Renta Solutions toont dat samenwerken loont

Puzzel

Meer rendement met dezelfde middelen. Elke organisatie is ernaar op zoek. Ook de Federatie van Belgische Lange en Korte Termijn voertuigverhuurders stelde zich een aantal jaar geleden de vraag: hoe verder optimaliseren? Een gemeenschappelijk it-platform was alvast één van de oplossingen. Een oplossing en verhaal dat het verdient om eens nader bekeken te worden door Computable.

Ondertussen werden deze diensten gegroepeerd onder de noemer Renta Solutions dat tot een zelfstandig bedrijf omgevormd is. ‘Al sinds 2006 timmeren we aan de weg’, geeft Erik Maes, de general manager van het bedrijf, aan. ‘We groeperen leasingbedrijven, garages en bandencentrales en bieden hen gemeenschappelijke it-applicaties aan die voor alle partijen de efficiëntie verhogen.’

Strategische keuzes

In 2006 werd het project gestart met zes leasingbedrijven die elk een aantal teamleden ter beschikking stelden onder aansturing van een project verantwoordelijke. ‘Zij begonnen gezamenlijk te ontwikkelen en applicaties in de markt te zetten’, haalt Maes aan uit het verleden. ‘Al van het begin werd gekozen om de applicaties te laten beheren door externe it-leveranciers. In de beginfase hebben we veel overgenomen van de buurlanden. Het eerste platform van Magic Software was al operationeel in Nederland, maar al snel besloten we over te schakelen naar een Java-platform. Dat bleek een verstandige beslissing en een groot succes. Die ervaring sterkte ons in de overtuiging om door te ontwikkelen, andere platformen in de markt te zetten en deze onder de naam Renta Solutions in de markt te zetten.’

Vijfjarenplan

Erik Maes, general manager bij Renta Solutions

Erik Maes, general manager bij Renta Solutions

Renta Solutions wordt gefinancierd met bancaire leningen. ‘Er werd een vijfjarenplan opgesteld dat we vandaag tot op de letter uitvoeren’, zegt Maes. ‘We sloten tot op heden elk boekjaar af met een beperkte winst. Dit terwijl onze klanten (leasingbedrijven, garages en bandencentrales) kunnen rekenen op een efficiënte en betrouwbare service tegen een scherp prijskaartje. Van in het begin heeft Renta Solutions zich omringd met medewerkers met een sterke it-achtergrond, terwijl de toenmalige operationele directeur, ondertussen met pensioen, een stevige financiële background in automotive heeft. In september dit jaar nam ik zelf het algemene management op mij, in nauwe samenwerking met de gedelegeerd bestuurder''. Zelf beschik ik over heel wat deskundigheid op het vlak van it en project management, een perfecte mix in het team dus.’ 

Verder bouwen

Waar het initiële platform instond om goedkeuringen te genereren voor onderhoud, herstellingen en banden voor voertuigen werd er al snel een digitaal facturatieplatform Renta Electronic Invoice (REI) aan gekoppeld. Daarna werd het pakket nog aangevuld met Order Register Deliver (ORD), een systeem om voertuigen te bestellen en af te leveren en Fines Management Services (FMS), dat toelaat om de verkeersovertredingen voor bedrijfswagens in België rechtstreeks naar de bestuurder te sturen.

‘Vandaag zijn alle onze platformen in Java ontwikkeld, een bewuste keuze om niet op korte termijn technologisch te moeten moderniseren’, geeft Maes aan. De presentatie laag is gescheiden van de business logica laag, terwijl de B2B integratie gebeurt volgens moderne standaarden gebaseerd op webservices. Onze authenticatie en autorisatie is opensource, en onze e-ID signing is geïmplementeerd aan de hand van de meest recente libraries. Onze platformen worden gehost op dedicated servers en jaarlijkse getest wat betreft DRP’, geeft Maes een blik achter de schermen. 

Blijven optimaliseren

‘Momenteel beheren we met Renta Solutions 20 procent van alle maintenance & tyre activiteiten in België en Luxemburg en bedienen we meer dan drieduizend klanten. 20 procent van alle in België bestelde voertuigen zullen binnenkort besteld worden met gebruik van ORD. De verkeersovertredingen van bedrijfswagens goed voor meer dan één miljoen per jaar zullen integraal opgevolgd worden door FMS. Ons digitaal facturatie platform REI staat model in België als sectorplatform en werd hiervoor officieel gelauwerd. We mogen dus best fier zijn op wat we aan het realiseren zijn’, geeft Maes aan.

‘En toch kijken we vooruit. Onze platformen voldoen aan de noden van onze klanten, maar verdere optimalisaties blijven mogelijk. Er ligt dan ook een gedetailleerde roadmap klaar tot en met 2018. Bijkomende noden invullen, daar mikken we op. We kijken ook internationaal en willen daar nog een stevige groei neerzetten’, werpt Maes een blik op de toekomst. 

Ambitieus de toekomst in

‘De juiste middelen blijven inzetten en onze partners blijven voorzien van de nodige it-systemen blijft de grootste uitdaging. Onze applicaties zijn immers zeer indringend voor onze klanten hun commerciële en operationele activiteiten. Tot op heden slagen we hierin en mogen we zo goed als alle operationele leasingbedrijven tot ons klantenbestand rekenen, maar het blijft een uitdaging. Uiteraard rekenen ze er ook op dat we hun data absoluut vertrouwelijk behandelen’, schetst Maes enkele uitdagingen.

Renta Solutions wil alvast de komende jaren zijn positie versterken en zijn community nog beter gaan beheren. Een performant integratie platform dat sneller nieuwe aansluitingen zal toelaten en ook het gebruik van services zal promoten moet daar mee voor zorgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-12T09:05:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.