Visterin Verdiept: Hoelang blijft de cio?

Cio ooit de jongste, vandaag bijna de oudste

Dit artikel delen:
cio

Hoelang blijft een doorsnee c-profiel, en dus ook de cio of ict-directeur, aan boord in een bedrijf? En hoe oud (of jong) zijn ze? De cio wordt alleen maar ouder, zo blijkt.

Het was managementadviesbureau Korn Ferry dat onlangs een onderzoek uitvoerde naar de leden van de zogenaamde C-suite in de top duizend van grootste Amerikaanse bedrijven.

Het ging hierbij om de leeftijd en de duur van het dienstverband per functie (van ceo en cmo tot cfo en cio) en per sector.

Ceo is oudste

In totaal is de gemiddelde leeftijd van een C-suite-lid 56 jaar en de gemiddelde duur van het dienstverband 4,9 jaar. Maar de cijfers variëren van directiefunctie en van bedrijfstak (zoals energie, zorg en technologie).

De gemiddelde leeftijd (zie tabel) voor een ceo in alle sectoren is 59 jaar. Ceo’s zijn gemiddeld de oudste van alle andere C-suite-functies. De andere profielen zijn mid-vijftigers zijn.

Opvallend is dat er in de technologiesector ook weinig verschillen zijn tussen de leeftijden van de directieleden. Die variëren in deze sector allemaal tussen de 54 en 57.

Cio van jongste tot bijna oudste

Gemiddelden C-suite

Gemiddelde leeftijd

Gemiddelde duur dienstverband

CEO

59 jaar

6,9 jaar

CFO

54 jaar

4,7 jaar

CIO

55 jaar

4,6 jaar

CMO

54 jaar

3,5 jaar

CHRO

55 jaar

3,7 jaar

C-suite

56 jaar

4,9 jaar

De gemiddelde leeftijd voor cio’s in alle bedrijfstakken is 55 jaar, wat overeenkomt met het oudste C-lid in de C-suite, achter de ceo. 

Opvallend is dat de leeftijd van de cio vier jaar hoger ligt dan in 2016, toen uit een gelijkaardige analyse van Korn Ferry bleek dat de gemiddelde cio-leeftijd 51 jaar was.

Waarom wordt cio ouder?

‘In de afgelopen jaren is de gemiddelde leeftijd van cio's bij de duizend grootste Amerikaanse bedrijven aanzienlijk gestegen’, bevestigt Craig Stephenson, managing director van de Korn Ferry North American Technology Officers Practice. ‘Dit kan voor een groot deel worden toegeschreven aan de toegenomen ervaring die nodig is, aangezien de cio’s van vandaag de dag meer strategisch centraal staan in het succes van een organisatie’, stelt hij.

Craig Stephenson wijst op de toenemende vereisten en veranderende omstandigheden voor cio’s. ‘Denk aan de risicofactoren, de omvang van de budgetten en de afhankelijkheid van technologie om bedrijfsresultaten, data assets en klantenbetrokkenheid mogelijk te maken.’

De oudste cio’s zijn in de gezondheidszorg met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar, de jongste gemiddelde cio-leeftijd is te vinden in de consumenten- en technologie-industrie met 54 jaar.

Hoe lang blijft de cio aan boord?

De gemiddelde duurtijd dat een cio zijn of haar post bekleedt, is 4,6 jaar, wat dan weer wel nauw aansluit bij de cijfers van 2016. Tegelijk valt op dat bijvoorbeeld een cmo of chief marketing officer significant korter bij de werkgever blijft (3,5 jaar) dan een cio.

Cio’s in de energiesector hebben met 5,3 jaar het langste gemiddelde dienstverband. Ook opvallend: de kortst zittende cio’s zijn in de zorgsector met gemiddeld 3,9 jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-14T11:58:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.