Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zo voorkom je cloudwaste (en houd je it-budget over)

Dit artikel delen:

Computable Expert

B ICT Kerim Satirli
Senior Developer Advocate, HashiCorp. Expert van Computable voor de topics Development, Cloud Computing en Security.

Wereldwijd verspillen we jaarlijks miljarden dollars aan cloudresources die niet gebruikt worden. Veel organisaties zijn tot de ontdekking gekomen dat maar liefst veertig procent van hun cloud-uitgaven opgaat aan ongebruikte infrastructuur of over-provisioned infrastructuur. Deze verspilling, cloudwaste genoemd, ontstaat wanneer er meer cloudresources worden gebruikt dan wat er eigenlijk nodig is om een bedrijf te runnen.

Veel bedrijven begonnen aan de overstap naar de publieke cloud met het idee werknemers productiever en flexibeler te maken, en ze in staat te stellen sneller te handelen. Maar bedrijven plukken niet alleen de vruchten van de overstap naar de cloud, ze worden ook geconfronteerd met de keerzijde van een onvoorspelbaar bedrijfsmodel waarbij de cloud-uitgaven exponentieel groeien en een risico voor de organisatie worden.

Sneeuwbaleffect

"Je zou het kunnen vergelijken met het aanschaffen van een Ferrari om naar het park te gaan terwijl een fiets volstaat"

Binnen multi-cloud-omgevingen maken medewerkers vaak gebruik van een oneindig aantal on-demand-it-resources. Hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect van onverwachte en onnodige kosten. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven bijna 45 procent van hun cloudbudget uitgeven aan it-resources die niet bestemd zijn voor productietoepassingen en die uitsluitend gedurende de veertigurige werkweek worden gebruikt. Deze resources hoeven dus niet 24/7 beschikbaar te zijn, maar daarvoor wordt wél betaald.

Cloudwaste treedt op wanneer organisaties it-infrastructuren inrichten die veel meer bieden dan ze in werkelijkheid nodig hebben. Je zou het kunnen vergelijken met het aanschaffen van een Ferrari om naar het park te gaan terwijl een fiets volstaat. Developers waarop onvoldoende toezicht wordt gehouden, dragen bij aan dit probleem, door software na voltooiing van een project niet uit de roulatie te nemen of het ops-teams niet te informeren dat ze klaar zijn. Ongebruikte cloudresources, zoals een infrastructuur die buiten werktijden onbenut blijft, zijn een derde, veel voorkomende oorzaak van kostenoverschrijdingen.

Het identificeren van deze drie oorzaken van cloudwaste is geen hogere wiskunde. Dan doet zich de vraag voor waarom organisaties er te weinig aan doen.

Gebrekkig toezicht

Cloudwaste is voor de meeste it-managers een populair gespreksonderwerp en een belangrijk aandachtspunt. Toch hebben veel organisaties issues met het terugdringen ervan. Daarvoor zijn drie belangrijke redenen.

  • Gebrek aan centraal toezicht. De cloud biedt de mogelijkheid van on demand provisioning. Dat houdt in dat iedereen binnen de organisatie geld aan de cloud kan uitgeven zonder dat er sprake is van centraal toezicht.
  • Onvoldoende toezicht op provisioning. Bedrijven zijn bijvoorbeeld niet in staat om te zeggen: developers mogen in dit ontwikkelingsstadium geen premium instances gebruiken.
  • Binnen organisaties is sprake van onvoldoende over- en toezicht om buiten werktijden cloudresources in te trekken voor workloads die geen deel uitmaken van productietoepassingen of om cloudresources waarvan de time-to-live is verstreken, uit de roulatie te nemen.

Bij al deze drie punten is sprake van een rode draad: gebrekkig toezicht op de provisioning van cloud-resources. Het verhelpen van dit euvel vraagt om een oplossing die op bedrijfsbreed niveau overzicht én grip op de cloudkosten biedt.

Drie kerncomponenten

"Het terugdringen van cloudwaste vraagt om een systematische beheeraanpak"

Het terugdringen van cloudwaste vraagt om een systematische beheeraanpak. Sommige organisaties kiezen ervoor om deze lastige taak handmatig uit te voeren. Andere organisaties proberen de provisioning, compliance en het beheer te automatiseren met speciale software voor de automatisering van cloud-infrastructuren.

Bij de automatisering van cloudinfrastructuren zijn de volgende drie kerncomponenten van belang:

  • Collaborative infrastructure-as-code. Maakt het mogelijk om een consistente, op samenwerking gebaseerde aanpak te hanteren voor het definiëren van cloudresources, het automatiseren van de aanmaak daarvan en het vervolgens standaardiseren en goedkeuren van code in de vorm van herbruikbare componenten (modules).
  • Beheer van multi-cloud-omgevingen. Richt zich op de provisioning, governance, compliance en operationele consistentie van it-resources binnen omgevingen bij verschillende cloud providers.
  • Selfservice-infrastructuur. Biedt eindgebruikers de mogelijkheid om de door hen benodigde infrastructuur in te richten binnen het kader van de door de centrale it-afdeling gestelde guardrails (geautomatiseerde mechanismen voor bewaking van de infrastructuur). Hierbij wordt een accurate infrastructuurgeschiedenis bijgehouden in omgevingen waarin veel gebruikers zich met de provisioning bezighouden.

Naast het standaardiseren en vereenvoudigen van de provisioning van de cloud-infrastructuur is een van de grootste voordelen van automatiseringsoplossingen de mogelijkheid om ongebruikte it-resources automatisch in te trekken.

Terugdringen

Het automatiseren van de it-infrastructuur is een eerste vereiste voor het terugdringen van kostenoverschrijdingen. Maar niet alle tools voor infrastructuur-automatisering en provisioning op basis van selfservice zijn even goed. Het is van belang om oplossingen te gebruiken die het mogelijk maken kosten te optimaliseren en onder andere voorzien in:

  • Herbruikbare infrastructure-as-code. Biedt operationele cloudteams de mogelijkheid om vooraf geteste en goedgekeurde templates aan te maken en te publiceren op basis van infrastructure-as-code, zodat ze van start kunnen gaan met een infrastructuur die is ingericht met het oog op kostenefficiency;
  • Multi-cloudfunctionaliteit. Ondersteuning voor multi-cloud-omgevingen en een aanpak voor kostenbeheer die op elke cloud of infrastructuur is toe te passen;
  • Geautomatiseerde toepassing van guardrails. Tools die de toepassing van provisioning guardrails binnen de hele omgeving automatiseren om te zorgen voor operationele consistentie die aansluit op budgetten en doelstellingen;
  • Overzicht en tracking. Het is belangrijk een oplossing te kiezen die een centraal en real-time overzicht van de infrastructuur biedt in combinatie met audit logs en de mogelijkheid om onderdelen die niet (meer) gebruikt worden, op te schonen.

Automatiseringstools voor de it-infrastructuur kunnen organisaties helpen de overstap naar de cloud te versnellen en tegelijkertijd onnodige uitgaven en inconsistente provisioningspraktijken terug te dringen en daarmee de bedrijfskosten te verlagen en de efficiëntie te verbeteren. Deze tools helpen organisaties binnen budget te blijven en daarnaast de broodnodige speelruimte en meer opties creëren voor het optimaliseren van cloud-uitgaven.  

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-20T15:38:00.000Z Kerim Satirli


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.