R2 Software helpt bedrijf met internetbeleid

Dit artikel delen:

De start-up R2 Software uit Mijdrecht wil het internetgebruik op de werkvloer reguleren. Voorheen hield de techniek bedrijven nog tegen om een internetbeleid door te voeren, maar met de tool Yoursafetynet Pro+ moeten bedrijven hier nu echt stappen in gaan maken, meent R2 Software-ceo Rene Elling.

‘In Nederland wordt over alles afspraken gemaakt tussen werkgever en -nemer, maar nauwelijks over het internetgebruik tijdens werktijd. Wij hebben de doelstelling om het internetgedrag van medewerkers bespreekbaar te maken en te reguleren. Dit is nu nog een beetje taboe. Medewerkers vinden namelijk dat zij zelf mogen bepalen wat er wel en niet kan. In het komende jaar willen wij graag bereiken dat het in Nederland normaal wordt om afspraken te maken over het internetgebruik tijdens werktijd’, vertelt Elling. 

Om het internet van de zakelijke markt te reguleren, biedt R2 Software Yoursafetynet Pro+. Deze schaalbare cloudoplossingen helpt bedrijven zonder investeringen in hard- en software om een internetbeleid op te stellen. Zo produceert het onder meer flowcharts en richtlijnen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe een organisatie het beste een internetbeleid kan implementeren.

Het product is oorspronkelijk ontwikkeld door een Nederlandse softwareontwikkelaar. Hij had namelijk een internetfilter voor scholen ontwikkeld en introduceerde in 2012 een versie voor bedrijven. In de zomer van 2015 werd R2 software opgericht door Elling, waarna Henebiens in zich in september aansloot als de motor achter alle technisch zaken.

Internetbeleid en -filter

Het product bestaat uit twee onderdelen: een internetfilter en juridische documenten. Elling: ‘Met het internetfilter kunnen bedrijven via een webinterface het internetgebruik van de medewerkers reguleren. Zo kunnen ze het gebruik voor privédoeleinden beperken of bepaalde websites afsluiten.’ Hierbij moet wel rekening gehouden worden met wetgeving, zoals de wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Het tweede onderdeel van de tool bestaat dan ook uit juridische documenten.

‘Wij volgen de ontwikkelingen op het gebied van privacy op de voet en zorgen dat de actuele wetgeving altijd beschikbaar is voor klanten. Met een druk op de knop vraagt het bedrijf een juridische audit aan. Hiermee weet een bedrijf of de opgestelde regels en ict-implementaties voldoen aan de huidige wetgeving. Dit bespaart weer op dure consultants en juristen’, vertelt de ceo.

In verloop van de tijd zijn er, in samenwerking met de ontwikkelaar, extra mogelijkheden toegevoegd, zoals een testomgeving. Bedrijven kunnen dertig dagen lang het product via een volledig functionele versie voor vijf werkplekken testen. ‘Potentiële klanten die ons via internet vinden maken vaak gebruik van de gratis test. Wanneer ze de voordelen en het gemak van ons product ervaren, willen ze graag het product blijven gebruiken.’ 

Wet bescherming persoonsgegevens

Volgens Elling staat het reguleren van het internetgebruik al langer op de agenda van Nederlandse bedrijven, maar hield de techniek bedrijven tegen om een internetbeleid in te voeren. Elling: ‘Het was ingewikkeld om tot op gebruiksniveau filtering toe te passen en zo goed als onmogelijk om ook nog rekening te houden met tijdstip en gebruikte tijd op een specifieke website.’

Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de juridische kant. ‘Het opstellen en bijhouden van het gebruikersreglement moest vaak met dure externe adviseurs worden afgestemd.’ R2 Software moet hier de oplossing voor bieden. ‘De techniek is er klaar voor! Nu moeten we nog de directies, hoofden automatisering en medewerkers ervan overtuigen dat een internetbeleid noodzakelijk is en dat afspraken over het internetgebruik juist de werkvreugde kunnen verhogen.’

Naast het bespreekbaar maken van internetgebruik, willen de ondernemers werknemers bewustzijn meegeven op dit gebied. ‘Iedereen moet weten dat wat je op internet zet een eigen leven kan gaan leiden. Je kunt er mensen enorm kwetsen en het is heel moeilijk om dingen van het internet te verwijderen. Net zoals dat bijna iedere computer is voorzien van een antivirus programma, willen we bereiken dat alle zakelijke werkplekken voorzien zullen worden van software die het internetgebruik reguleert.’

Managementteam

Rene Elling is verantwoordelijk voor de commerciële en strategische kant. Hij heeft veel ervaring met start-up’s en heeft met anderen al zeker tien bedrijven opgericht. Het netwerk dat hij daar de afgelopen twintig jaar heeft opgebouwd is van onschatbare waarde, juist wanneer je met iets geheel nieuws van start gaat.

Marcel Henebiens is de motor achter alle technisch zaken, van website tot cloudontwerp en is verantwoordelijk voor de verkoop en adviezen. Marcel heeft ook een technische it-achtergrond en is de laatste vijf jaar werkzaam geweest in verkoop van monitoring software voor business critical infrastructuren.

Het team is sinds de oprichting nog niet uitgebreid.

Groei

De ondernemers hebben de bestaande software naar de cloud gebracht. Daarnaast hebben ze wijzigingen aangebracht in het distributie- en licentie model. Dit is nog wel een uitdaging, vertelt Elling. ‘De niet flexibele vorm van de licentiestructuur van ons product kan een probleem zijn. In de standaard software moest veel technisch geregeld, moest er een Linux management server worden ingericht en konden licenties alleen per staffel van minimaal vijf stuks worden ingekocht. Voor veel mkb-ondernemingen is dit een te grote drempel.’ Daarom besloten de ondernemers om de technische onderdelen zelf te beheren en de licenties per stuk aan te bieden.

´Door de licenties te verkopen kunnen we winst gaan maken. We hebben vastgesteld dat we het eerste jaar minimaal twaalfduizend licenties moeten verkopen. Daarnaast moeten we nog enkele consultancytrajecten uitvoeren’, aldus de medeoprichter. De eerste stappen zijn op de Nederlandse en Belgische markt gemaakt: ruim duizend werkplekken zijn aangesloten op de software.

‘Onze doelstelling ligt veel hoger. We willen hard groeien en honderdduizend werkplekken voorzien van onze software. We beginnen hierbij in Nederland en België, maar willen ook de rest van Europa een Engelstalige versie van onze oplossingen leveren. Zodra het product geschikt is qua wetgeving, zullen we deze ook in andere Europese landen, zoals Engeland en Duitsland, vanuit de cloud gaan aanbieden', sluit de ceo af.

Start-up van het jaar

Dit jaar reikt Computable wederom tijdens de Computable Awards een prijs uit aan de beste start-up in de Nederlandse ict-markt. Meld nu je start-up aan of nomineer een start-up die in jouw ogen de beste ict-start-up is van Nederland. Dit kan tot en met 13 maart 2016.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-08T10:32:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.