Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Meer data, nog meer cloud en meer it-eisen

Computable.be Expert

Arnaud Bacros
General Manager Belux, Dell Technologies. Expert van Computable.be voor de topics Digital Transformation, Datamanagement en Cloud Computing.

Artificiële intelligentie (ai), machine learning (ml), 5G, cloud, virtual en augemented reality (vr en ar) en blockchain … Als cto is het je taak te anticiperen op ‘the next big thing’ en na te gaan hoe waar nieuwe kansen voor de klanten liggen. Een ding is zeker: het zijn opwindende tijden voor technologieadepten met als constante de cruciale rol van digitale transformatie. Deze technologieën en trends breken in 2019 door.

  • Trend 1: De nieuwe rol van het datacenter door overvloed aan data en cloud

Met de enorme hoeveelheid data die aan de rand van het netwerk worden gegenereerd, is realtime-rekenkracht nodig ter ondersteuning van alle workloads. Maar die mogelijkheid om in the edge te werken, vereist dat analyse en gegevensverwerking dicht bij de databron gebeuren- buiten het traditionele datacenter, vaak edge computing genoemd.

Een transformatie van het datacenter dient zich aan. Multi- en hybride cloud-adoptiemodellen zullen verder in die richting evolueren. Een combinatie van publieke, privé en hybride cloud wordt het ‘nieuwe normaal’, met meer rekenkracht dicht bij de data.

  • Trend 2: Ai en ml verantwoordelijk voor grootste productiviteitsboost sinds jaren

Ai- en ml-applicaties groeien uit hun kinderschoenen en worden in 2019 op grote schaal ingezet. De grens tussen menselijke- en machinetaken zal daarbij veranderen. Ai en ml zullen de enorme massa data gebruiken om processen te verbeteren en voorspellingen te doen. Hardware kan bijvoorbeeld anticiperen en de energiebehoefte inschatten op basis van verbruikspatronen.

We zien ook dat ai en ml in grote bedrijfssystemen opduiken om zowel de automatisering als het kennisniveau te vergroten. Hierdoor wordt het voor werknemers gemakkelijker om strategische beslissingen te nemen op basis van data - terwijl die datavolumes van peta naar de zeta-schaal stijgen.

  • Trend 3: 5G versnelt maar heeft behoefte aan naar software-gedefinieerde IT

5G ging tot nu toe vooral over de plannen. In 2019 wordt het money time voor 5G. 

Wat we vaak vergeten, is dat 5G een software-gedefinieerde it-strategie nodig heeft. 5G vereist een software-gedefinieerd datacenter om ervoor te zorgen dat data snel (in realtime) en op grote schaal zijn te verplaatsen terwijl ze op de juiste manier worden verwerkt, geanalyseerd, opgeslagen en beschermd worden. 

De 5G-technologie zal ook het IoT-gebeuren een boost geven omdat de technologie garant staat voor een snelle responstijd en veel databandbreedte. Ideaal voor de steeds grotere groep IoT-toestellen met bijbehorende nodige rekenkracht aan de rand van het netwerk. 5G is er dus niet alleen voor betere streamingdiensten bij de consument.

  • Trend 4: vr en ar brengen meer on-site-leren en creativiteit op de werkplek

In 2019 zien we vr en ar vaker opduiken op de werkvloer. In oog springen vooral voordelen in extra trainingsmogelijkheden van om het even welke plek. Dit zal enerzijds de broodnodige skills bijbrengen, maar anderzijds ook het personeel meer vrijheid geven hun werk zo goed mogelijk te doen, los van de werkplek. 

De grootste drive voor vr en ar zal niet de gebruikersinterface zijn, maar de vooruitgang in datacenter- en cloud-infrastructuren om de data, verwerkingscapaciteit en prestaties te leveren die nodig zijn om van vr/ar een meeslepende ervaring te maken.

  • Trend 5: Blockchain veroorzaakt een kettingreactie

Blockchain blijft buzz creëren in de technologiesector, waarbij de meeste mensen nu wel hebben begrepen dat blockchain niet alleen over cryptomunten gaat.

Dit jaar onderzoeken bedrijven of blockchain iets voor hen is en of ze over de juiste infrastructuur, middelen en diensten beschikken voor de implementatie van blockchaintechnologie. Voor veel Nederlandse en Belgische bedrijven zijn de technologie en tijd rijp om blockchain in 2019 te gaan gebruiken in diverse projecten, bijvoorbeeld in hun toeleveringsketen.

Kortom, 2019 wordt zonder twijfel een opwindend jaar voor technologiefanaten. We duiken een tijdperk in waarin data een steeds grotere rol gaan spelen in een steeds grotere hoeveelheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-04T14:14:00.000Z Arnaud Bacros


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.