MIT bouwt chip voor IoT en zuinige encryptie

Een onderzoeksgroep van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een chip ontwikkeld speciaal bedoeld voor IoT-hardware om hardwarematig public key-encryptie toe te passen. De chip zou slechts 1/400ste van de hoeveelheid energie nodig hebben als vergelijkbare software-oplossingen en om alles nog mooier te maken, de chip kan de aanvragen ook nog eens vijfhonderd keer sneller uitvoeren dan encryptiesoftware.

Dat zou als muziek in de oren moeten klinken van mensen die bezig zijn met het onderzoeken van internet-of-things-apparatuur of het uitrollen daarvan. De veiligheid van de verbindingen is vaak slecht en zorgt voor allerlei narigheid, zoals onderdeel worden van een botnet. Zeker apparatuur die jarenlang op een onbereikbare locatie moet functioneren en ook nog eens veilig verbinding moet kunnen maken met een externe server, zal baat hebben bij een energiezuinige chip.

Het onderzoek zelf is nog niet beschikbaar, maar is deze week op de International Solid-State Circuits Conference gepresenteerd.

De chip is een algemene elliptic curve cryptography-chip, waarbij de cryptografie afhankelijk is van een bepaald wiskundig object, namelijk de elliptische kromme, een zeer veel gebruikte vorm van publieke cryptografie. In die zin is de chip niets nieuws, maar wel de zuinigheid en het feit dat de chip volgens de onderzoekers alle elliptische krommen aankan.

Het belang van een multi purpose-chip, is dat alle verschillende standaarden in één keer ondervangen worden. Als land A standaard Y hanteert en land B standaard X, dan gaat het al snel de verkeerde kant op en zitten we snel weer met het probleem dat je niet dezelfde chip in elk apparaat kunt gebruiken, want de eisen verschillen overal. Iets waar de huidige generatie IoT-apparaten ook al last mee heeft met betrekking tot bijvoorbeeld de Lorawan-frequentie waarop geopereerd mag worden in verschillende landen.

Niet alleen verschillen in landen zijn in dit geval echter schuldig. Veel ontwikkelaars hebben ook verschillende inzichten met betrekking tot welke combinatie van krommen en priemgetallen veilig is. Deze chip ondersteunt de huidige schare krommen allemaal en de onderzoekers hopen ook dat toekomstige krommen blijven werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-15T09:16:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.