Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dit moet je weten over Kubernetes en databescherming

Computable Expert

Gijsbert Janssen van Doorn
Technology Evangelist, Zerto. Expert van Computable voor de topics Datamanagement, Cloud Computing en Infrastructuur.

De manier waarop organisaties applicaties ontwikkelen en hosten, is ingrijpend veranderd door de modulaire, minimaal belastende aard van containers. Het gebruik van containers neemt razendsnel toe. Kubernetes ontpopt zich daarbij tot de voorkeursoplossing voor de inzet van applicaties in productieomgevingen. Meer, het groeit daarmee ook uit tot cruciale technologie voor de orchestration van containers, noodzakelijk voor het beheer van diezelfde applicaties.

Volgens recent onderzoek zal Kubernetes de komende 24 maanden zijn opmars doorzetten. Containers zullen op brede schaal worden ingezet in productieomgevingen. Ze zullen virtuele machines zelfs van de troon stoten. Bedrijven moeten hun applicaties dagelijks of zelfs meerdere keren per dag bijwerken. Deze voortdurende updates vragen om microservices die te groot zijn voor de virtuele machines die organisaties normaliter gebruiken.

Maar als het aankomt op security en databescherming kan het moeilijk zijn om grip op Kubernetes te krijgen. Bovendien voldoen legacy-tools en processen simpelweg niet aan de eisen van een cloud-native-platform als Kubernetes. In tegenstelling tot meer volwassen virtuele omgevingen biedt Kubernetes minder veiligheidsmechanismen die waarborgen dat nieuwe workloads qua configuratie databescherming op een juist manier hebben meegenomen. It-afdelingen die de databescherming in Kubernetes-omgevingen willen optimaliseren, moeten daarom in elk geval rekening houden met de volgende belangrijke factoren. 

  • Bescherming van containerpijplijnen

Container-images fungeren als permanente lagen tijdens het installatie- en configuratieproces. Maar in plaats van simpelweg het eindresultaat (de container-image) vast te leggen, is het veel logischer om de technologie te beschermen waarmee de images worden aangemaakt, met inbegrip van alle configuratiescripts (zoals Dockerfiles en Kubernetes YAML-bestanden) en documentatie. Ook wel bekend als een pijplijn.

Regelmatig ziet men echter de eisen ten aanzien van databescherming voor de systemen die de containers aanmaken als onderdeel van de ci/cd-pijplijn over het hoofd. Het gaat hierbij om tools als build servers en code- en artifact-repository’s voor de opslag van containers en applicatie-releases. Door het beschermen van deze workloads wordt het leeuwendeel van de pijplijn die container-images produceert per definitie effectiever beschermd.

  • Stateless- en stateful-applicaties

Het beschermen van ‘persistent’ data van applicaties is een ander belangrijk stukje van de puzzel. Om dit toe te lichten: in de vroegste ontwikkelingsfasen van containertechnologie werd vaak gezegd dat containers alleen geschikt waren voor stateless workloads, en dat het onmogelijk was om data in een container op te slaan. Maar de tijden en technologieën zijn veranderd. Zowel de onderliggende container-runtime als Kubernetes zelf bieden integrale ondersteuning voor een scala aan workloads, met inbegrip van stateful-applicaties. Hoewel de container-images zelf een tijdelijk karakter hebben en wijzigingen van het bestandssysteem verloren gaan zodra de gehoste container wordt verwijderd, zijn er inmiddels diverse opties beschikbaar voor het toevoegen van stateful en ‘persistent’ storage aan een container. Zelfs zakelijke storage-arrays die reeds in datacenters op locatie worden gebruikt, kunnen Kubernetes-clusters van stateful storage voorzien. Houd deze mogelijkheden voor ogen bij de ontwikkeling van een strategie voor databescherming en de keuze van een platform.

