Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Process mining: de nieuwe manier van bedrijfsvoering

Computable Expert

MSc Bastian Nominacher
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Business Analytics en Big data.

Managers van bedrijven verkeren vaak in de veronderstelling dat zij de bedrijfsprocessen goed in kaart hebben, maar hebben in de praktijk veel minder zicht en controle dan zij zich voorstellen. Ze missen in veel gevallen de noodzakelijke inzichten in hoe de processen in hun organisatie presteren en hoe ze kunnen worden geoptimaliseerd.

Maar dat zal binnen niet al te lange tijd voorgoed tot het verleden behoren: process mining is nu nog een relatief jonge technologie, die marginaal wordt gebruikt in het Nederlandse bedrijfsleven, maar die razendsnel aan terrein wint. Waarom is dat? En waarom is het ook nuttig voor jouw organisatie?

Groeiende belangstelling

Organisaties bestaan grofweg uit een businessmodel, verkopers, klanten, werknemers én bedrijfsprocessen. Het is met name het laatste onderdeel dat zich de laatste jaren in een groeiende belangstelling mag verheugen, omdat hier voor de meeste organisaties nog veel winst in efficiëntie valt te behalen met behulp van process mining, de intelligente ‘big data analytics’ technologie, die de processen in organisaties analyseert en visualiseert.

Het laat zien waar de zwakke punten in de keten zich bevinden en het maakt de processen transparanter, sneller en kostenefficiënter. Zit er bijvoorbeeld een week tussen de verzending van een bestelling en het versturen van de factuur? Zijn er verkopers die niet aan de door jou gestelde eisen voldoen? Verlies je dagelijks uren aan productiviteit dankzij onnodige stappen in je processen? Dankzij process mining kun je dit inzichtelijk maken en oplossen.

Basis van succesvol ondernemen

Toch wordt process mining door veel bedrijven nog op de lange baan geschoven en dat is niet alleen een gemiste kans, het is ook gevaarlijk vanuit competitief oogpunt. Optimale processen zijn een essentieel onderdeel van het waarmaken van de verwachtingen van klanten en het succes van grote spelers als Amazon is onder meer te danken aan het vermogen om snel en efficiënt te leveren aan klanten.

Omdat steeds meer sectoren op hun kop worden gezet door innovatieve nieuwkomers, is het van groot belang om op alle punten van de bedrijfsvoering competitief te blijven. Geoptimaliseerde bedrijfsprocessen staan aan de basis van succesvol ondernemen in deze tijd.

Kosten terugdringen

Met behulp van process mining kun je de operationele kosten van je organisatie met wel 30 procent terugdringen. Door het in kaart brengen van inefficiënte processen, kwetsbaarheden, afwijkingen en bottlenecks kun je direct een positieve impact op je processen realiseren. En naast de bestaande imperfecties, kun je zelfs potentiële problemen identificeren nog voor ze ontstaan en proactief procesverbeteringen doorvoeren.

Maar het zijn niet alleen de operationele kosten waar winst valt te boeken: succesvol ondernemen gaat ook over het waarmaken van de verwachtingen van je klanten. Wil je bijvoorbeeld de verzending van je producten sneller en efficiënter laten verlopen? Wil je je leveranciers met elkaar vergelijken om te zien wie het best presteert? Wil je de kennis van je best presterende sales teams delen met andere? De antwoorden liggen binnen handbereik met process mining.

En niet te vergeten: wanneer je 100 procent operationele transparantie realiseert, zal je ook in staat zijn om beter geïnformeerde zakelijke beslissingen te nemen. Door meldingen en kpi’s in te stellen in je process mining oplossing, zie je direct welke impact je aanpassingen hebben. Je kunt er daarom zeker van zijn dat je de juiste beslissing hebt genomen, keer op keer.

Loop voorop

We leven in een wereld die voortdurend in beweging is en waar de winnaars van vandaag eenvoudig de verliezers van morgen kunnen worden. Bedrijven die sneller opdrachten kunnen vervullen, hun supply chain beter op orde hebben en in staat zijn om bottlenecks te elimineren en vermijden, hebben automatisch een voorsprong op de concurrentie. Process mining is een geheim wapen dat bedrijven in kunnen zetten om aanzienlijk competitief voordeel mee te behalen. Maar dan moet je er wel op tijd bij zijn!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-10T13:46:00.000Z Bastian Nominacher


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.