Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zo gaat de laptop jaren langer mee

Dit artikel delen:

Duurzaamheid combineren met de recente technologie lijkt een tegenstrijdige combinatie. Toch zijn organisaties op zoek naar mobiele apparatuur die langer meegaat dan de paar jaar waarvoor ze in de boeken staan. Dat is mogelijk.

Waar de laptop-pc tot een aantal jaren geleden al snel verouderd was door achterhaalde hard- en software, verandert dat nu met meer software-gedreven beheer van de mobiele apparatuur. Dankzij degelijke hardware is het mogelijk je laptop al gauw vier jaar langer mee te laten gaan dan we gewend waren. Hoe? Thin client-software laten draaien in een fat client-omgeving.

Gemak van de cloud

"De geavanceerde hoeveelheid functionaliteit is het bekende voordeel van de nog altijd populaire laptop"

Met de inzet van een virtual desktop infrastructure (vdi)-omgeving of het gemak van de cloud halen we steeds meer functionaliteit uit een andere omgeving dan onze eigen lokale mobiele pc. Hoe minder functionaliteit beschikbaar is op de laptop, hoe makkelijker en veiliger we met hetzelfde apparaat om kunnen gaan. En belangrijker, hoe langer het mobiele toestel meegaat.

De grote en geavanceerde hoeveelheid functionaliteit is het bekende, grote voordeel van de nog altijd populaire laptop. Keerzijde is natuurlijk dat die functionaliteit ook beheerd moet worden. Het updaten van firmware of het vervangen van harde schijven vergt immers veel tijd van it-beheerders. Dat kan anders dankzij gecentraliseerd beheer. Met de inzet van slimme gecentraliseerde beheersoftware zorg je voor een gedaantewisseling van de laptop. De mobiele computer gaat zich gedragen als een thin client.

Geen default

Veel overheidsinstanties zijn al langer gewend aan werken in een thin client-omgeving. Echter, mobiel werken is nog geen default bij iedere gemeenteambtenaar. Dat terwijl onze samenleving zich inricht op mobiel werken. Daarmee wordt de behoefte aan een zogeheten mobile first-strategie ook bij overheidsinstellingen groter.

Tegelijkertijd zijn diezelfde gemeentekantoren zich bewust van het belang van duurzaamheid. Het is immers enorme kapitaalvernietiging om op kosten van de burger alle bestaande apparatuur in een keer in te ruilen voor gloednieuwe mobiele devices. Daarom kies een toenemend aantal lokale overheidsinstellingen voor een duurzame mobiele omgeving. Daarbij worden degelijke laptops  gecombineerd met duurzame en veilige inzet van software voor beheer en onderhoud.

Inmiddels is er voldoende technologie voorhanden waarmee de gebruiker in een handomdraai omschakelt van een Windows-omgeving op een lokale laptop naar een centrale thin client-omgeving. Waarbij geldt dat de hardware ondergeschikt is aan de software. Uiteindelijk gaat het erom, dat de gebruiker een optimale gebruikerservaring krijgt en de beheerder dat op een verantwoorde, kostenefficiënte en veilige manier kan beheren. Dat zorgt voor tevreden gebruikers en gelukkige beheerders waarbij de burger niet langer de rekening betaalt voor hoge it-investeringen bij de overheid.

Auteur Ronald Ravel is country manager Toshiba in de Benelux

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-01T09:24:00.000Z Ronald Ravel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.