Google en Mauritshuis zetten in op digitaal museum

Het Mauritshuis in Den Haag, fotograaf: Ivo Hoekstra

Het Mauritshuis in Den Haag stapte samen met Google in het project 'Meet Vermeer' om alle werken die bekend zijn van de schilder Johannes Vermeer te verwerken in een virtuele omgeving. Het bijzondere is dat de bezoeker van het virtuele museum ook werkelijk fysiek door de augmented-reality-omgeving heen kan lopen en tevens ver kan inzoomen op de 36 schilderijen.

Het Mauritshuis ging aan de slag om samen met het Google Arts & Culture-project uit Parijs een stap verder te gaan dan wat Google tot dan toe gedaan had met zijn Arts & Culture-plan. Google zette vijf ontwikkelaars op het project om een augmented reality-omgeving te creëren voor alle Vermeers van over de hele wereld waar je als mens goed doorheen kunt lopen en de ervaring krijgt van een museum.

Artifical en virtual reality via smartphone

"Eigenlijk konden we het perfecte museum bouwen met het perfecte licht. Geen spotjes, maar daglicht."

Een van de meest interessante dingen van het opzetten van een digitaal museum, is dat je het helemaal zelf kunt opbouwen. 'Voor conservatoren en kunsthistorici is het echt fantastisch', zegt Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis tijdens een persconferentie. 'We hebben een nieuw gebouw voor de collectie. We konden zelf bedenken wat voor kleuren de muren moesten hebben, we konden bepalen of je door de voordeur naar binnen moet, of via het dak. Eigenlijk konden we het perfecte museum bouwen met het perfecte licht. Geen spotjes, maar daglicht.'

Alle onderdelen in het virtuele museum zijn op schaal. Een groot schilderij is dus niet ineens van dezelfde grootte als een kleinere. Voor de ontwikkeling van de tour zelf is gebruik gemaakt van Poly Tours, een onderdeel van Google waar gemakkelijk ar en vr-applicaties te bouwen zijn. Tevens is het geheel te gebruiken met vr-brillen, zoals cardboard. Voor de ar-functionaliteit moet een telefoon wel uitgerust zijn met ARCore (Android) of ARKit (iOS). Mocht dit niet werken, dan gebruikt de telefoon de normale vr-modus.

Robotcamera

De camera om de foto's mee te maken, is twee jaar terug bij Google in-house ontwikkeld en heet de Art Camera. De robotcamera kan in dertig minuten een beeld van 1 bij 1 meter scannen en fotograferen en maakt voor de exacte focusafstand onder andere gebruik van laser en sonar. Daarmee is het mogelijk om ultra ver in te zoomen op de beelden, al moet dit wel gebeuren buiten de ar-applicatie.

Naast de technische kant, is de kunsthistorische kant van groot belang voor het museum omdat de 36 schilderijen naast elkaar getoond kunnen worden in een museale omgeving, inclusief een gestolen schilderij (waar dan helaas niet zo'n gigapixelresolutievariant van is). Zo is het oeuvre van een schilder veel beter te onderzoeken, ook omdat je niet even alle schilderijen in het echt bij elkaar kunt brengen.

Het Meet Vermeer-project werkt verbazingwekkend goed op een telefoon die het aankan. Bij het meekijken op een groot scherm was het een aardige gimmick, maar het kleine telefoonscherm doet gek genoeg een hoop bij eigen gebruik. Gelukkig is er wel nagedacht over het gebruik van het systeem in kleine ruimtes, zodat je niet prompt zelf fysiek door muren heen moet om door het virtuele museum heen te lopen.

Meet Vermeer

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-06T08:21:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.