Settlemint maakt blockchain toegankelijk

Dit artikel delen:
Blockchain

Je kunt niet meer om blockchain heen. En toch, als je vraagt waar de meerwaarde zit, blijft het nog vaak angstvallig stil binnen ondernemingen. Daar brengt naar eigen zeggen de start-up Settlemint verandering in. Met hun middleware maken ze de technologie op wereldwijde schaal toegankelijk voor bedrijven en overheden, zodat deze er de vruchten van plukken. Tijd voor een gesprek met co-founder en cto Roderik van der Veer.

De Leuvense startup Settlemint is actief sinds augustus 2016, toen Roderik van der Veer en Matthew Van Niekerk besloten aan de slag te gaan met de blockchaintechnologie. ‘We focussen van in het begin op distributed middleware, met de bedoeling concrete projecten en efficiëntiewinst te realiseren bij onze klanten’, geeft van der Veer aan. 'De technologie makkelijk toepasbaar maken en problemen oplossen waar it momenteel nog te kort in schiet, daar draait het bij ons om.'

Wereldwijde schaal

"We kozen om in de ‘application sphere’ aan de slag te gaan"

Van in de beginfase was de startup wereldwijd actief. ‘Vanuit onze kantoor in Dubai dat we begin dit jaar opende en ons hoofdkwartier in België benaderen we de ganse wereld. Al is het vandaag de dag nog heel veel pionieren en uitleggen wat de blockchaintechnologie juist is. Daarvoor hebben we zelfs een eigen blockchain academie in het leven geroepen. We zijn ervan overtuigd dat binnen nu en 2,5 jaar elk bedrijf met de technologie wordt geconfronteerd, maar dat besef leeft nog niet in de markt. Het gaat om een jonge technologie die nog in volle ontwikkeling is en wij zijn er van de beginfase bij. Er ligt dus nog heel wat missionarissenwerk op de plank’, glimlacht van der Veer.

De eerste klanten zijn een feit en met de technologie kun je alle kanten uit. ‘We hebben bewust gekozen om in de ‘application sphere’ aan de slag te gaan. We willen op een hoger niveau business problemen oplossen. Niet de makkelijkste weg, maar wel degene met het meeste toegevoegde waarde. We mogen ons bij Settlemint dan ook gerust voorlopers noemen. Nu heb ik zelf, samen met mijn co-founder Van Niekerk, meer dan vijftien jaar ervaring in enterprise application building, dus we zijn perfect geplaatst om de meerwaarde aan te tonen. Vooral in het Midden-Oosten hebben ze daar al wel oren naar.’

Zoektocht naar bijkomend talent

SettleMint co-founders Matthew Van Niekerk en Roderik van der Veer

SettleMint co-founders Matthew Van Niekerk (links) en Roderik van der Veer

Ondertussen telt Settlemint een vijftien medewerkers en gaan meer en meer klanten overstag om effectief projecten uit te rollen. In een eerste ronde werd er kapitaal opgehaald bij Medici Ventures om de globale expansie te versnellen, maar daar blijft het ongetwijfeld niet bij.

‘We willen snel groeien en hebben momenteel ook Zuidoost-Azië als belangrijke doelmarkt gedefinieerd. We hebben sowieso bijkomende mensen nodig om deze globale reach te hebben, maar dat is niet evident. Voldoende geschoolde it-medewerkers vinden blijft moeilijk. We zoeken wereldwijd, maar willen hier toch even de troeven van de Belgische it’ers benadrukken. Zij zijn heel goed in staat out of the box te denken, en dat wil in andere landen wel eens ontbreken. Alleen zijn ze in ons land bijzonder schaars’, geeft van der Veer aan.

Passie voor blockchain

Gezien dat het om een nieuwe technologie met maatwerk gaat, heeft Settlemint ook te maken met een langere salescyclus. ‘We dienen effectief heel wat tijd in sales te steken. Uitleggen, overtuigen en uitwerken, het neemt best wat tijd in beslag. Er is een inlooptijd, maar de voordelen zijn dan ook groot. We tellen best wel wat collega’s/concurrenten in onze business, maar er is nog zoveel potentieel, en de toepassingen zijn zo divers, dat er voor iedereen nog meer dan genoeg markt is.'

Dat de passie voor blockchain centraal staat bij Settlemint is overduidelijk. ‘Zelf vind ik de technologie fantastisch. Het was voor mij echt een wereld die openging en me hetzelfde gevoel gaf, als toen ik net als webdeveloper begon. Het pionieren, de challenges waar nog geen voorgekauwde oplossingen voor zijn en de intellectuele uitdaging om mee aan de wieg van iets nieuws te staan, het zorgt voor een enorme drive. We hebben bij Settlemint het gevoel, dat we écht aan het developen zijn’, besluit van der Veer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-22T09:44:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.