Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Regeren is vooruitzien

Maak je productieketen-data bruikbaar

Dit artikel delen:

Computable Expert

Marcel Antons
Directeur Strategie & Innovatie, myBrand. Expert van Computable voor de topics Management, Digital Transformation en Infrastructuur.

Bedrijven kunnen geld besparen door een effectieve besturing van de supply chain. Want hoewel iedereen begrijpt dat er geld is gemoeid met te hoge voorraden en out-of-stocks, zijn die situaties in productiebedrijven en groothandels nog altijd aan de orde van de dag. Totaal onvoorziene situaties - zoals een wereldwijde run op beschermingsmiddelen voor de zorg - zijn natuurlijk niet te voorzien. Voor veel andere situaties geldt: wie zijn data kent en begrijpt, neemt slimme beslissingen.

Dit betekent wel dat alle supply chain-data moet worden gecombineerd op één platform, zodat de keten end-to-end inzichtelijk wordt. Die data staat nu vaak nog verspreid over een keur aan systemen: enterprise resource planning (erp), warehouse management system (wms), transportmanagementsysteem (tms), customer relationship management (crm), supplier relationship management (srm), en dan ook nog eens systemen van klanten en leveranciers. Door die te bundelen in je core-platform, bijvoorbeeld SAP S/4Hana, heb je een prima basis voor een supply chain control tower.

Ontdek process mining

"Je gaat op zoek naar de 'olifantenpaadjes' waarvan je niet altijd weet dat ze bestaan"

Die basis kun je uitbreiden met extra functionaliteit zoals process mining en realtime alerting. Met de eerste kun je onderzoeken hoe een proces in de praktijk verloopt. Je brengt in kaart hoeveel variatie er in je processen zit en hoe compliant de processen zijn met je happy flow. Je gaat op zoek naar de 'olifantenpaadjes' waarvan je niet altijd weet dat ze bestaan. Op basis van dit inzicht kun je verbeterkansen identificeren en processen optimaliseren. Door alle processen stap voor stap inzichtelijk te maken, werk je uiteindelijk toe naar een digital twin van je bedrijf: je ziet wat er gebeurt en kunt direct bijsturen op het moment dat er een verstoring optreedt in een proces.

Direct bijsturen

Met realtime alerting vervolgens zorg je ervoor dat de desbetreffende proceseigenaren een signaal krijgen op het moment dat het proces afwijkt van de happy flow. Bijvoorbeeld op het moment dat een boot met jouw spullen aan boord niet kan vertrekken uit de haven. Of wanneer een storing een hiccup in het productieproces veroorzaakt die langer duurt dan een kwartier. Want als je met actie wacht tot jouw voorraad tot onder het ijzeren voorraadniveau is gezakt, ben je te laat met het nemen van een actie.

Verbind strategie met executie

"Met process mining en realtime alerting maak je je data ‘actionable’"

Kortom, met process mining en realtime alerting maak je je data ‘actionable’, bruikbaar. Je kunt snel reageren op onverwachte situaties die zich voordoen. Maar zo’n aanpak biedt meer voordelen. Want bedrijven met een supply chain control tower slagen er ook beter in hun strategie te verbinden met de executie. Aan de hand van realtime-kpi's zien ze het direct als ze hun doelstellingen op het gebied van inkoop, productie, logistiek of sales niet halen. Ook kunnen ze eenvoudig meerdere business-scenario’s maken, zodat ze in geval van onverwachte vraaguitval of leveringsproblemen bij toeleveranciers weten welke kant ze op kunnen sturen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-29T10:01:00.000Z Marcel Antons


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.