Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Outsourcer is een it-systeem-integrator geworden

Channelweb Expert

Ruud Pieterse
Master Information Systems Architect, Togaf Master Certified Architect. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Veel outsourcing-organisaties die bekend waren om hun infrastructurele en applicatie diensten zagen hun business verminderen toen organisaties meer het heft in handen namen. Ook heerste er ontevredenheid omdat de contracten zoals die jaren geleden waren vastgelegd niet meer strookten met de realiteit. Immers, de realiteit was aan snelle veranderingen onderhevig.

Outsourcing-organisaties moesten veranderen om te overleven. Zij moesten zich concentreren op nieuwe diensten, maar konden de oude diensten niet achter zich laten. Nieuwe diensten zijn daarom door deze traditionele outsource-organisaties opgepakt en verder uitgewerkt als een service die is af te nemen. Technieken zoals artificiële intelligentie (ai), machine learning, analytics en platformen zoals ServiceNow, Workday en enterprise-applicaties komen hierdoor dichterbij voor organisaties.

Niet alleen in de genoemde onderwerpen is er veel veranderd, ook in de meer traditionele services zoals hosting en de werkplek zijn er nieuwe wegen ingeslagen. Het verder automatiseren in de infrastructuur en het richten op gebruikerservaring in de werkplekomgeving zijn voorbeelden dat de traditionele dienstverleners een nieuwe weg inslaan. De diensten komen vaak met een uitgewerkt kader en strategieaanpak. Ook kunnen deze partijen samenwerken met partners om de ideale oplossing te brengen. Hierdoor zijn ze meer systeem-integrator geworden dan outsourcing-organisatie.

Apart doel

"Waar vroeger het doel was om it beschikbaar te maken voor een organisatie is de focus verschoven naar het toevoegen van waarde"

In het verleden was innovatie vaak een apart doel. Maar dat is inmiddels een gepasseerd station. Systeem-integrators spelen steeds meer een andere rol, weg van de traditionele rol die ze hadden. De infrastructuur is zeker niet vergeten. Zowel de werkplek als de server-infrastructuur worden in een nieuwe dimensie gezet. De kennis van ai en machine learning wordt in beide domeinen toegepast. Deze combinatie is een sterke basis voor een organisatie die met de tijd mee moet om de concurrentieslag niet te missen.

Waar vroeger het doel was om it beschikbaar te maken voor een organisatie is de focus verschoven naar het toevoegen van waarde, waarbij losse componenten worden geïntegreerd om uiteindelijk de beste oplossing voor de klant te krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-13T13:19:00.000Z Ruud Pieterse


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.