Is ontwikkelaar nog een knelpuntberoep?

Is de it’er, en met name de analist-ontwikkelaar, nog een zwaar knelpuntberoep in Vlaanderen? Steeds minder, zo blijkt.

Op de knelpuntberoepenlijst voor 2022, die arbeidsbemiddelaar VDAB  (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) recent bekendmaakte, staan 207 beroepen. Dat zijn er zeventien meer dan vorig jaar. Op deze lijst veel jobs in techniek, bouw en zorg. Maar ook een aantal it-beroepen.

In die nieuwe lijst van knelpuntberoepen staan meer bepaald zes it-profielen, waarvan twee als 'zwaar knelpuntberoep' worden bestempeld: bedrijfsanalist ict en integratie en implementatie-expert ict. Deze stempel danken de twee eraan omdat er op de arbeidsmarkt te weinig profielen van beschikbaar zijn. En als ze wel beschikbaar zijn, hebben ze al te vaak te weinig scholing of ervaring.

Deze knelpunten krijgen in de nieuwe lijst van de VDAB dan ook de klassieke gevarendriehoek naast zich.


Vier gewone knelpunten

Naast deze twee zware ict-knelpunten zijn er ook vier ‘gewone’ knelpuntberoepen in de lijst terug te vinden: analistontwikkelaar ict, netwerkbeheerder, databankbeheerder en ict-verantwoordelijke.

De zes ict-knelpuntberoepen – zowel zware als gewone dus - gaan al enkele jaren mee. Alleen de verantwoordelijke ict is relatief nieuw in de lijst. Die dook liet zich in 2020 zien op de knellijst.

De analistontwikkelaar ict is klassiek het zwaarste knelpuntberoep voor ict, maar moet wel terrein prijsgeven. Zo staat hij voor het eerst in jaren niet meer in de top tien van zwaarste knelpuntberoepen -  waar de verpleegkundige dit jaar de top tien aanvoert. Vorig jaar stond hij dus op negen, maar zowel in 2020 én in 2019 stond hij op drie. De spanning op de arbeidsmarkt naar analistontwikkelaars neemt dus af.

Als we het bekijken op niveau van het aantal vacatures (geregistreerd door de VDAB) dan blijft de analistontwikkelaar van alle it-jobs wel nog de topper. Voor dit profiel waren er de voorbije twaalf maanden (periode feb 2021 - jan 2022) ruim 3.500 vacatures.

De bedrijfsanalist ict was in dezelfde periode goed voor 1.324 vacatures. Voor de verantwoordelijke ict waren er 757 vacatures en voor de integratie en implementatie expert ict 1.612. De netwerkbeheerder had er 976 en de databankbeheerder 428 vacatures op één jaar tijd in Vlaanderen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-14T11:57:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.