Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Op weg naar mooie toekomst met Wifi 6

Channelweb Expert

Peter van der Putten
Marketing/PR-manager. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Internet en Security.

Om te testen hoe technologie een integrale rol in ons dagelijks leven speelt, hoef je je alleen maar voor te stellen wat er zou gebeuren als je het wegneemt. Als je burgers bijvoorbeeld vertelt dat ze geen smartphone, geen toegang tot internet en geen wifi meer mogen hebben, dan kun je wel raden wat voor reactie je krijgt. Het idee is volkomen ondenkbaar.

Dit zijn technologieën waar we nu allemaal op vertrouwen en volledig zijn verweven in de samenleving. We zijn zeker niet bereid om ze op te geven. Als je erover nadenkt, waren de afgelopen twee jaar een stuk moeizamer verlopen als we deze technologieën niet hadden gehad. Het feit dat de meeste huishoudens al toegang hadden tot snelle breedband- en draadloze technologie (althans in de meest ontwikkelde economieën) betekende dat mensen vrij gemakkelijk konden overschakelen op thuiswerken.

Progressieve ontwikkeling

"Gedwongen thuisblijven zou niet aanvaardbaar of geenszins draaglijk zijn geweest als we geen internettoegang en wifi hadden gehad"

Gedurende enkele maanden moesten we gedwongen thuisblijven, behalve voor essentiële bezoeken zoals aan de huisarts. We gingen niet naar restaurants, bars, stadions en theaters, en spraken zelden af met familie en vrienden. Dat zou niet aanvaardbaar of geenszins draaglijk zijn geweest als we geen internettoegang en wifi hadden gehad; Zoom en Teams om te werken, Facetime om te communiceren met familie en vrienden en volop tv- en geluidsdiensten streamen.

Gedurende de lockdownperiode heeft iedereen vertrouwd op de mogelijkheid om apps als Teams en Zoom via zijn thuisverbinding te gebruiken. Dat zou veel problematischer zijn geweest zonder de snelle, op glasvezel gebaseerde breedbanddiensten en de meer geavanceerde draadloze technologieën. Technologieën die in de periode vóór de uitbraak van Covid-19 op ruimere schaal beschikbaar werden.

Voor mij is dit een perfecte illustratie hoe waardevol het werk is van onderzoeks- en ontwikkelteams. Natuurlijk hadden we liever gehad dat de pandemie helemaal niet had plaatsgevonden. En met oudere technologieën kan je misschien ook wel een eind komen. Voor een goed thuisnetwerk zou je bijvoorbeeld powerline-extenders kopen om het signaal te versterken, en dat werkt perfect in kleinere huizen of bedrijfspanden.

Maar als je verder moet reiken dan één kamer of verdieping, zal je twee of meer extenders moeten gebruiken, en als je dat doet, zal het signaal verzwakken. Je verliest misschien vijftig procent op de eerste netwerk-hop en nog eens een kwart op de tweede. Als je videoconferenties wilt houden, een film bekijken of realtime interactieve games spelen, levert dat niet de prestaties die je nodig hebt. Met oude technologieën behaal je dus niet meer het benodigde resultaat. Natuurlijk komen er steeds meer nieuwe technologieën en producten op de markt.

Thuis

Aangezien meer en meer mobiele apparaten Wifi 6 ondersteunen, is het bovendien zinvol de nieuwste en beste technologie te gebruiken. We weten immers niet wat de toekomst zal brengen.

Wat we wel zeker weten, is dat bepaalde technologieën een nog grotere rol in ons leven gaan spelen, ook thuis. Een wifi-verbinding met maximale snelheid en betrouwbare dekking overal in huis neemt de zorg weg of consumenten wel thuis kunnen werken of entertainmentdiensten kunnen gebruiken in een slaapkamer op de bovenverdieping, op zolder, of zelfs in een aanbouw of kantoor dat zich buiten het hoofdpand bevindt. En dit alles met Wifi 6. Wat wil een mens nog meer? 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-03T17:29:00.000Z Peter van der Putten


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.