Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Meer data, minder wachtwoorden en meer brillen

Blik op 2019

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ronald Ravel
Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux, Dynabook Europe BNLX. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Beheer.

‘Dat hadden we nog wel in 2018!’ Zo gaan we in 2019 afscheid nemen van bijvoorbeeld het traditionele wachtwoord op onze computer. En wat gaan we verwelkomen? Op de valreep van het nieuwe jaar zetten we de belangrijkste voorspellingen voor 2019 op een rij. Een ding is zeker: technologische vernieuwing dendert razendsnel door.

Een ontwikkeling waar we ons op voor moeten bereiden, is de komst van het snelle 5G-netwerk. Niet dat we daar volgend jaar massaal gebruik van gaan maken. Nee, 2019 zal vooral het jaar zijn waarin we klaar moeten zijn voor de komst van 5G vanaf 2020. Dit nieuwe snelle netwerk gaat het gebruik van Internet of Things-oplossingen verder op weg helpen. De ingang van ons kantoorpand noteert elke dag hoeveel medewerkers het pand in- en uitgaan, wat de spitsuren zijn en welke consequenties dat heeft voor de schoonmaak van het gebouw. Het is één van de vele voorbeelden van IoT in onze zakelijke omgeving. Wat ga jij daarvan merken? Nou, best veel.

Bijvoorbeeld door de inzet van het Windows IoT-platform. Daarmee hang je volwaardige pc-functionaliteit in de vorm van een mini-pc aan je broekriem. En via een slimme werkbril op je neus ontvang je allerlei werkinstructies. Heeft vijf procent van de consumenten al een virtual reality-bril in huis, we gaan de slimme bril ook steeds vaker op het werk zien. Nu is nog altijd zeventig procent van de eerstelijnsmedewerkers op de werkvloer niet permanent uitgerust met digitale apparatuur. Hoe handig is het als de onderhoudsmonteur zijn handen vrijhoudt voor het werk aan de machine en tegelijkertijd via Skype for Business-instructies op zijn vizier krijgt via de slimme werkbril?

Security blijft kopzorg

"Meer mobiliteit stelt nog hogere eisen aan veiligheid"

Mobiel werken in allerlei vormen, wordt de standaard. Bij zakelijke dienstverleners en overheidsinstanties zullen er volgend jaar nog weinig werknemers te vinden zijn die niet mobiel werken. Meer mobiliteit stelt nog hogere eisen aan veiligheid. 


Ook in 2019 blijft security de grootste uitdaging voor de meeste it-managers. Daarom voorzie ik dat we sneller afscheid gaan nemen van toegang tot onze laptop via het traditionele wachtwoord. Dubbele authenticatie wordt gemeengoed. De consument wil al veel langer af van de vele wachtwoorden. Dus het zal niet lang meer duren voordat de vingerafdruk, de irisscan of stemherkenning plaatsmaken voor de ingewikkelde letter- en cijfercombinaties. Marktanalisten verwachten dat tachtig procent van werknemers in 2021 vertrouwt op biometrie voor meer digitale veiligheid.

Databerg hoopt op

Toenemende digitalisering gaat gepaard met meer dataverzameling. Veel data gaan de cloud in. Daardoor gaan we ons volgend jaar afvragen wat we wel of niet de cloud in willen laten gaan. Gegevensopslag in de cloud loopt immers aardig in de papieren. Dan is edge computing een goed alternatief. Data verwerken aan de rand van het netwerk wordt vooral ingezet bij IoT-oplossingen. Met IoT genereren we per minuut of soms zelfs per seconde enorme bakken data, gegevens die we lang niet allemaal hoeven te bewaren.

De keerzijdes van meer, meer en nog eens meer digitalisering, wordt vast de belangrijkste uitdaging voor 2019. Als we daar goede oplossingen voor bedenken, wordt het nieuwe jaar inderdaad helemaal leuk!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-07T14:52:00.000Z Ronald Ravel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.