Handgebaren voor applicaties gaan via ring

Onderzoekers van Georgia Tech hebben een systeem ontwikkeld om via een akoestisch systeem vingergebaren om te zetten in 22 verschillende commandos. Het systeem gebruikt daarvoor akoestische signalen in de vorm van onhoorbare piepjes om de verschillende vingergebaren waar te nemen met behulp van een ring en een armband.

Hand- of vingergebaren juist waarnemen is lastig voor invoerapparatuur. Er bestaan verschillende technieken, zoals Leap Motion, een handschoen met sensoren of buigemetaaltjes, een rigid body waarbij de hardware een representatie maakt van je hand. Ook bestaan er combinaties met infraroodcamera's die voor extra precisie zorgen. Maar al die zaken zijn niet heel praktisch om mee te nemen.

Wellicht is de vinding van de onderzoeksgroep van Georgia Tech in dat geval praktisch: een wearable die niet heel vreemd oogt en waarmee je kunt werken zonder dat het heel opvallend is.

Kleine vingerbewegingen

"Onderzoekers zien hun werk ook als mogelijke vertaalslag van gebarentaal naar tekst. "

Met slechts kleine vingerbewegingen kan het apparaatje de stand van twaalf vingerkootjes herkennen en de getallen een tot en met tien in gebarentaal. Als de gebruiker de duim naar een deel van een vinger brengt, dan herkent het systeem waar de vinger geplaatst is, zoals op het bovenste kootje van de wijsvinger of op het middelste kootje.

De onderzoekers zien hun werk ook als mogelijke vertaalslag van gebarentaal naar tekst. Het systeem kan nu al enkele gebaren herkennen, zoals de getallen een tot en met tien. Op die manier kan iemand die gebarentaal beheerst, tekst invoeren door de gebaren te maken. Op die manier kan iemand die geen gebarentaal beheerst, toch begrijpen wat iemand zegt door bijvoorbeeld op een app mee te lezen.

Fingerping

Het systeem heet Fingerping en heeft niet meer nodig dan de ring en de armband. De akoestische signalen van de ring verplaatsen zich via het lichaam naar de armband en worden daar door ontvangers opgepikt. De specifieke patronen van de geluidsgolven wijzigen door het wijzigen van de stand van de hand en vingers. Op dit moment is dat goed voor het uitvoeren van 22 voorgeprogrammeerde commando's.

Om een cijfer '3' te maken, hoeft de gebruiker slecht drie vingers op te steken. Elk gebaar wordt vertaald door de gesloten of niet-gesloten loop die de duim maakt met de rest van de hand.

De exacte werking van het systeem is terug te vinden in de paper (pdf) van de onderzoeksgroep.

Handgebaren via ring en armband

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-17T08:52:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.