Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vijf usecases voor VMware Cloud on AWS

Computable Expert

Jeroen Jacobs
Cloud Consultant / Project Manager @ Oblivion Cloud Control, Oblivion Cloud Control. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Cloud Computing.

VMware Cloud on AWS is alweer een tijdje beschikbaar in de markt en inmiddels zien we tractie ontstaan op deze propositie. Toch krijgen we regelmatig veel vragen rondom positionering en vooral wanneer VMware Cloud on AWS wel of niet een goede optie is. Daarom, in dit artikel vijf typische usecases wanneer VMware Cloud on AWSVMware Cloud on AWS het overwegen waard is.

VMware Cloud on AWS is een VMware-propositie waarbij het VMware virtualizatie-platform zoals we dat kennen uit de datacenters draait op fysieke AWS servers. VMware managed het VMware cluster en de interactie met de AWS laag en stuurt uiteindelijk ook de factuur naar de gebruiker. Zoals we weten, is de kernfocus van de dienst het leveren van virtuele servers en dat is nu net iets wat een van de AWS-basisdiensten, AWS EC2, ook is. Bovendien leert een snelle rekensom dat EC2 in veel gevallen goedkoper is dan VMware Cloud on AWS servers. Maar wat is dan de usecase voor VMware Cloud on AWS?

Vijf usecases

"Cloudtransformatieprogramma’s hebben voor de meeste organisaties een grote impact "

#1 Disaster recovery

Een veel toegepaste usecase is disaster recovery. Gezien de VMware Cloud on AWS offering platgezegd een VMware-cluster is in dezelfde virtualisatie technologiestack, is integratie met bestaande VMware-clusters eenvoudig. Typisch voor disaster recovery-scenario’s is dat je minimale en flexibele capaciteit aan de DR-zijde wil en dit is precies wat VMware Cloud on AWS kan bieden. Organisaties die VMware in hun datacenter draaien en de RTO en RPO willen verbeteren of hun DR meer kosteneffectief willen inrichten doen er goed aan eens te kijken naar VMware on AWS.

#2 Cloudtransformatie in stapjes

Als AWS Cloud consultants weten wij als geen ander dat cloudtransformatieprogramma’s voor de meeste organisaties een grote impact hebben. Niet alleen applicaties moeten worden bekeken omtrent hoe deze hoog beschikbaar, secure en effectief op het AWS-cloudplatform gaan landen, maar ook in de organisatie heeft een cloudtransformatie grote impact. Nieuwe competenties moeten worden opgebouwd zoals AWS-platformkennis, DevOps, infra-as-code en deployment pipeline practices. Een cloudtransformatie en bijbehorende competentie opbouw is absoluut de investering waard. Echter heeft de organisatie niet altijd de tijd en ruimte om deze investering op de korte termijn te doen, of soms is er een acuut probleem en moet er snel binnen enkele maanden worden weg gemigreerd uit het bestaande datacenter. In dergelijke situaties is VMware Cloud on AWS potentieel interessant. Gezien de technologiestack dezelfde is als die in het huidige datacenter, is kennisopbouw en applicatietransformatie veel minder een issue. Daarnaast biedt de VMware Cloud on AWS-stack wel de optie tot verdere cloudtransformatie. De VMware omgeving zit immers in een AWS-datacenter en daarmee zijn native AWS-diensten als RDS (Managed Databases), FSx (fileshare storage) en andere quick wins in te passen voor de applicaties die er klaar voor zijn en deze transitie kan geleidelijk aan en in het wenselijke tempo van de organisatie.

#3 Tijdelijke uitbreiding

Enigszins in het verlengde van de vorige usecase is een tijdelijke uitbreiding van VMware-platformcapaciteit. VMware Cloud on AWS integreert met het bestaande VMware cluster en met VMotion technology is zonder downtime te migreren naar dit ‘tijdelijke extra datacenter’. Dit extra datacenter kan dankzij de global footprint van AWS naar praktisch elk continent op de wereld. Wel belangrijk is te weten dat VMware Cloud on AWS een minimale afname kent van drie fysieke hosts gezien het feit dat dit de minimale basis is voor een cluster. Wel biedt VMware Cloud on AWS verder de flexibiliteit om per uur af te nemen.

#4 Capex naar opex

Soms is ver-opexing een drijfveer en zeker wanneer de periodieke datacenter herinvestering voor racks, hardware, software met bijbehorende project kosten weer voor de deur staat. VMware Cloud on AWS is een opex gebaseerd model en werkt ook net als AWS EC2 met de optie van reserved (committed) capaciteit in ruil voor serieuze kortingen.

#5 Parkeren van ‘legacy-apps’

Een laatste usecase die we willen aanhalen is landingzone voor ‘legacy-apps’. Wanneer organisaties in een cloudtransformatie zitten, zijn er vrijwel altijd applicaties waar geen kennis meer van in huis is of waar niet meer in geïnvesteerd mag worden. Toch moeten deze applicaties mee uit het datacenter. Om in dergelijke situaties niet te veel effort te verliezen aan het migreren naar het AWS Native platform zou VMware Cloud on AWS een optie kunnen zijn.

Invalshoeken

Het vaststellen of VMware Cloud on AWS voor uw usecase voldoende interessant is, kent uiteraard meerdere invalshoeken dan boven beschreven en is ook aan verandering onderhevig. Nieuwe features, prijsmodellen en opties worden met regelmaat gelanceerd op zowel AWS als VMware on AWS. Een interessante voor de korte termijn is AWS Outpost waar zowel de AWS Native als VMware Cloud on AWS cloudextensie in uw datacenter kan gaan draaien. Laat u in de afwegingen dan ook zeker goed voorlichten door een AWS- of VMware-partner en benader de stap vanuit een hoger liggende strategie en architectuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-16T11:58:00.000Z Jeroen Jacobs


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.