  • Clouddiensten op elkaar afstemmen

Veel organisaties doen een beroep op clouddiensten voor object storage of bestandsopslag omdat deze diensten snel en eenvoudig in gebruik genomen en beheerd kunnen worden. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden, omdat deze storage-omgevingen buiten het zicht vallen van medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de databescherming. Het bestaan van onbeheerde persistent storage-bronnen brengt het risico met zich mee dat data niet worden beschermd door backups, disaster recovery en mogelijkheden voor het verplaatsen van data binnen applicaties. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat het goed organiseren van opslag in de cloud net zo lastig is als van it-opslag op locatie. Organisaties moeten zorgen voor een consistente benadering van de toegang tot opslag-bronnen in de cloud en het beheer daarvan. Op die manier kunnen developers een beroep doen op de diensten die zij nodig hebben, terwijl hun collega’s in staat zijn om het overzicht, de beveiliging en de algehele verantwoordelijkheid voor databescherming op peil te houden.

Oplossing voor problemen rond databescherming en disaster recovery

Om een antwoord op deze problemen te bieden, hebben organisaties een platform voor databescherming en disaster recovery nodig dat beschikbaarheid en veerkracht optimaal in balans brengt met de noodzaak van een snelle ontwikkeling van bedrijfsapplicaties en diensten. Dit platform moet hen in staat stellen hun containers te beschermen, herstellen en verplaatsen zonder allerhande stappen, tools en policies aan hun devops-proces toe te voegen.

Het minimaliseren van gegevensverlies en downtime van applicaties is een prioriteit voor elke applicatie. En dat geldt in het bijzonder voor gecontaineriseerde applicaties. Het gebruik van een cloud-native oplossing maakt het echter mogelijk om een 'data-protection-as-code'-strategie te hanteren. Hierbij zijn de processen voor databescherming en disaster recovery opgenomen in de levenscyclus voor applicatieontwikkeling, zodat applicaties kant-en-klaar zijn beschermd. Organisaties die deze aanpak omarmen kunnen robuuste gecontaineriseerde applicaties opleveren zonder concessies te doen aan snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit.

Daarbovenop biedt de inzet van continuous data protection (cdp)-technologie gebruikers het vertrouwen dat ze eenvoudig naar een eerder controlepunt kunnen teruggaan om data te herstellen. Dit waarborgt een lage recovery point objective (rpo). Deze aanpak zorgt voor minimale belasting en biedt aanzienlijk meer flexibiliteit en beschikbaarheid dan een traditionele backup-benadering. Daarbij kunnen er namelijk uren verstreken zijn sinds de laatste snapshots van de productiesystemen, waardoor data tussen wal en schip kunnen vallen. Cdp is al geruime tijd dé norm op het gebied van virtuele machines en groeit in sneltreinvaart uit tot de meest doeltreffende optie voor het beschermen van containers.

Zonder enige afhankelijkheid

In de zoektocht naar een oplossing die met al deze factoren rekening houdt, is het belangrijk om gebondenheid aan een specifieke leverancier te vermijden. De oplossing voor databescherming zou daarom ondersteuning moeten bieden aan alle zakelijke Kubernetes-platforms. Verder moet het mogelijk zijn om data te verplaatsen naar elke locatie waar de applicatie wordt uitgevoerd, zonder enige afhankelijkheid van een specifiek storage-platform of specifieke cloudprovider. Op die manier blijft de ‘persistent’ data net zo mobiel als de containers zelf.

Met een strategie en een platform die een effectieve oplossing bieden voor deze problemen kunnen organisaties prioriteit toekennen aan databescherming zonder inbreuk te doen op de vrijheid die Kubernetes ontwikkelaars biedt om applicaties in hoog tempo te maken en implementeren. Bedrijven kunnen op die manier hun applicaties eenvoudig beschermen, herstellen en verplaatsen. Dit draagt bij aan intelligent databeheer en een snellere ontwikkeling en implementatie van software. Tegelijkertijd kunnen ze een maximaal rendement realiseren op hun steeds belangrijker wordende investering in deze technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-15T15:00:00.000Z Gijsbert Janssen van Doorn


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.