Ict’er verdient 4.072 euro

Extralegale voordelen maken het verschil

Dit artikel delen:

Een gemiddelde ict’er verdient 4.072 euro per maand. Dat gaat dan enkel om het brutoloon. Want als het gaat om extralegale voordelen, dan staat de ict’er op twee domeinen helemaal bovenaan. Twee voordelen die in tegenspraak zijn.

Met die 4.072 euro bruto per maand doet de ict’er het beter dan het algemeen gemiddelde (van 3.881 euro bruto). De gegevens komen uit het Salariskompas van vacatureplatform Jobat, een jaarlijks onderzoek bij zowat 96.000 werkende Belgen over de loonevolutie tot eind 2022.

In de voorbije vijf jaar ging het brutoloon van de ict’er 17,6 procent naar omhoog.

Functie versus sector

"De ict’er verdient (gemiddeld) niet slecht, maar ook niet super"

De ict’er verdient (gemiddeld) niet slecht, maar ook niet super als we het vergelijken met andere profielen. In de lijst van de 24 meest voorkomende functies staat de ict’er op nummer 8. De functies die het meest verdienen zijn directie (gemiddeld 6.186 euro bruto per maand), juristen (4.504 euro bruto) en onderzoekers (4.474 euro bruto).

Opvallend is wel het (klassieke) verschil tussen functie en sector. In de ict-sector ligt het brutomaandloon op 3.864 euro bruto, wat lager is. Hier gaat het niet enkel om ict’ers maar bijvoorbeeld ook administratieve- of verkoopprofielen werkzaam bij ict-bedrijven. En als het om ict’ers gaat, dan zijn die in de ict-sector gemiddeld een stuk jonger in vergelijking met de ict’ers bij niet-ict-bedrijven.

Dat alles verklaart waarom het gemiddelde loon in de ict-sector lager ligt dan bij ict-profielen. Overigens is dat al jaren het geval.

Auto en thuiswerk bovenaan

Functie of sector: ict doet voor een groot deel het loonverschil met andere profielen en sectoren teniet omdat het goed scoort bij de extralegale voordelen. Zo staat de ict-sector bovenaan als het om extralegale voordelen gaat. Dat zijn er 8,2 in de sector in vergelijking met het algemene gemiddelde van 6,55 bij de werkende Belg. Met hospitalisatieverzekering (83% krijgt er één in de sector), maaltijdcheques (82%) en laptop (82%) als meest voorkomende. Voor it-profielen zijn de cijfers qua extralegale voordelen gelijkaardig.

Waar ict eruitspringt, is op twee domeinen: bedrijfswagens en thuiswerk. De ict-sector is het meest gul met bedrijfswagens. En ook inzake thuiswerk staat zowel de ict-sector als het ict-profiel bovenaan. Dat heeft iets contradictorisch. Ict’ers worden volop gesteund of aangemoedigd om zich zowel te verplaatsen (met hun bedrijfswagen) áls om thuis te werken.

De cijfers

Sectoren met de meeste bedrijfswagens

1. Ict (74%)
2. Energie & milieu (59%)
3. Elektronica (59%)
4. Hr (58%)
5. Bouw (57%)

Functies met meeste bedrijfswagens

1. Management & directie (78%)
2. Advies & consultancy (71%)
3. Ict (71%)
4. Ingenieurs (64%)
5.Verkoop (62%)

Thuiswerk per sector: percentage van medewerkers (af en toe) thuis kunnen werken

1. Telecom, ict & internet: 84%
2. Energie & milieu : 71%           
3. Bank & verzekeringen: 70%
4. Overheid: 65% ( +62%)
5. Chemie & farmaceutische industrie: 61%

Thuiswerk per functie: percentage van medewerkers (af en toe) thuis kunnen werken

1. Ict’ers: 85%
2. Consultants: 77%
3. Marketing & communicatie: 74%
4. Hr: 72%
5. R&d: 69%

Bron: Salariskompas 2023

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-30T09:52:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.