MaxWaves zorgt voor snelle 5- en 6g-verbindingen

Dit artikel delen:
5G

Een spin-off van de TU Eindhoven, MaxWaves, heeft een antennesysteem ontwikkeld waardoor de draadloze signalen van 5g-netwerken over grotere afstanden verstuurd kunnen worden. Het gaat om signalen tussen vaste stations en niet om signalen die tussen bewegende apparaten verstuurd worden.

Naast veel verschillen in dataoverdracht tussen 4g- en 5g-netwerken, is er nog een verschil: in potentie is de overdrachtssnelheid van de data ook vele malen hoger als er hogere frequenties gebruikt worden. Alleen: hoe hoger de frequentie, hoe korter de maximale afstand waarover het signaal bruikbaar verzonden en ontvangen kan worden. Het gaat dan om frequenties van 26 GHz en hoger, tot wel 80 GHz voor verzenden van data tussen zendstations omdat die heel veel data van verschillende verbonden apparaten moeten verwerken. Kort gezegd: hoe hoger de frequentie, hoe meer data je kunt versturen over een kleinere afstand. 

Op dit moment is het 5g-netwerk dat in Nederland uitgerold wordt nog niet geschikt voor dergelijke hoge frequenties en dat zal ook nog wel even duren, maar het capaciteitsverschil is groot: bij 26 GHz een factor 100 hoger dan wat bij de huidige 5g-netwerken die uitgerold worden (dat ligt tussen de 3,6 GHz en 700 MHz, 4g gaat van 700 MHz tot 2,6 GHz).

Maxwave

De technologie die op de TU Eindhoven ontwikkeld is, wordt nu verder ontwikkeld door twee promovendi met hun spin-offbedrijf MaxWaves. Hun eerste test buiten het laboratorium deden ze onlangs duur over een afstand van 500 meter tussen twee antennes die op gebouwen van de TU/e opgsteld waren. 

De antennes maken gebruik van gebundelde radiogolven, waardoor een zeer smal en sterk radiosignaal opgezet wordt. Een van de promvendi, Ronis Maximidis, vergelijkt het met een laserbundel. Zeker op een zonnige dag moet een tot vijf keer grotere afstand overbrugt kunnen worden dan met de huidige technieken mogelijk is. 

Om de radiosignalen te kunnen versturen en ontvangen, moeten de antennes zeer goed uitgelijnd staan. Dit uitlijnen hoeft niet fysiek, maar kan elektronisch, waardoor de schotels die de antennes bevatten niet mechanisch hoeven bewegen. 

Het uiteindelijk doel is zoveel mogelijk gebieden van hogesnelheidinternet te voorzien. Maar dat zal wel duidelijk zijn.

Snelle 5g en 6g

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-07T09:58:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.