Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zo houd je grip op cloudkosten

Lesje cloud economics

andere mindset

Nu we meer opsteken van cloudprojecten, blijkt dat het onder controle houden van de daarmee gepaarde kosten een grote uitdaging vormen. Hoe tegenstrijdig kan het zijn.

Inzet van de cloud moet niet alleen de beloofde flexibiliteit en slagvaardheid brengen. Structurele kostenverlaging voor het beheer van je gehele it-landschap is ook altijd een belangrijke drijfveer geweest voor de route naar de cloud. Inmiddels blijkt uit cijfers van RightScale in het onderzoeksrapport ‘State of the Cloud’ dat tachtig procent van zowel beginnende cloudgebruikers tot aan de meest ervaren cloudadepten kostenbeheer als belangrijkste uitdaging ziet. Meer nog dan zorgen voor een veilige omgeving en bijbehorende compliancy-uitdagingen.

Alle financiële aspecten die gerelateerd zijn aan de cloud noemen we ondertussen cloud economics. Hoe zorg je ervoor, dat cloud economics op orde zijn? Het komt aan op management van verwachtingen, kosten en inzicht geven in opbrengsten en realtime-rapportage. En bovenal een goede samenhang tussen deze aspecten.

Beperkt vizier

"De impact van de inzet van de cloud wordt onderschat"

De dagelijkse praktijk leert dat de impact van de inzet van de cloud wordt onderschat. Of anders gezegd, het vizier is te beperkt. Zo wordt bijvoorbeeld verwacht dat kosten alleen zullen stijgen in het domein van de infrastructuur. Dat leidt tot teleurstellingen of een onterecht beeld. Impact van cloudadoptie moet vanuit een zo breed mogelijk perspectief beoordeeld worden. Bovendien moeten die verwachtingen proactief en vooraf inzichtelijk zijn bij relevante interne stakeholders. Zo zijn onaangename verrassingen te voorkomen.

Kosten onder controle

We kennen de typische kenmerken van een cloud-omgeving. Zoals on-demand-inzet van capaciteit en het pay-per-use-principe. Maar vergeet ook niet het gemak waarmee nieuwe faciliteiten geϊmplementeerd worden. Dat is tegelijkertijd een valkuil. Veel software-ontwikkelaars, beheerders of testers zijn niet altijd even goed in staat te overzien welke kosten gemoeid gaan met de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit. Het beheren van de kosten begint met bewustzijn, inzicht in de gevolgen en bijbehorend verantwoordelijkheidsgevoel.

De ontwikkeling van een heldere cloud-architectuur kan helpen bij dat kostenbewustzijn. De weg naar volledig geautomatiseerde continuous integration/continuous development (CI/CD)-applicatieontwikkeling is ook te benutten om kostenbeheer op orde te krijgen. Zo kun je ervoor kiezen om kostenverantwoordelijkheid te beleggen op operationeel niveau. Zelfsturende, agile teams krijgen daarmee duidelijke prikkels om binnen budget te handelen of te acteren volgens een eigen verlies-winstverantwoordelijkheid. Dat zijn relatief eenvoudige maatregelen die snel te realiseren zijn.

Inzicht geven in opbrengsten

"Binnen veel organisaties is het een uitdaging om opbrengsten en verbeteringen te managen"

Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van cloud economics. Binnen veel organisaties is het nog steeds een uitdaging om opbrengsten en verbeteringen te managen. Bij gebrek aan meetbare waarden, is niet altijd duidelijk welke maatregel werkelijk heeft opgeleverd. Daarom zijn de volgende aandachtspunten van belang:

  • Maak je hard voor ware performanceverbeteringen in verander- en innovatieprocessen; zo kan het beschikbaar maken van nieuwe applicaties (time-to-market) korter.
  • Als gevolg van het automatiseren van deployment naar het in productie nemen van applicaties wordt het aantal productieverstoringen flink gereduceerd. Dat zorgt voor kostenverlaging die je inzichtelijk kan maken.
  • Verschuif de controle op veiligheid en compliance naar de ‘voorkant’ van het geautomatiseerde proces. Dat voorkomt vertraging in het proces naar deployment. Uiteindelijk draagt deze maatregel ook bij aan vermindering van veiligheids- en compliancy-risico’s.
  • Innovaties komen steeds sneller beschikbaar. Dat betekent dat de organisatie veel eerder profiteert van de economische voordelen daarvan.

Het liefst zou je deze opbrengsten in concrete percentages willen uitdrukken. Dat kan, maar vraagt tegelijkertijd ook een gedegen inzicht in de context van de verbeteringen.

Realtime-inzicht

Iedere persoon die een kostenverantwoordelijkheid heeft, moet toegang krijgen tot actuele rapportages. Maandrapportages zijn niet langer toereikend in een dynamische cloudomgeving. Dan is het kwaad veelal geschied. Ervaring leert dat dit een terrein is waar nog veel te winnen valt. Realtime-rapportage waarbij kosten en opbrengsten tegen elkaar afgezet worden, zit nog in een pril stadium. Dat valt ook niet mee want cloudontwikkelingen zijn dusdanig dynamisch dat nieuwe diensten voortdurend toegevoegd worden. Toch is het van wezenlijk belang om te bouwen aan gedegen rapportage. Anders kun je mensen hier ook niet op aanspreken.

Het uit de hand laten lopen van de kosten in cloudprojecten is uiteraard in vele opzichten een slechte ontwikkeling. Al was het alleen al om de notoire cloudtwijfelaars hun gelijk te laten halen. Inmiddels heeft het nut van de cloud zich bewezen. Maar het zou zonde zijn als dat teniet wordt gedaan met een onbeheersbare kostenuitdaging. Kortom, zet cloud economics hoog op de agenda. Dat is in ieders belang.

Auteur Johan Flikweert is senior cloudconsultant bij Sogeti.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-05T11:20:00.000Z Johan Flikweert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.