Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Impact van 5G en edge computing op datacenters

Datacenters en digitale technologie zitten in een vicieuze cirkel. Hoe meer de vraag naar digitale diensten toeneemt, hoe meer er gevraagd wordt van de capaciteit in datacenters. Hoe meer datacentra er worden gebouwd, hoe meer digitale diensten er kunnen zijn. Toch zal de komst van 5G en edge computing een grote invloed hebben op die vicieuze cirkel, waardoor deze sterk verandert.

Om te kunnen opereren, maakt de 5G-verbinding gebruik van de kracht van datacenters. Tegelijkertijd maakt 5G een snellere connectiviteit tussen internet of things (iot)-apparaten mogelijk. De hoeveelheid data die door zulke iot-toepassingen wordt gegenereerd, wordt via edge computing lokaal gestroomlijnd. In plaats van de data over lange routes naar datacenters of de cloud te sturen, wordt dit op lokaal niveau verwerkt. Hierdoor wordt het mogelijk om data in realtime te analyseren.

5G en edge computing zijn transformatief. Dat wil zeggen dat ze zich razendsnel veranderen. Er werd al eerder benoemd dat een sterk netwerk nodig is om alle voertuigen autonoom te laten rijden. Maar dat is eigenlijk nog maar het begin. Deze technologieën maken het bijvoorbeeld ook mogelijk om ouderen thuis te monitoren met draagbare technologie die buren, familieleden of verzorgers waarschuwt bij een eventuele val. Of denk aan toiletten thuis die aan de hand van data analyses maken. Zo kunnen ze detecteren of ziektes zich ontwikkelen, met als gevolg dat mensen vervolgens preventieve medische maatregelen kunnen nemen.

Verbeeldingskracht

"Bij landbouw is het mogelijk om realtime data te gebruiken om de gewasproductie en de diergezondheid te optimaliseren"

Met 5G en edge computing leggen we dus de basis voor de slimme steden waar we al zoveel over hebben gelezen - met geautomatiseerd verkeer, slim parkeren, geoptimaliseerde straatverlichting en meer. Maar niet alleen in de grote steden zal dit een grote impact hebben.

Wat dacht u van de landbouw? Daar is het mogelijk om realtime data te gebruiken om de gewasproductie en de diergezondheid te optimaliseren, terwijl drones de gewassen bemesten. Door de beschikbare rekenkracht tot het uiterste te brengen, wordt het mogelijk om technologische concepten te creëren die we ons eerder niet konden voorstellen. Kortom: onze kansen worden alleen beperkt door de capaciteit van onze eigen verbeelding.

Hoe zal edge computing data veranderen?

Terwijl we ons steeds meer toepassingen voor edge computing proberen voor te stellen, zal het onvermijdelijk meer data genereren. Meer data betekent automatisch meer vraag naar datacenters. Dat betekent echter niet noodzakelijkerwijs de creatie van enorme opslaglocaties met duizenden rijen aan servers. Er ontstaat hier juist een grote kans voor lokale datacenters die de plaatselijke bevolking bedienen.

In de komende vijf jaar zien we een nieuw soort datacenters ontstaan, naast de huidige datacenters. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een basis met verschillende kleinere locaties, wellicht zelfs zo lokaal dat deze tot in de straat geplaatst worden. Er wordt namelijk een groeiende hoeveelheid aan data gegenereerd. Zo zie je dat autonome voertuigen zelf een snelle verwerking van data nodig hebben. En dat moet ergens dichtbij die auto's gebeuren.

In de Ruimtelijke Strategie Datacenters uit maart 2019 van de Rijksoverheid komt dan ook naar voren dat edge computing een verdere verschuiving in de richting van decentrale dataopslag en -verwerking kan betekenen. Daarmee geeft het een impuls aan regionale datacenters. Dit zou dan een kleine verschuiving teweegbrengen waarbij centraal gelegen datacenters naar meer regionale en lokale units verplaatsen.

Er zal een enorme groei ontstaan in het aantal kleine datacenters die dichter bij de gebruiker staan. Uiteindelijk moet in die situatie het leveren van de juiste service worden gebaseerd op de lokale opslagbehoeften.

Ferdi van der Zwaag, team leader Benelux bij Kingston EMEA

 
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-11T13:52:00.000Z Ferdi van der Zwaag


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.