Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Reis naar publieke cloud is geen sprint maar marathon

Computable Expert

mr. Bas van Baalen
Strategisch Adviseur Cloud, PQR. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Tal van organisaties staan te popelen om naar de publieke cloud te migreren. Zozeer dat ze zichzelf nog voorbijlopen. Om een cloudmigratie op toekomstbestendige wijze te voltooien, moet enthousiasme worden getemperd met een kritische en strategische blik. Organisaties die de weg naar de publieke cloud willen nemen, lopen vaak vast omdat ze hun route niet duidelijk genoeg hebben uitgestippeld.

De public cloud biedt zeer uitgebreide functionaliteit, wat de inrichting van een nieuwe it-infrastructuur complex maakt. Door direct vanaf het begin met álle functionaliteiten aan de slag te gaan, raak je dan ook gemakkelijk het spoor bijster.

Horizon

"De behoeften verschillen, maar er is altijd wel iets van waarde wat een bedrijf richting de publieke cloud drijft"

Iedere cloud-expert die zijn geld waard is, zal je dan ook adviseren om op weg naar de publieke cloud eerst te leren lopen voordat je gaat rennen. Dat begint met een route, een visie. Waarom wil je überhaupt op weg? Publieke cloud kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn omdat je kostenefficiëntie nastreeft, omdat je betere uptime of flexibiliteit nodig hebt, of omdat je snellere disaster recovery wil realiseren.

De behoeften verschillen, maar er is altijd wel iets van waarde wat een bedrijf richting de publieke cloud drijft. Dat is je bestemming, je stip op de horizon. Zonder deze toekomstvisie over de rol die publieke cloud binnen je organisatie moet gaan spelen, kun je wel een it-omgeving opzetten, maar dan? Zonder een duidelijke visie is het makkelijk om op dwaalwegen te belanden, waarna de resulterende vertraging hoge kosten met zich mee kan brengen.

Gouden tip

Deel je cloudmigratieproces daarom op in etappes met heldere mijlpalen. Een mijlpaal kan bijvoorbeeld de oplevering van een landingzone zijn of de ingebruikname van een bepaalde functionaliteit. Hoe dan ook, waak ervoor dat mijlpalen behapbaar en meetbaar zijn – en dat iedere stakeholder binnen de organisatie dezelfde mijlpalen nastreeft.

De gouden tip: maak etappes zo klein mogelijk. Begin eens met een cloudgebaseerde kantoorautomatiserings-oplossing. Vervolgens een backup in de cloud. Kijk daarna of je bepaalde bedrijfskritieke data in de publieke cloud kunt opslaan voor disaster recovery. Als dat allemaal bevalt, kun je gaan nadenken over verdere stappen richting de cloud.

Laat je in dit traject vooral niet te snel verleiden door nieuwe, geavanceerde tooling die cloudproviders constant uitbrengen. Dat komt later wel. En zet on-premise legacy-systemen voorlopig uit je hoofd. Zo’n lift & shift naar de publieke cloud is een kostbare operatie en lang niet altijd wenselijk, in ieder geval niet tot je vergevorderd bent in je reis naar de publieke cloud.

Je merkt dat de crux is dat je de juiste expertise in huis hebt. Op weg naar de publieke cloud wil je niet steeds het wiel opnieuw uitvinden. Ook de grote cloudproviders zetten in op meer expertise. Van hun partners verwachten ze bijvoorbeeld advanced specializations, zodat ze ook daadwerkelijk waarde toevoegen aan klanten en hen niet op een dwaalspoor zetten. Als je worstelt de nodige expertise in huis te halen, laat je dan ook informeren door het netwerk van cloudproviders, zodat je een partner vindt die je stapsgewijs en succesvol naar de publieke cloud brengt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-22T14:35:00.000Z Bas van Baalen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.