Sferische monitor voor virtueel samenwerken

De monitor, die de wetenschappers Crystal' gedoopt hebben, bestaat uit een bolvorm met een doorsnede van 60 centimeter.

Canadese onderzoekers hebben een sferische monitor ontwikkeld waarbij samenwerken via mixed reality in virtuele werelden een stuk beter overeenkomt met het standpunt van de gebruiker dan tot nu toe mogelijk was. Dit systeem moet zaken als virtuele chirurgie beter bruikbaar, toegankelijk en vooral sociaal maken.

Onderzoekers van de universiteiten van British Columbia en Saskatchewan ontwikkelden en bouwden een bolvormige virtual reality-monitor waar twee gebruikers gelijktijdig aan kunnen werken. Door gebruik te maken van een speciale bril met bolvormige herkenningspunten kan het achterliggende systeem de juiste kijkhoek per gebruiker bepalen.

De monitor, die de wetenschappers Crystal' gedoopt hebben, bestaat uit een bolvorm met een doorsnede van 60 centimeter. Aan de binnenzijde van de bol zit een coating waardoor het beeld van vier projectoren zichtbaar wordt. Daarnaast zit er een camera in het apparaat om de beelden te kalibreren aan de hand van de bollen op de brillen en aanraakgevoelige input te registreren met behulp van weerkaatsing van licht van de vingers of andere zaken die de bol aanraken.

Geen beeldvervorming

"Hoe lang het duurt voordat een dergelijk systeem de status van gimmick voorbij is, zal slechts de toekomst leren. "

Het grootste voordeel van Crystal is volgens de onderzoekers de mogelijkheid om een driedimensionaal beeld te bekijken vanuit alle kijkhoeken zonder dat het beeld vervormt. Hierdoor kunnen gebruikers taken uitvoeren waar samenwerken van belang is, zoals bij virtuele chirurgie voor zowel trainings- als werkelijk operatiedoeleinden, of natuurlijk in een multiplayergame.

De wetenschappers zijn op dit moment bezig met een systeem voor vier personen en denken dat het veel verschillende gebruiksmogelijkheden heeft in de toekomst, al ligt de focus in eerste instantie op teleconferentie-toepassingen en CAD-ontwerpen.

Een van de onderzoekers schetst als toekomstbeeld een mogelijkheid waarbij iemand een vergadering bijwoont via een Crystal-globe waarbij het hoofd van de persoon in 3D door iedereen te bekijken is, al roept het ook een beeld op van Futurama. Meer voor de hand ligt het werken aan een CAD-ontwerp met meerdere mensen tegelijk en wellicht ook een grotere bol.

De bol wordt dan ook niet gezien als vervanging voor bestaande technieken, eerder een toevoeging. Hoe lang het duurt voordat een dergelijk systeem de status van gimmick voorbij is, zal slechts de toekomst leren. De ins- en outs van het onderzoek zijn te lezen via ACM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-21T08:56:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.