Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacenter van de toekomst is volledig circulair

Computable.be Expert

Friso Haringsma
CEO, Datacenter United. Expert van Computable.be voor de topics Datamanagement, Cloud Computing en Datacenters.

In tijden van digitalisering en datagedreven bedrijfsvoering is de opslag van gegevens onontbeerlijk. En die data stockeren, vraagt veel energie. Hoe rijm je de energieverslindende dataopslag met die andere grote uitdaging, namelijk de zorg voor het milieu? Door te kiezen voor het nieuwste datacenter. Want het datacenter van de toekomst is honderd procent circulair.

Waar it vroeger een afdeling was die gewoon degelijk moest werken en vooral niet te veel mocht kosten, is dat vandaag wel anders. Digitalisering is noodzaak geworden, en moderne bedrijfsleiders maken hun keuzes aan de hand van data. Maar een efficiënte opslag van die data blijkt wel vaak een heikel punt te zijn. Gegevens migreren naar de cloud heeft nu eenmaal een impact op het milieu. De modernste datacenters bieden echter de oplossing. 

Volgens Stijn Grove, managing director van Dutch Datacenter Association (en bestuurslid van de branchevereniging Climate Neutral Data Center Pact) die ik over het onderwerp sprak, brengen datacenters sowieso efficiëntie in de it. Dat betekent minder energie- en ruimteverbruik dan wanneer je deze servers op verschillende locaties zou uitbaten. De meeste datacenters draaien ondertussen voor de honderd procent op groene stroom. Dat is gestart met energie uit waterkracht uit Noorwegen. Daarna kwamen windmolens en zonnepanelen. En nu werkt we met ‘hourly based sustainable energy’, waarbij je kan garanderen dat je op elk moment van de dag met groene stroom werkt. 

Schaalvoordelen van een extern commercieel datacenter kunnen ervoor zorgen dat er maar de helft of zelfs een derde van resources nodig is, vergeleken met een eigen datacenter. Bovendien heb je als bedrijf volledig zicht op de duurzaamheidsparameters en de efficiëntie.

Restwarmte

"De regelgeving moet nog wel wat worden aangepast om die warmtevalorisatie mogelijk te maken, maar we gaan de goede richting uit"

In Rotterdam opende NorthC onlangs een nieuw datacenter. Dat nieuwe datacenter gebruikt de restwarmte om verwarming te leveren aan ruim tienduizend huishoudens in de buurt. Het gebouw is volledig modulair en draait voor honderd procent op groene stroom. Een perfect voorbeeld van hoe restwarmte van het datacenter waardevol kan zijn. Grove noemt het graag 'data-thermie', en dat toont hoe datacenters een rol kunnen spelen in het milieu. De regelgeving moet nog wel wat worden aangepast om die warmtevalorisatie mogelijk te maken, maar we gaan de goede richting uit. Ook op vlak van waterverbruik en biodiversiteit kunnen datacenters een rol spelen. 

Bij Datacenter United installeerden we zelf ook een warmtewisselaar die momenteel zo’n 50 kW warmte voorziet voor de naastgelegen werkplaats. Dat is bescheiden maar we zullen dit gaandeweg uitbreiden. Het kan zelfs nog veel efficiënter door de temperatuur binnen het datacenter meer te laten stijgen. Alleen is het niet evident om te werken in ruimtes van 37 tot 45 graden Celsius. De apparatuur kan dit normaal gezien aan maar voor de mensen die er moeten werken, is het een uitdaging. Bovendien moet je warmtevalorisatie altijd in samenwerking met de stakeholders bekijken, zodat de uitwerking zo duurzaam mogelijk gebeurt.

Momenteel zijn we allemaal een beetje zoekende. Elk nieuw verhaal gaat gepaard met groeipijnen maar dat datacenters circulair zullen zijn in de toekomst en waardevol zullen zijn voor de omgeving, zoveel staat vast. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-04T11:47:00.000Z Friso Haringsma


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.