Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Spaar het milieu met data-storage-innovatie

Computable Expert

ing. Remko Deenik
Technical Director, Pure Storage. Expert van Computable voor de topics Management, Datamanagement en Cloud Computing.

Nu de gevolgen van de klimaatverandering duidelijk zijn en klanten en beleggers hoge duurzaamheidseisen stellen, formuleren organisaties in toenemende mate concrete doelen. Wat is de rol van datacenters, cloud computing en storage op de totale footprint van een organisatie?

We zien ESG (Environmental, Social, Governance)-programma’s opduiken in diverse sectoren en regio’s en bij bedrijven van elke grootte. Zo brengt 92 procent van de S&P 500-bedrijven een ESG-report of iets vergelijkbaars uit en zegt meer dan een kwart van beleggers wereldwijd dat ESG centraal staat in hun beleggingsbenadering.

Tegelijkertijd worstelen bedrijven om hun duurzaamheidsinitiatieven in evenwicht te brengen met de consumentenvraag en met de bedrijfsdoelstellingen gericht op meer digitalisering. Het datacenter is daarbij ‘ground zero’. Zo genereren cloud computing, kunstmatige intelligentie (ai) en streamingdiensten steeds grotere hoeveelheden data. Denk aan huisbeveiligingssystemen met wifi-camera’s die voortdurend beelden opnemen en uploaden en videogames met hoge-resolutiebeelden, mogelijk gemaakt dankzij geavanceerde software en hardware. Laten we ook niet de gezondheidszorg vergeten, die bijna een derde van alle data ter wereld genereert voor onderzoek en om therapieën te verbeteren.

Al deze data vereisen grondstoffen en ruimte om ze op te slaan en te beheren. Hoewel de volledige impact van deze snelle groei van data nog niet duidelijk is, zal het zeker zorgen voor een hoger stroomverbruik door datacenters. Dit vormt een uitdaging voor organisaties die zich als onderdeel van hun ESG-programma’s tot doel hebben gesteld om hun CO2-uitstoot terug te dringen.

Wondermiddel

"Het leidt tot een toenemende groei van het elektriciteitsverbruik van datacenters, in een tempo dat uiteindelijk niet vol te houden is"

Datacenters, die essentieel zijn voor de voortdurende groei van digitalisering, zijn goed voor ongeveer een procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Om dit energieverbruik te verminderen, schakelen veel bedrijven over van legacy, on-premise data-storage naar cloud en hyperscale-datacenters, die dankzij hun schaalgrootte efficiënter kunnen opereren.

Het verplaatsen van data-storage naar de cloud is geen duurzaam wondermiddel: hyperscalers en grote co-locatie-datacenters gebruiken ook enorme hoeveelheden grondstoffen. Het is daarbij belangrijk te realiseren dat kleinere, minder efficiënte datacenters verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van het totale energieverbruik van datacenters. Dit leidt tot een toenemende groei van het elektriciteitsverbruik van datacenters, in een tempo dat uiteindelijk niet vol te houden is.

Dit probleem is vooral duidelijk in Europa, waar de markt voor datacenters de afgelopen jaren snel is gegroeid en waar er onzekerheid is op het gebied van energie. Volgens het CBS verbruikten datacenters in Nederland gezamenlijk in 2017 nog 1,65 miljard kilowattuur aan elektriciteit en is dit gestegen naar een totaal elektriciteitsverbruik van 3,73 miljard kilowattuur in 2021. Uit een rapport van het International Energy Agency blijkt dat ook in andere landen, zoals Ierland en Denemarken, het elektriciteitsverbruik van datacenters aanzienlijk is toegenomen.

Om blackouts te voorkomen heeft het Ierse staatselektriciteitsbedrijf zelfs besloten tot een tijdelijke stop van het bouwen van nieuwe datacenters. Andere landen lijken dit voorbeeld te willen volgen. Een tijdelijke stop op het bouwen van nieuwe datacenters is effectief om het elektriciteitsverbruik te beheersen, maar er blijft wel voortdurend nieuwe data bij komen. Een echt duurzame oplossing vereist de optimalisatie van datacenters met het oog op efficiëntie.

Energie en water

Verouderde technologie met een inflexibele architectuur is een significant risico geworden voor bedrijven. Hierom ontstaat de noodzaak voor efficiëntere technologie die de groeiende vraag naar data én naar duurzaamheid kan bijhouden. Een voorbeeld is data storage en de apparatuur voor koeling van opslagsystemen. Maar liefst de helft van het stroomverbruik in datacenters gaat op aan koeling.

Er moet ook aan water gedacht worden, zo verbruikten datacenters in Nederland in 2020 ongeveer een miljard liter water. Omdat data blijven groeien, is het belangrijk om voortuitgang te boeken op het gebied van koeltechnologie, om de energie-efficiëntie te verbeteren en het waterverbruik te verminderen. Om de complexe onderlinge afhankelijkheid van temperatuurregeling en energieverbruik nauwkeurig te modelleren is het aannemelijk dat daarbij steeds vaker ai ingezet zal worden. Dit zal zorgen voor een efficiënter beheer van de koeling van datacenterinfrastructuur.

Toch zijn energie en koeling slechts onderdeel van het grotere geheel. De fysieke omvang van een datacenter is een ander belangrijke factor om meer efficiëntie te bereiken.

Ruimte

"Vanuit een it-, bedrijfs- en duurzaamheidsoogpunt zijn eigen grote, verouderde datacenters steeds minder zinvol voor bedrijven"

Vanuit een it-, bedrijfs- en duurzaamheidsoogpunt zijn eigen grote, verouderde datacenters steeds minder zinvol voor bedrijven. En naarmate organisaties meer as-a-service-applicaties invoeren, neemt de behoefte aan on-premises infrastructuur verder af. Uit een onderzoek van IDC uit 2017 blijkt dat een gemiddeld datacenter minder dan de helft van zijn oppervlakte gebruikt en dat de capaciteit 55 procent van de tijd niet wordt benut. Nu de behoefte aan meer duurzaamheid groeit, zal het in stand houden van legacy-datacenters die de ruimte niet effectief gebruiken of niet kunnen schalen bij veranderende datavolumes lastig te rechtvaardigen zijn.

Combinatie

Er is niet één enkele oplossing om de efficiëntie van datacenters te verbeteren. Het vereist een aanpak waarbij bespaard wordt op energie, water en ruimte, door een combinatie van innovatie en strategie. All-flash-storage komt hier steeds vaker bij in beeld. Een goed design kan veel energie besparen, neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag dan hybride disk-storage en de opslagdichtheid is hoog. Een lager energieverbruik betekent ook minder koeling en daarmee minder water. Zo helpt het om een datacenter efficiënter en milieuvriendelijker in te richten. Dit vertaalt zich tot een lagere CO2-uitstoot, efficiënter gebruik en minder e-waste.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-06T15:29:00.000Z Remko Deenik


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.