Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Bepaal zelf je keuze tussen VPS of webhosting

Als je een goede plek zoekt voor je website, heb je onder andere de keuze tussen webhosting of een virtual private server (vps). Bij webhosting deel je de hardware capaciteiten en wordt het managen van de server geregeld door de provider. Vps biedt je de kans om jouw eigen systeem zelf in te stellen. Het is duidelijk dat deze platformen enorm veel van elkaar verschillen. Wanneer kies je voor het ene en wanneer voor het andere? Deze vier vragen helpen je misschien.

1. Wil je alles ingesteld hebben of doe je het liever zelf?
Bij een webhostingpakket koop je ruimte in waarop je eenvoudig een website kan plaatsen. Welke ondersteunende software er draait op je webhostingruimte is vooraf bepaald door de webhostingprovider. Deze zorgt ervoor dat dit makkelijk te begrijpen is en dat je snel de belangrijkste instellingen kunt wijzigen. Dat is praktisch als je niet zo goed weet hoe je zelf een server moet instellen.

Bij een vps wordt er niets voor je ingesteld. Je bepaalt zelf welke software er op je server draait en je bent niet beperkt tot een website alleen. Zo kan je er ook voor kiezen om een Minecraft-server op je vps te draaien of je documenten online op te slaan.

De vrijheid die je bij een vps krijgt, betekent ook veel verantwoordelijkheid. Bij een vps is veel meer kennis vereist om een server vanaf nul op te bouwen en je website online te krijgen. Gelukkig zijn er ‘web control panels’ als DirectAdmin, Plesk en CPanel beschikbaar die dit eenvoudiger maken. Ook bieden de meeste providers uitgebreide tutorials aan die je op weg kunnen helpen. Het verschil tussen een vps en webhosting is hierdoor al kleiner dan vroeger.

2. Begin je een nieuwe website en heb je nog niet zoveel bezoekers?
Omdat je bij webhosting samen met anderen gebruik maakt van dezelfde server, deel je ook de resources van die server. Het staat niet vast hoeveel resources je tot je beschikking hebt. Dat is afhankelijk van de drukte op de server. Wat voorop staat bij webhosting, is het snel en makkelijk online zetten van je website.

Bij een vps deel je ook de resources van een server, maar zijn er wat bredere muren tussen jou en je buren. Zo bepaal je zelf hoeveel processorkracht en geheugen er tot je beschikking staan, bijvoorbeeld één processorkern en twee GB aan geheugen. Hier kunnen je buren in beginsel niet bij. Op die manier kan je met een vps een server inrichten naar de specifieke eisen van je website.

3. Verwacht je snel uit te breiden.
Als je meer ruimte of kracht nodig hebt, kun je zowel bij webhosting als bij een vps een groter pakket bestellen en naar boven schalen. Het verschil is dat bij webhosting deze schaalbaarheid lager ligt. Een goed webhostingpakket kan prima je normale website aan. Als je echt een grote en veeleisende website hebt die heel veel dagelijkse bezoekers trekt, dan groei je boven het grootste webhostingpakket uit. Een vps biedt dan uitkomst. Die kun je vrijwel altijd uitbreiden naar een niveau dat bij een veeleisende website past. Voeg bijvoorbeeld een extra processor toe als je wat meer rekenkracht nodig hebt. Of kies voor een extra harde schijf als je meer opslag wilt voor grote video’s.

4. Wil je ook nieuwsbrieven versturen?
Met een webhostingpakket kan je heel veel e-mails versturen voor persoonlijk of zakelijk gebruik, tot wel duizenden e-mails per dag. Maar het is niet bedoeld om hier ver bovenuit te stijgen. Heb je een enorme lijst aan e-mailadressen verzameld (bijvoorbeeld meer dan tienduizend) en wil je naar al deze e-mailadressen een nieuwsbrief versturen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een vps, omdat je zelf meer controle hebt over de software voor het versturen van zulke mailings.

Keuze is aan jou

Of je kiest voor webhosting of voor een vps hangt voornamelijk af van je eigen kennis en de specifieke wensen die je voor jouw website hebt. Het ene product is niet slechter dan het andere, ze dienen alleen verschillende doeleinden. Bovenstaande vier vragen helpen je om de  oplossing te kiezen die het best bij jou past. Heb je liever alles in eigen handen en heb je de kennis om zelf een server in te richten, dan valt de keuze sneller op een vps. Of kies je eerder voor een oplossing waarbij de resources voor je zijn ingesteld en je je geen zorgen moet maken over het management van een server, dan is een webhosting pakket voor jou een betere keuze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-29T08:47:00.000Z Omar Benameur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.