Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

In 3 stappen naar een schat aan data

Dit artikel delen:

De behoefte aan data lijkt met de dag groter te worden. Deels komt dat door een markt waarvan de veeleisendheid toeneemt als het gaat om dienstverlening en de klantervaring.

Immers, het liefst krijgen we als klant een aanbod dat naadloos aansluit op onze unieke situatie en individuele behoeften. Om in die behoefte te voorzien, hebben organisaties een 360-gradenklantbeeld nodig om hun klanten zo goed en persoonlijk mogelijk te bedienen.

Anderzijds vormt operational excellence de weg naar succes om je als organisatie staande te houden in een hevige concurrentieslag. Om de bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk in te richten, kijken organisaties naar technologische ontwikkelingen zoals rpa (robotic process automation) en ai (artificial intelligence). Deze technologieën werken pas optimaal wanneer zij gevoed worden met een grote hoeveelheid data.

De noodzaak om data te verzamelen is daarom voor de meeste organisaties overduidelijk, maar het gaat veelal niet zonder horten of stoten. Bedrijven hebben te maken met it-legacy, waardoor hun schat aan data verborgen zit in oude, traditionele it-architectuur. Daarnaast werken organisaties met veel verschillende systemen waarin data wordt opgeslagen. Dit zorgt voor een grote uitdaging, want die systemen communiceren vaker niet dan wel goed met elkaar.

Uitdaging

"Er is een groot aanbod van verschillende oplossingen en daarin wil je wel de juiste keuze maken"

Nieuwe integratietechnologieën kunnen je helpen in deze uitdaging. Een dergelijk platform zorgt voor communicatie tussen alle databronnen, waardoor informatievraagstukken snel zijn te beantwoorden. Maar waar te beginnen? Er is een groot aanbod van verschillende oplossingen en daarin wil je wel de juiste keuze maken. Om een verkeerde investering te voorkomen, is het van cruciaal belang om een weloverwogen keuze te maken. De volgende drie stappen helpen je daarbij:

  • Stap 1: Strategie vormen en afbakenen van de hoofdvraag

Begin met de vraag wat er nodig is om invulling te geven aan de langetermijnstrategie van de organisatie. Is het hoofddoel om een 360-gradenklantbeeld te verkrijgen? Om nieuw ontwikkelde apps snel data te laten verkrijgen uit verschillende databronnen? Of om de business te ondersteunen bij een informatiebehoefte die dagelijks wijzigt?

  • Stap 2: Het bepalen van een transitieplan

De volgende stap is het maken van een transitieplan. Hoe ziet de it-omgeving eruit? Welke databronnen zijn er allemaal en hoe wordt er op dit moment gezorgd dat deze bronnen bij elkaar komen? Wie werkt er met welke bronnen en welke data is voor welk doeleinde nodig? Met het beantwoorden van al deze vragen maak je inzichtelijk welke weg je moet afleggen, van de huidige situatie naar de ideale situatie.

  • Stap 3: De keuze voor een passende technologie

Door het grote aanbod aan integratieoplossingen, is de kans aanwezig dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je staat voor vragen zoals of je per se het integratieplatform moet nemen van dezelfde leverancier als andere systemen waar je al mee werkt. Welke functionaliteiten vereist zijn in jouw integratieplatform. En welk platform bij jouw persoonlijke situatie past.

Dromen

Door voldoende stil te staan bij de vragen binnen deze drie stappen, zorg je voor een helder beeld van wat een integratieplatform jouw organisatie moet gaan brengen. En als je helder hebt met welk platform je gaat werken en hoe de roadmap eruitziet, kun je alvast genieten van de schat aan data waar jouw organisatie over beschikt. En alvast dromen over wat voor moois je daarmee allemaal kunt realiseren.

(Auteurs Chris Geertsma en Lotte Egbertzen zijn respectievelijk it-consultant bij Virtual Sciences en klantcoördinator bij MyBrand.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-01T14:08:00.000Z Chris Geertsma en Lotte Egbertzen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.