Hoe snel word je een unicorn?

België telt er pas drie

Een marktwaarde van een miljard euro (of dollar) of meer, maakt een unicorn. Hoe snel geraak je daar?

Een unicorn in het bedrijfsleven is een private startup die meer dan een miljard dollar waard is. De naam is bedacht door durfkapitalist Aileen Lee. Zij schreef acht jaar geleden in een artikel dat de kans dat een startup een miljard waard wordt net zo klein is als het vinden van een eenhoorn. 

Unicorns of eenhoorns zijn dan ook dun gezaaid. Softwarebedrijf Odoo, dat zopas deze status bereikte, is in België de derde, naast dataspecialist Collibra en het webhostingbedrijf Team.blue.

Nederlandse unicorns op de lijst die Money.co.uk zopas met Cbinsights.com publiceerde, staan er vier: bank Bunq, blockchainspecialist Bitfury, communicatieplatform Messagebird en betalingsspecialist Mollie. Vaak worden (en werden) als Nederlandse unicorns reisaanbieder Booking.com, Adyen (een andere betalingsspecialist), datacenteraanbieder Interxion, voedingsbezorger Just Eat Takeaway en Gitlab (een tool voor ontwikkelaars) aangehaald. Maar in die lijsten staan meestal ook bedrijven die (intussen) publiek zijn genoteerd.

Twee landen springen er uit: de VS en China. Onderzoek van Money.co.uk wijst uit dat de VS intussen 378 eenhoorns telt en China 155. Op ruime afstand volgen Indië met 34 en het VK met 31. Bekende namen uit de lijst komen uit de VS, zoals SpaceX, Stripe, Epic Games, Reddit, Outsystems en Databricks.

In welke sector ben je er het snelst?

"Een eenhoorn ben je niet vandaag of morgen"

Een eenhoorn ben je niet vandaag of morgen. Het heeft Odoo meer dan tien jaar gekost om uit te groeien tot waar het vandaag staat. ‘Het opensourcemodel dat wij hanteerden vroeg zijn tijd’, aldus ceo Fabien Pinckaers van Odoo. Ook Collibra en Team.blue (opgericht als Combell) deden er tien jaar over.

Volgens Money.co.uk bereiken bedrijven hun een-miljardwaardering het snelst in de auto- en transportsector. Denk aan Uber (intussen beursgenoteerd). Gemiddeld doen bedrijven uit deze sector er vier jaar en vijf maanden over om een miljard te bereiken.

Op de tweede plaats qua sector staat kunstmatige intelligentie, die er gemiddeld vijf jaar en zes maanden over doet, op de voet gevolgd door hardware, dat er een nog een maand meer voor nodig heeft.

Welke sectoren het traagst?

De traagste sector voor aankomende eenhoornbedrijven is de detailhandel- en consumentensector. Die doet er gemiddeld tien jaar en vier maanden over.

De sector met de meeste eenhoorns is fintech (goed voor 131 bedrijven uit de lijst van zowat 750 bedrijven van Money.co.uk), gevolgd door internetsoftware & -diensten (117) en e-commerce & retail (82).

Sectoroverzicht unicorns

Sector 

Totaal aantal of eenhoornbedrijven per sector

Gemiddeld aantal jaar om 1 miljard dollar te bereiken

Auto & transport 

31

4 jaar, 5 maanden 

Kunstmatige  intelligentie

62

5 jaar, 6 maanden 

Hardware 

27

5 jaar, 7 maanden 

Mobiel & telecom 

35

6 jaar, 4 maanden 

E-commerce 

82

6 jaar, 4 maanden 

Supply chain & logistiek

42

6 jaar, 11 maanden 

Cybersecurity 

30

6 jaar, 11 maanden 

Data management & analytics 

27

7 jaar, 0 maanden 

Fintech 

131

7 jaar, 1 month 

10 

Reizen

13

7 jaar, 4 maanden 

11 

Edtech 

26

8 jaar, 4 maanden 

12 

Internet software & diensten 

117

8 jaar, 5 maanden 

13 

zorg

56

8 jaar, 10 maanden 

14 

Consumer & retail 

21

10 jaar, 4 maanden 

Bron: Money.com, 2021
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-09T11:01:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.