Play it Safe wil door gamification levens redden

Dit artikel delen:
Play it Safe

Grondleggers van Play it Safe, Brecht Kets (links) en Mike Ptacek.

Gamification is aan een steile opmars bezig. Het spelelement zorgt ervoor dat we langer geboeid zijn, beter onthouden en meer betrokken zijn. Logisch dus dat gamification ook zijn weg vindt naar veiligheidsopleidingen. Play it Safe is zo een startup die een game based learning platform aanbiedt voor veiligheid. Wij spraken met co-founder Mike Ptacek.

Vier jaar geleden begon het idee van een game based learning platform voor de veiligheid te rijpen bij de doorwinterde lesgevers in Digital Arts and Entertainment Mike Ptacek en Brecht Kets. 'We hadden door dat de fun factor van games voor een betere en snellere kennisoverdracht zorgen. De interactiviteit zorgt ervoor dat medewerkers maar liefst vier keer sneller kennis capteren en deze 30 procent beter onthouden, als je dit vergelijkt met klassieke leermethodes en het tijdsbestek dat daar veelal voor nodig is. Een immens verschil met de ‘klassieke’ veiligheidsopleidingen. Bovendien houden we onze opleidingen door het spelelement laagdrempelig en zorgen ervoor dat iedereen getraind kan worden, zonder logistieke problemen en torenhoge kosten. Al snel bleek dat de markt hier wel brood in zag”, kijkt Ptacek terug.

Uitgangspunt

Play it Safe stelt bedrijven in staat hun medewerkers online en cloud based te trainen in zes domeinen: Fire prevention, first aid, ergo, general safety, psycho social en hygiene. 'Onze overkoepelende doelstelling is levens redden met games. Met onze oplossingen kunnen bedrijven hun medewerkers op een interactieve manier trainen, wat zorgt voor een veiligere werkomgeving. Bovendien leren ze door het spel te spelen ook problemen zien en brengen we een mentaliteitsverandering teweeg. Gezien het feit dat medewerkers op hun smartphone, tablet of computer het spel kunnen spelen en punten kunnen verdienen, zorgt deze incentive voor een positieve prikkel in de hersenen, waardoor de opleiding een stuk efficiënter is. De opleidingen worden ook in korte stukjes tussen de één en vijf minuten aangeboden, waardoor je het perfect op dode momenten kan spelen en nooit gaat vervelen. Trainees kunnen het spel spelen waar ze maar willen en zowat alle devices.'

Ideale aanvulling

'Het spelelement zorgt niet alleen voor een grotere kennisoverdracht, we bieden ook een makkelijke oplossing voor bedrijven die veel mensen tegelijkertijd kunnen trainen, zonder logistieke problemen. Daarnaast vullen we de praktische trainingen naadloos aan. Meer nog, door middel van onze toepassing kunnen medewerkers al op voorhand de theorie instuderen, waardoor de praktische opleiding efficiënter verloopt. Beide kunnen ook naadloos op elkaar afgestemd worden. Verder kunnen we na de praktische opleiding voor de opvolging zorgen, waardoor de kennis up-to-date blijft', geeft Ptacek aan.

Maar daar stopt het niet voor Play it Safe. 'De veiligheidsverantwoordelijken van onze klanten beschikken over een managementportaal waar ze de opleidingen kunnen klaarzetten. Dit kan tot op individueel niveau. Op ieder moment kunnen ze zien hoever de medewerkers staan en ze zien onmiddellijk de resultaten. Ze hebben zo steeds een up-to-date inzicht in de veiligheidskennis van het personeel. Ook voor de trainees heeft dit voordelen, want die moeten niet op zoek gaan naar de voor hun relevante opleidingen. Zij zien onmiddellijk hun eigen trainingsprogramma, wat heel wat frustratie voorkomt.'

Groeiplannen

Momenteel verkent Play it Safe de Belgische markt, maar op termijn wil de startup internationaal gaan schalen. 'Onze toepassing is mits enkele kleine aanpassingen perfect internationaal bruikbaar. Momenteel staan we al ver, maar we bekijken bijkomend zeker ook de mogelijkheden van artificiële intelligentie en augmented reality. In België werken we alvast nauw samen met de externe diensten voor preventie en ook in het buitenland zullen we naar partnerships op zoek gaan. Momenteel tellen we vijf medewerkers, maar tegen het einde van dit jaar willen we groeien naar acht. Dit moet ons ook toelaten om nog sneller te schakelen. Zo willen we het binnenkort mogelijk gaan maken dat ondernemingen zelf trainingen kunnen toevoegen aan ons platform. Enkel op deze manier kunnen we uitgroeien tot de standaard in digitale veiligheid', besluit Ptacek.

Prijzen

Eerder won Play it Safe al de prijs ‘Bizidee 2017’, en dit jaar zijn ze bij de genomineerden voor de prijs van ‘Starter van het jaar’ uitgereikt door Unizo. Het gaat duidelijk de goede richting uit voor deze startup.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-16T10:14:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.