De werven van overheidstak Digitale Transformatie

Dit artikel delen:
Ben Smeets

Hij staat binnen de FOD Beleid en Ondersteuning nu zowat anderhalf jaar aan het hoofd van DG Digitale Transformatie, maar directeur generaal Ben Smeets blijft de zaken pragmatisch bekijken: ‘Ik doe liever geen aankondigingspolitiek,’ en duidt de grote werven: de e-box en de digitale authentificatie.

De e-box, de plaats waar zowel burgers als ondernemingen, alle digitale documenten kunnen raadplegen en ophalen die hun aanbelangen of die ze aangevraagd hebben, is de meest dringende werf. ‘Technisch is het bijna zo goed als rond,’ vertelt Ben Smeets, ‘nu moeten we nog de administraties meekrijgen. Eens ze de diensten gezien hebben, zijn ze mee.’

Het probleem is dat de bestaande e-boxen op ‘gedepasseerde’ architectuur draaien en zich beperken tot één specifiek beleidsdomein. Het is de bedoeling dat de burger of onderneming via zijn e-box immers informatie van alle beleidsdomeinen kan raadplegen en ook op smartphone consulteerbaar wordt. ‘We hebben moderne api-interfaces nodig die ook nog eens door privé-ondernemingen geïntegreerd kunnen worden. Op korte termijn wil men gaan naar drie tot vier door de overheid erkende e-boxen. Doccle is daar een van de kandidaten. 

Ook steden en gemeenten zouden inspelen op de e-box zodat ze slechts één makkelijk aanspreekpunt hebben. Juridisch moet een en ander nog verder uitgewerkt worden. Het komt eerstdaags ook voor in het Federaal Parlement. ‘De definitieve goedkeuring zal dan ergens voor het najaar zijn, tenzij we het in de commissie nog rond krijgen voor de zomer.’

Ook de integratie van de e-box met het ‘Burgerprofiel’ van het Agentschap Vlaanderen wordt nu al uitgewerkt en getest. Ben Smeets werkt daarvoor sterk samen met administrateur-generaal Barbara Van Den Haute.

Digitale authentificatie

De digitale authentificatie is een grote tweede werf. Het zorgt ervoor dat je volledig beveiligd mobiele transacties kan doen in een vertrouwde omgeving. Privacy is gegarandeerd. Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van Itsme, de dienst van Mobile ID, dat zopas z’n eerste verjaardag vierde. Itsme heeft vandaag 350.000 gebruikers die minstens één keer per week de app hanteren voor vooral financiële transacties met Axa, ING, Belfius, KBC of Argenta. Een derde van de transacties zijn gelinkt op overheidstoepassingen zoals Tax-On-Web. 9 procent van de overheidsauthenticaties verlopen vandaag al via Itsme. De overheid betaalt daarvoor jaarlijks een onkostenvergoeding van maximaal 450.000 euro aan Belgium Mobile ID.     

De FD Digitale Transformatie is de emanatie van Fedict: ‘Fedict was een mooi magazijn met generieke oplossingen en bouwstenen, maar niemand kende het, weinigen gebruikten ze.’ De afdeling Digitale Transformatie moet het wel minder middelen en mensen doen. Het heeft een budget van veertien miljoen euro en telt 53 medewerkers. Die staan in voor liefst veertig projecten. Digitale Transformatie helpt bovendien ook de diverse administraties bij het implementeren van de GDPR-implicaties zodat ook de burger kan raadplegen wie over welke informatie beschikt over hem. ‘Het register is klaar. Het moet nu nog ingevuld worden. Ik wil echter geen lege doos verkopen,’ aldus nog Ben Smeets. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-01T11:11:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.