Hogesnelheidscommunicatie met nanodraadjes

Chinese onderzoekers hebben een nieuw soort nanodraadje weten te synthetiseren waarmee mogelijk voordelen behaald kunnen worden in hogesnelheidscommunicatie. De nanodraadjes hebben een grote elektronenmobiliteit en reageren snel op infrarood licht waardoor ze bruikbaar kunnen zijn bij de omzetting van licht-naar-elektrisch signaal.

Optisch communiceren gebeurt tegenwoordig vooral met infrarood licht van 1550 nanometer dat vervolgens ontvangen en omgezet wordt naar een elektrisch signaal. Het snel omzetten van licht-naar-elektrisch signaal is daarmee van groot belang voor het hoog houden van de communicatiesnelheid.

Boor-stikstofgroep

"De grote uitdaging met betrekking tot nanodraadjes is vooral het productieproces: zie het maar eens op te schalen en de vervuiling van de materialen tot een minimum te beperken."

Een veelbelovend materiaaltype voor halfgeleiders is de zogenaamde boor-stikstofgroep, ook wel III-V. Deze groep materialen heeft interessante mogelijkheden als ze in nanovorm bestaan, bijvoorbeeld als nanodraadje. De grote uitdaging met betrekking tot nanodraadjes is vooral het productieproces: zie het maar eens op te schalen en de vervuiling van de materialen tot een minimum te beperken.

Dat lijken de Chinese onderzoekers van de Chinese Academy of Sciences en de City University of Hong Kong uitgevogeld te hebben met een bepaald type katalysator om hun nanodraadjes te laten 'groeien'.

Betere fotorespons

De huidige halfgeleiders die infrarood licht van 1550 nanometer kunnen omzetten naar elektrische signalen, bestaan vooral uit germanium, maar door de grote hoeveelheid fouten in die materialen, is de fotorespons niet heel goed.

De kristallen in de nanodraadjes van de Chinezen lijken dit probleem een stuk minder te hebben, waardoor de atomen een stuk beter uitgelijnd zijn dan nanodraadjes die met andere technieken gemaakt zijn. Dit fundamentele onderzoek kan bijdragen aan betere omzetting van lichtsignalen naar elektronische signalen en verscheen in het vakblad Nature Communications

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-11T08:42:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.