‘Om het hoekje kijken’ gaat weer stukje beter

Links een beeld van een kwartje dat gescand is met non-line-of-sight-imaging en rechts een beeld van een kwartje gescand met de munt wel in beeld.

Het is onderzoekers gelukt objecten die niet in het zichtveld staan zo te reconstrueren dat ook details op milli- en micrometerniveau zichtbaar zijn. De techniek valt onder een groter wordende schare technieken waarmee 'om een hoekje' is te kijken.

De onderzoekers van de universiteiten Carnegie Mellon, University of Toronto en University College London wisten de vormen van gebogen objecten in de zogenaamde non-line-of-sight (NLOS)-technieken tot in groot detail te berekenen. In dit geval was het reliëf van George Washington op een dollarkwartje zichtbaar te maken. De techniek kan een dergelijk detailniveau alleen maar bereiken op kleine schaal, maar is als onderdeel in te zetten van andere 'om-het-hoekje-kijk'-technieken.

Niet alleen maakt de techniek het mogelijk objecten die niet in het zichtveld staan zichtbaar te maken, ook objecten achter bepaalde filters worden zichtbaar, zoals door dik papier.

De kijker

NLOS-technologie is gebaseerd op licht dat via andere objecten tot de kijker komt, dit in tegenstelling tot onze normale manier van kijken of hoe normale camera's de wereld voor ons vastleggen. Wij zien doordat we licht waarnemen dat vanaf objecten in ons blikveld weerkaatst en in ons oog terechtkomt. NLOS-technieken weten uit dat veel fellere directe licht ook vormen te construeren uit licht dat via andere objecten weerkaatst en zo op een sensor terechtkomt. Uit dat verstrooide licht weet NLOS-technologie informatie te halen om een beeld te vormen.

Om de minuscule details weer te geven die deze onderzoekers hebben laten zien, waren wel andere systemen nodig dan het natuurlijk weerkaatsende licht. Ze gebruikten een ultrasnelle laser om zo een verborgen object te belichten door het laserlicht via bijvoorbeeld een muur te weerkaatsen naar het onzichtbare object. Door de informatie van de laser, namelijk het weten wanneer een laserpuls precies afgevuurd wordt en vervolgens te kunnen berekenen wanneer de puls via weerkaatsing weer terugkomt op de sensor, te combineren met optical coherence tomography konden de onderzoekers veel preciezere details scannen dan andere technieken in dezelfde tak van sport.

Ander beeld dat de onderzoekers tevoorschijn wisten te toveren, bestond onder andere uit een plastic fles, een glazen schaal, een plastic schaal en een kogellager.

Nlos

Award

Het onderzoek won de 'Best Paper Award' op een conferentie gewijd aan computer vision en patroonherkenning (CVPR) in Californië omdat de paper volgens de jury zowel een goede theoretische onderbouwing heeft en inspirerend is. Daarnaast 'blijft het de grenzen verleggen van wat er mogelijk is met computer vision'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-20T10:04:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.