Cash moet blijven, maar dan wel anders

Contant geld zit in de gevarenzone. Wanneer zal een klinkende munt nog slechts een gezegde zijn uit een ver verleden? Wanneer zijn knisperende briefjes nooit meer te horen of te ruiken? Als het aan een student van de TU Delft ligt blijft contant geld, maar dat geluid overleeft het helaas niet. Hoe ziet u een fysieke vorm van geld voortbestaan?

Waarom zouden we überhaupt contant geld nog een toekomst gunnen? Apps zijn inmiddels zo ingeburgerd dat zelfs een pinautomaatje nauwelijks nog écht nodig is. Behalve voor zij die geen geld op de rekening hebben staan, zij die liever niet elektronisch betalen om wat voor reden dan ook en voor de mensen die het gewoon echt niet kunnen om wat voor reden dan ook.

Dat bedacht ook masterstudent Igo Boerrigter. Hij onderzocht in opdracht van de Nederlansche Bank hoe een blijvend bruikbaar en betaalbaar cash-systeem kan blijven bestaan. Contant geld is op dit moment duur en briefjes van 50 euro zijn bijna alleen maar om contanten van de automaat naar de winkelier en vervolgens direct naar de bank te brengen. Muntjes passen niet meer in de pasjesportemonnee en zo zijn er heel wat dingen die niet meer praktisch zijn met contanten.

Daarvoor bedacht hij een systeem met een soort fiches als munten die je in een houdertje op creditcardformaat kunt stoppen. Briefjes moeten langer mee kunnen gaan en misschien wel van kunststof worden.

Hoe denkt u dat de levenscyclus van contanten verlengd kan worden?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-21T08:00:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.