Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

The Cloud: Part II

Tweede fase van cloud is hier

Computable Expert

Dennis de Leest
Sr. System Engineer, F5 Networks. Expert van Computable voor het topic Security.

De traditionele it-infrastructuur heeft de nodige tikken gekregen van de cloud. Dat betekent niet dat we het nu gehad hebben met de gevolgen van cloud voor het datacenter. We bevinden ons nog maar in de tweede fase.

Hoewel de term digitale transformatie te pas en (vooral) te onpas valt, gaat hij maar op voor twee groepen mensen.

De eerste groep wil alle processen digitaliseren: there is an app for that! Met het argument van groeiende productiviteit omarmen ze de inzet van technologie, mobiele apps en automatisering en orkestratie van it. Versoepeling van processen en minder handmatig werk als ultiem doel.

De tweede groep heeft een hardwarematige aanpak. De byod-liefhebbers, de mensen met de nieuwste gadgets en fanatiek met het gebruik van IoT. Deze groep kijkt naar hoe data is te verzamelen vanuit allerlei systemen om vervolgens optimale zakelijke en operationele beslissingen te nemen. De gemene deler is gemak. Digitale transformatie gaat niet over wat we anders doen, maar hoe we het anders doen.

Om suiker te lenen bij je buren liep je vroeger langs. Nu stuur je eerst een berichtje in de straat-app wie thuis is en wat over heeft. We zetten technologie in om de interactie aan te gaan. Dat is een gevolg van de cloud, maar slechts de eerste fase van digitale transformatie. We leggen op een andere manier contact met het netwerk en de applicatie-infrastructuur. Waar we voorheen op een command-line-interface moesten inloggen, handelen we nu via een api. Alle lastige it-handelingen en de interactiemethodes met de technologie hebben we in de stack naar boven geduwd. Vrijwel elke technologie heeft op die manier de impact van de cloud gemerkt.

Deze ontwikkelingen maakten het mogelijk om op een andere, betere manier onderdeel te worden van systemen, en van daaruit het netwerk en de applicatie-infrastructuur aan te sturen. Dit zien we natuurlijk ook terug in datacenters; de achterliggende gedachte achter de cloud-aanpak vindt zijn weg in on-premise systemen. We hebben een manier gevonden om makkelijker te interacteren op hogere niveaus. Maar houdt het hier op? Is dit alles wat cloud teweeg brengt?

Scratch

"We bouwen een stack, niet een oplossing"

De cloud verandert niet alleen de interactie, maar ook hoe we de infrastructuur gebruiken. Enerzijds natuurlijk als je kijkt naar business- of licentiemodellen. Interessanter is het om te kijken naar hoe cloud microservices en containers in gang heeft gezet; het netwerk wordt opengebroken.

Applicaties worden steeds minder opgebouwd ‘from scratch’, op basis van een architectuur en infrastructuur, maar we voegen veel meer samen. We bouwen een stack, niet een oplossing, en dat doen we met applicatieservices die zeer gespecificeerd zijn. Net zoals je een app zou samenstellen uit microservices, of miniservices. Waar we voorheen een data-pad zouden definiëren, koppelen we nu configuraties van de applicatieservices aan elkaar die nodig zijn om de workload te schalen en te beveiligen. We koppelen configuraties van losse applicatieservices, en dit is precies hoe een cloudprovider zich kan onderscheiden: waarde toevoegen door individuele applicatieservices.

Vanzelfsprekend heeft dit impact op onze werkzaamheden en op de hele sector. De eerste fase was hoe we interacteren met infrastructuur. De tweede fase is hoe we die infrastructuur samenstellen. En dat is vermoedelijk ook nog maar het begin. De veranderingen van de clouds digitale transformatie blijven komen en deze tweede fase richt zich vol op de datacenters. Kijk naar de populariteit van containers en stacks vol microservices. Toepassingen worden samengevoegd, in plaats van volgens een architectuur ontwikkeld. Samengevoegd uit een ruime keuze aan applicatieservices die op elke laag van de stack van toepassing zijn. Nog niet eerder waren we zo servicegericht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-29T11:38:00.000Z Dennis de Leest


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.