Biologisch afbreekbare circuits om zenuwen te herstellen

Elektronische devices die uit zichzelf oplossen.

Dat we binnenkort allemaal met (programmeerbare) implantaten rondlopen, weten we nu wel. Maar je wil niet dat die implantaten altijd blijven zitten. Soms zijn ze maar even nodig, bijvoorbeeld voor het herstel van zenuwweefsel.

Onderzoekers hebben een systeem bedacht met biologisch afbreekbare metalen om zenuwen zo te stimuleren dat ze sneller herstellen. Het systeem is bedacht door de Northwestern University en Washington University.

Deze 'bio-elektronische medicatie' zorgt voor een zeer plaatselijke behandeling die ook nog eens heel precies te programmeren is. Een apparaat buiten het lichaam geeft draadloos de juiste signalen door aan het onderdeel in het lichaam dat op den duur geheel opgenomen wordt door het lichaam zelf.

Testen op ratten

De tests met deze vorm van stimulatie zijn gedaan in ratten. De diertjes kregen een flexibel elektronisch onderdeel om een beschadigde zenuw geplaatst, in dit geval een zenuwbaan die de hamstrings en spieren van de lagere benen en poten aanstuurt. Vervolgens stuurden de onderzoekers het aantal elektrische pulsen van buiten draadloos aan.

Aansluitend werden elektrische signalen afgevuurd op de beschadigde zenuwbanen gedurende een uur per dag en dat een, drie of zes dagen achter elkaar. Daaruit kwam naar voren dat elke vorm van stimulatie beter was dan geen. Het herstel werd tien weken lang in de gaten gehouden.

Uiteindelijk bleek dat hoe meer dagen een rat de elektrische stimulatie had ontvangen, hoe beter de zenuwen herstelden en hoe sterker de spieren werden. Na een bepaalde tijd, verdwenen de elektronische circuits zonder sporen na te laten.

Het geven van elektrische stimulatie om zenuwen sneller of beter te laten herstellen is niet nieuw, maar het is lastig dit voor een langere tijd constant uit te voeren op een specifieke plek.

Dergelijke apparaten zijn ook te gebruiken als tijdelijke pacemakers of als interface tussen bijvoorbeeld de ruggenwervel en andere plekken waar het lichaam stimulatie kan gebruiken.

De afbreekbare circuits

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-11T10:11:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.