Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Op cloud gebaseerd werken moet vanaf nu regel zijn

Cloud computing

De coronacrisis maakte voor veel organisaties pijnlijk duidelijk dat als je niet in de cloud werkt, het een lastige opgave is om medewerkers remote te laten werken. Dit vormt een groeiend probleem nu thuiswerken een blijvende rol gaat spelen in onze economie. Laat de coronacrisis dan ook een wake up call zijn.

Wil je medewerkers in staat te stellen om op een veilige manier locatie-onafhankelijk te werken, terwijl jij zicht houdt op informatiestromen? Dan is het zaak om afscheid te nemen van on premise-werken en om van cloud based-werken de standaard te maken.

De coronacrisis heeft bewezen dat thuiswerken de business niet in gevaar brengt. Bovendien zijn medewerkers er ook tevreden over. Het wordt daarom tijd om technologische mogelijkheden te omarmen. Zo ben je als organisatie niet alleen voorbereid op onverwachte situaties, maar verhoog je ook nog eens de motivatie, tevredenheid en productiviteit. Door cloud based-werken op een juiste manier te implementeren, hoeven medewerkers bijvoorbeeld niet meer naar kantoor te komen voor updates of beveiligingschecks. Deze locatie-onafhankelijkheid biedt enorm veel flexibiliteit, die je met on premise-oplossingen niet kunt bieden.

Veiligheid

"Cloud based-werken stelt je in staat om thuiswerkers op dezelfde manier te beschermen als wanneer ze op kantoor zijn"

Naast productiviteit, biedt cloud based-werken ook veiligheid. Dat is van cruciaal belang, want security is een voorwaarde voor een veilige transitie naar een economie waarin remote werken de standaard is. On premise-oplossingen updaten, maar vooral upgraden,gebeurt aanzienlijk minder vaak dan cloud based-oplossingen. Vaak is er één à twee keer per jaar een heel upgrade-project vereist, dat bovendien gebruikshinder veroorzaakt. In de cloud daarentegen, heb je na het instellen van een updatepolicy, geen omkijken meer naar upgrades.

Cloud based-werken stelt je zodoende in staat om thuiswerkers op dezelfde manier te beschermen als wanneer ze zich op kantoor bevinden, en zorgt er bovendien voor dat je centraal inzicht en controle houdt. Het is daarom hét mechanisme om medewerkers ook vanuit huis op ieder moment op een veilige manier te laten werken.

Opschalen

Middels de cloud kun je gemakkelijk opschalen als de situatie daar om vraagt. Het uitrollen van tienduizenden endpoints bijvoorbeeld, kan met cloud based-werken technisch gezien binnen één dag geregeld zijn. De vraag is echter of organisaties hier zelf ook klaar voor zijn. Bij bedrijven die niet in de cloud werken, is dat niet het geval, zo bleek aan het begin van de coronacrisis.

Om thuiswerken toch mogelijk te maken, kozen sommige bedrijven zelfs voor het ontsluiten van systemen naar gebruikers die middels privé-apparatuur verbinding maken. Ook gaan medewerkers zelf vaak op zoek naar manieren om toch vanuit huis te werken (lees: het gebruik van persoonlijke apparaten zonder adequate security of veilige verbindingen) als een organisatie hierin te kort schiet. Daarmee zijn natuurlijk enorm grote beveiligingsrisico’s gemoeid, die er niet hadden hoeven zijn als veilig cloud based-werken de standaard was geweest.

Naar de cloud, tenzij…

De kans is groot dat remote werken ook in jouw organisatie een grotere rol gaat spelen dan voor de coronacrisis. Het is daarom tijd om te bepalen of de securitystrategie en -tools die gekozen zijn toen perimeter based-werken nog de standaard was, passend zijn voor het ‘nieuwe normaal’ van jouw organisatie.

Wil je hoe dan ook een veilige en toekomstbestendige werkomgeving en -cultuur creëren, waarin medewerkers altijd goed beveiligd zijn, ongeacht hun locatie? Werk dan in de cloud, tenzij het niet anders kan. Dat maakt je organisatie wendbaar, flexibel én klaar voor een veilige transitie naar de toekomstige thuiswerk-economie.

Ronald Pool, cybersecurity specialist bij CrowdStrike

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-20T14:10:00.000Z Ronald Pool


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.