Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Edge computing voor dummies

Alles wat je moet weten op een rij

Hoewel we de term ‘edge computing’ ruwweg kunnen vertalen naar ‘edge’ of ‘perifere’ computing, geeft het niet de beste omschrijving. Om de waarde en rijkdom ervan te begrijpen, moeten we de diepte in. Edge computing wordt vooral gebruikt in relatie tot het internet of things (iot), waar het aantal verbonden objecten naar verwachting tegen 2025 wereldwijd bijna zestig miljard zal bedragen. Deze technologie zal de komende jaren blijven uitbreiden en aan populariteit winnen.

Voordat we kunnen anticiperen op de uitbreiding van edge-technologie, moeten we de technologie beter begrijpen en breder inzichtelijk maken, zodat naast it-professionals ook de gemiddelde ceo en manager het begrijpt. Aan de hand van vier veel gestelde vragen leggen we de basis van edge computing uit.

  • Wat zijn de voordelen van edge computing uit de praktijk?

Als we edge computing zouden introduceren bij collega’s die zich niet dagelijks bezighouden met technologische ontwikkelingen, zouden we beginnen met het praktische formaat. De technologie omzeilt namelijk de beperkingen van grote datacenter-omgevingen. Het is een box, ongeveer ter grootte van een laptop, die op een bureau, aan de muur of aan het plafond wordt bevestigd.

Het formaat van edge computing komt goed van pas in de detailhandel. Een detailhandelaar die innovatie wil versnellen en de klantervaring wil verbeteren, bijvoorbeeld bij de kassa, zou een edge-toestel in een winkel kunnen installeren om de mogelijkheid tot verbonden winkelwagentjes, rfid-systemen of zelfs betaling-op-verzoek te ontwikkelen. Een ander voorbeeld is die van de fabrikant die kwaliteitscontrole van een product wil verbeteren. Door een edge-toestel dichter bij de camera’s van de productieband te plaatsen, kunnen producten sneller en scherper worden gecontroleerd voordat ze markt op gaan.

Naast het kleine formaat is ook de afwezigheid van airconditioning een voordeel van edge computing. Geen airco betekent bovendien dat het beter is voor het milieu. Maar de meest opvallende voordelen uiten zich in de use-cases. Zo maakt edge computing real-time prestaties mogelijk. Normaal gesproken neemt de overdracht van gegevens tussen een eenheid en het datacentrum een relatief lange tijd in beslag, tot één of twee seconden. Hoewel deze vertraging triviaal lijkt, kan het verstrekkende gevolgen hebben bij het bewaken van een productielijn of een soortgelijk proces. Edge computing kan dit corrigeren en elk product in real-time bewaken door het onmiddellijk door te sturen naar de nabijgelegen data gateway.

  • Hoe zit het met beveiliging?

Ook als het gaat om beveiliging heeft edge computing voordelen. Als een datacenter niet werkt, kan dat alle bedrijfssites in gevaar brengen (zoals verschillende organisaties het afgelopen jaar helaas hebben ontdekt). Edge computing garandeert echter een zekere mate van onafhankelijkheid voor elke locatie waarop het is geïnstalleerd.

Hackers die bijvoorbeeld via een aangesloten camera inbreken in een edge computing-systeem, verkrijgen daarmee niet automatisch toegang tot de rest van het systeem. De technologie is zowel hardwarematig als softwarematig beveiligd, waarbij de encryptiesleutel is geprogrammeerd om zichzelf te wissen bij een minimale onverwachte fysieke beweging.

  • Wat betekent de komst van edge computing voor de toekomst van datacenters?

Een volgend punt kan de dynamiek tussen cloud en edge computing zijn binnen de toekomst van datacenters. Daarbij heerst de vraag of edge computing een verschuiving naar nieuwe technologieën betekent, die minder krachtig maar relevanter zijn voor de behoeften van vandaag. Hoewel we ons wellicht kunnen voorstellen dat datacenters in de nabije toekomst tot stilstand komen, zal dit niet het geval zijn. Edge computing opereert aan de periferie van een datacenter, maar het algoritme moet worden getraind en bijgewerkt door machines met een enorme rekenkracht. Dit zal ervoor zorgen dat de samenwerking tussen de twee technologieën op lange termijn zal blijven bestaan.

Het voordeel van deze combinatie is dat een getraind algoritme waardevoller zal worden. In veel artikelen zijn gegevens beschreven als het nieuwe "goud" voor bedrijven, en algoritmen vormen geen uitzondering op dit verschijnsel. Gelukkig is het beveiligingsniveau dat we eerder noemden nog relevanter binnen de context van de bescherming van bedrijfsgegevens. Dit zijn allemaal goede redenen om edge computing eens nader te bekijken.

  • In hoeverre wordt edge computing al toegepast?

Veel sectoren bereiden zich al voor om over te stappen op edge computing. Smart cities maken al gebruik van edge computing om de maatschappelijke omgeving te monitoren en 5G-implementaties mogelijk te maken, en de gezondheidszorg kent een overvloed aan verbonden objecten om gegevens zo nauwkeurig mogelijk te beheren. Veel nieuwe toepassingen blijven floreren dankzij edge computing-technologie. 

En het ziet ernaar uit dat deze trend zich zal voortzetten. IDC kondigde onlangs aan dat het totale aantal aangesloten IoT-apparaten tegen 2025 wereldwijd bijna zestig miljard zal bedragen. Naarmate de belangstelling van klanten voor aangesloten objecten toeneemt, zal dit bedrijven er dus toe aanzetten meer te investeren in deze technologie en in de meest geschikte technologieën om ze te beschermen.

Voordelen

"Dankzij edge computing is het mogelijk rekenkracht te plaatsen waar het nodig is"

Tot slot het laatste punt om de voordelen van edge technologie te begrijpen. Dankzij edge computing is het mogelijk rekenkracht te plaatsen waar het nodig is - en op plaatsen waar je voorheen geen machine kwijt kon. Denk bijvoorbeeld aan een zelfrijdende auto, die razendsnel informatie moet verwerken zodat de software kan bepalen of de auto moeten bijsturen of remmen. Door edge computing is dit nu realiteit. De mogelijkheden voor innovatie als gevolg hiervan zijn grenzeloos en maken het een interessante tijd voor de tech-industrie, en voor veel organisaties, om de sprong te wagen.

(Auteur Nicolas Mahé is expert solutions bij Lenovo Infrastructure Solutions Group.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-03T16:47:00.000Z Nicolas Mahé


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.