Dit zijn de 8 knelpuntberoepen in it

Dit artikel delen:

In de nieuwe lijst van knelpuntberoepen van de VDAB staan acht it-profielen, waarvan twee zware knelpunten. Dit jaar duiken er ook twee nieuwe knelpunten in it. Opvallend genoeg is de cyberexpert daar niet bij.

Dat blijkt uit de recente lijst van knelpuntberoepen die arbeidsbemiddelaar Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) recent bekend maakte. In totaal staan er maar liefst 234 beroepen, 27 meer dan vorig jaar. De verpleegkundige staat andermaal bovenaan, maar wij focussen ons op de knelpunten in it.

Waren er vorig jaar zes knelpuntberoepen in it, dan zijn dat er dit jaar acht. Die twee nieuwe bevinden zich aan de meer operationele kant van it: de pc-technicus en de computeroperator. Maar eigenlijk gaat het bij deze twee nieuwe knelpunten om een gelijkaardig profiel: dat van supportmedewerker ict.

Supportmedewerker ict is een knelpuntberoep omwille van kwalitatieve redenen. Vrij vertaald: er zijn (voldoende) werkzoekenden op de arbeidsmarkt die zich aanbieden als supportmedewerker, maar ze voldoen niet omwille van bijvoorbeeld een gebrek aan opleiding of het niet beschikken over (de juiste) ervaring.

Zware

"Ook de analistontwikkelaar ict is klassiek een prominent knelpuntberoep voor ict."

Bedrijfsanalist ict en integratie en implementatie-expert ict: deze twee zijn de zogenaamd zware knelpuntberoepen in ict. Daar gaat het zowel om kwantiteit als kwaliteit. Dit wil zeggen: er zijn te weinig profielen van beschikbaar op de arbeidsmarkt. En als ze wel beschikbaar zijn, hebben ze al te vaak te weinig scholing of ervaring.

Deze zware knelpunten krijgen in de lijst van de VDAB traditioneel de klassieke gevarendriehoek naast zich vermeld.

Ook de analistontwikkelaar ict is klassiek een prominent knelpuntberoep voor ict. Dit profiel stond tijdlang zelfs in de top tien van alle knelpuntberoepen, waar de verpleegkundige dus de top tien aanvoert. Intussen lijkt voor dit profiel de druk wat van de ketel.

Als we het vergelijken met de vorige lijsten van knelpunten, dan blijkt dat de analistontwikkelaar ict zakt. In 2020 stond hij nog op negen in de top tien, in 2019 stond hij zelfs nog op drie. Ontwikkelaar is nog een knelpuntberoep maar dus niet zo nijpend zoals ervoor.

Cybersecurity

De drie andere knelpunten in it zijn de netwerkbeheerder, de databankbeheerder en de verantwoordelijke ict, zeg maar de it-manager. Deze laatste is vrij recent toegevoegd aan de lijst.

Eén profiel staat niet op de lijst: cybersecurity. Ook al wordt cybersecurity elk jaar belangrijker én is het niet zo vanzelfsprekend om hiervoor geschikte profielen te vinden.
Op basis van een recente bevraging van technologiefederatie Agoria Vlaanderen, in samenwerking met Cevora, bij 226 bedrijven uit de maakindustrie en 35 IT-bedrijven bleek vooral de cybersecurity-expert is heel nijpend. ‘We vragen aan de VDAB dat de knelpuntberoepenlijst aangevuld wordt’, klonk het toen bij Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. ‘En dat de lijst niet enkel opgesteld wordt op basis van de aangemelde vacatures bij de VDAB.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-27T10:37:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.