Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hybride cloud is basis voor it-infrastructuur

Computable Expert

drs. Bryan Croes
Cloud CTO, T-SYSTEMS. Expert van Computable voor de topics Outsourcing, Digital Transformation en Cloud Computing.

Innoveren wordt steeds belangrijker om als bedrijf te kunnen overleven in de huidige competitieve markten. Steeds meer organisaties investeren daarom in een technologie gedreven transformatie (digitale transformatie).

Als gevolg moeten it-afdelingen hun it-architectuur steeds flexibeler inrichten om die transformatie te kunnen ondersteunen. Naar mijn mening is een digitaal infrastructuurplatform op basis van hybride cloud een belangrijke bouwsteen van de toekomstige it-infrastructuur. Hoe kun je als cio zorgen dat de it-infrastructuur zowel de bestaande bedrijfsprocessen als de transformatie optimaal ondersteunt?

Cio’s hebben te maken met twee uitersten: Enerzijds moet de it-infrastructuur van je organisatie efficiënt, stabiel en veilig draaien om de bedrijfsprocessen op de langere termijn kostenefficiënt te ondersteunen. Stel je voor dat het SAP-systeem stilvalt. Dan is de commerciële impact gigantisch: denk alleen al aan vrachtwagens die niet meer kunnen uitrijden of een haven die stilvalt. Anderzijds moet de it snel en flexibel nieuwe technologieën en applicaties ondersteunen zodat je als bedrijf kunt transformeren in een razendsnel veranderende markt.

Ik verwacht dat er de komende tien jaar nog oplossingen nodig zijn om de oude en de nieuwe wereld binnen de it te verbinden. Op de eigen it-architectuur van bedrijven draaien vaak nog traditionele monolithische applicaties die belangrijke bedrijfsprocessen ondersteunen. Anderzijds heb je cloudoplossingen nodig die de flexibiliteit, snelheid en prestaties bieden die een bedrijf in transformatie nodig heeft. En daarnaast ook de technologische innovaties bieden die de basis vormen voor de digitale transformatie. De hybride cloud als digitaal infrastructuurplatform is wat mij betreft de oplossing, aangezien deze de brug slaat tussen de traditionele it-architectuur en cloudoplossingen.

Succesfactoren

De hybride cloud kan een brug slaan tussen twee werelden, maar dat moet wel op een gedegen manier. Bedrijven zouden zich volgens mij moeten oriënteren op een paar belangrijke succesfactoren:

Sterke en veilige fundering. Als digitaal infrastructuurplatform moet een hybride cloud een sterke fundering hebben, zodat de veiligheid, standaarden en regels geborgd zijn. De infrastructuur moet zo ontworpen zijn dat gedeelde tools en oplossingen op alle platforms, dus ook lokaal, optimaal gebruikt kunnen worden.

Cloud skills. Cloudtechnologieën zijn de pilaar onder de technologie gedreven transformatie en dus een belangrijk onderdeel van het digitale infrastructuurplatform. Het is belangrijker dan ooit om te investeren in kennis om optimaal van deze platformen gebruik te maken.

Partners. Veel bedrijven hebben al een hybride cloud, soms onbewust en soms vanuit een strategische keuze. Dat is een mooi uitgangspunt, maar ontwikkel die verder met ervaren partners op dit gebied. En ga als cio meer naar de business toe om te onderzoeken waar ze naartoe willen en wat ze nodig hebben. Dan kun je samen met hen die stappen gaan maken.

Technologie-scouting. De it-wereld ontwikkelt zich continu op enorme snelheid. Er worden iedere dag nieuwe tools, producten en oplossingen geïntroduceerd en oude uit roulatie genomen. Zorg dat je goed op de hoogte blijft en evalueer goed of bepaalde nieuwe technologieën ook snel in je eigen systeem geïntegreerd kunnen worden.

Faalfactoren

Daarnaast is er ook een aantal faalfactoren waar bedrijven op zouden moeten letten:

Public cloud. De grote mogelijkheden van de public cloud is een uitdaging die niet onderschat moet worden. De public cloud heeft veel bedrijven performance, innovatie en digitale business geleverd, maar het niet goed inrichten en beheren van die omgeving kan organisaties tegelijk grote schade berokkenen.

Integratie. De perfecte integratie van bestaande it- en cloudoplossingen in de hybrid cloud is essentieel voor het succes. Dan kunnen cruciale bedrijfsprocessen niet goed meer ondersteund worden en in gevaar komen.

Innovation overkill. Bedrijven moeten nooit uitsluitend met de laatste trends mee gaan. Selectief kiezen is cruciaal en de business value moet voorop staan. Het lukraak inzetten van alle innovaties die de public cloud biedt, kan leiden tot een overkill en het niet leveren van business value.

Security. Security en dataprotectie moeten nooit behandeld worden als ‘add-ons’ en daardoor minder belangrijk worden geacht dan innovatie. Zorg daarom dat de veiligheid op orde is en dat alles compliant is met de policies van het bedrijf - zonder dat de organisatie wordt afgeremd in haar behoefte of noodzaak om snel te kunnen veranderen.

Conclusie

Door de snelle veranderingen in de markt veranderen daarmee ook de eisen van de business aan de it. Een goed digitaal infrastructuurplatform op basis van de hybride cloud is naar mijn mening cruciaal om als it samen met de business de basis te leggen voor een technologie gedreven businesstransformatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-13T14:31:00.000Z Bryan Croes


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.