Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zo bescherm je data én budget van je cfo

Een dag als World Back-up Day wordt soms afgeschilderd als 'saaie' of zelfs formele reminders dat we onze essentiële bedrijfsgegevens moeten beschermen. Toch is de boodschap relevanter dan ooit.

In weerwil van de steeds frequentere en geavanceerdere ransomware en bedrijven die nog steeds verouderde infrastructuren voor on-premise data-storage gebruiken, zijn er voor organisaties verrassend veel mogelijkheden om zowel hun essentiële bedrijfsgegevens en het budget van hun cfo  te beschermen. Door innovaties zoals cloud-opslag te omarmen, kunnen bedrijven hun data toegankelijker maken en tegelijk beter vergrendelen en kosten besparen ten opzichte van logge on-premise infrastructuren, die grote budgetten opslokken.

Vier stappen

"Ransomware is zo wijdverbreid dat organisaties het risico daarop vandaag de dag beschouwen als een integraal onderdeel van cybersecurity"

Hier volgen vier stappen om de bescherming van bedrijfsgegevens te transformeren en tegelijkertijd de daarbij horende economische aspecten te heroverwegen.

  • Wees ransomware voor

Ransomware is zo wijdverbreid dat organisaties het risico daarop vandaag de dag beschouwen als een integraal onderdeel van cybersecurity. Het is niet de vraag of een bedrijf zal worden aangevallen, maar wanneer. En deze aanvallen zijn steeds geavanceerder en moeilijker te detecteren. Dit noodzaakt organisaties niet alleen om slimme hulpmiddelen zoals ‘scanning at the edge’ te blijven onderzoeken, maar ook om te investeren in technologieën waarmee ze zo snel mogelijk kunnen herstellen van een aanval. Als een grootschalige organisatie in enkele minuten of uren kan herstellen en weer volledig operationeel kan zijn met zo weinig mogelijk verlies van productiviteit en bedrijfsgegevens, dan is dat goed nieuws voor de organisatie en stakeholders - en een nare verrassing voor de aanvallers. 

  •  Bescherm uw data in de hybride economie

Met de opkomst van de cloud en het hybride/thuiswerken, hebben organisaties hun backup- en bedrijfscontinuïteitsplannen moeten aanpassen. Daarnaast moesten internationale bedrijven soms hun leveringsketens compleet omgooien vanwege geopolitieke aardverschuivingen. Dit soort onrust leidt tot twee fundamentele uitdagingen en vragen: komen systeemstoringen steeds vaker voor en houden de bedrijfscontinuïteitsplannen van bedrijven gelijke tred met alle dreunen die we de afgelopen drie jaar op het gebied van inzet, werkplek en leveringsketen hebben gekregen?

Ten eerste treden systeemstoringen om allerlei redenen op. Ze kunnen worden veroorzaakt door stroom-, netwerk- of serverstoringen, softwarefouten en natuurrampen, en – de meest voorkomende reden –  menselijke fouten. Al deze risico’s vereisen een andere aanpak om ze te voorkomen of beperken. In het algemeen moeten cio’s ervoor zorgen dat er systeemredundantie en extra controles zijn om systeemuitval te voorkomen of beperken. Bedrijven die er niet in slagen deze redundanties en controles voldoende te financieren en implementeren, kunnen rekenen op meer uitval en verloren productiviteit. 

En ten tweede, na de opkomst van cloud, hybride/thuiswerken en aanpassingen in de leveringsketen, houden de backup- en continuïteitsplannen van veel bedrijven geen gelijke tred met deze externe factoren. Ondanks de pragmatische invoering van hybride werkmodellen vertrouwen veel organisaties op technologieën en praktijken die al generaties oud zijn. Erger, ze gaan ervan uit dat deze verouderde middelen voldoende bescherming bieden tegen een aanval op hun data en data-integriteit.

De meeste bedrijven zullen niet herstellen, en als ze dat al doen, zal het veel tijd en middelen kosten. Als de essentiële bedrijfsgegevens van het bedrijf wordt aangetast, hebben it-teams die moderne technologieën voor databescherming (cloud) en bijbehorende methodologieën (onbeperkte snapshots van data) gebruiken een betere kans om sneller en met minder pijn en moeite te herstellen.

  • Heroverweeg backup in de cloud

Veel bedrijven gebruiken nog traditionele manieren om backups te maken, hoewel zij geheel of gedeeltelijk zijn overgestapt naar de cloud. Bedrijven moeten hun backup- en recovery-strategie heroverwegen en nagaan of deze nog steeds geschikt is voor een cloud-first-benadering. Om de aspecten van modernisering te helpen identificeren en het risico in te dammen, moeten cio’s zichzelf belangrijke vragen stellen:

  • Hoelang zou het duren om te herstellen van een mogelijke aanval?
  • Wat zijn de kosten die daarmee gemoeid zijn?
  • Zouden er alsnog files en data verloren gaan (sinds de laatste backup)?
  • Worden recovery-strategieën voortdurend gevalideerd?
  • Is er een sneller en helderder alternatief?

Door hun backup- en recovery-instellingen regelmatig te herevalueren, zorgen bedrijven niet alleen voor een flexibelere bedrijfsvoering, maar ook voor kostenbesparingen in de toekomst.

  • Geld besparen met cloud-storage

Dankzij de inherente voordelen van clouddiensten kunnen bedrijven geld besparen door cloudstorageplatforms te gebruiken voor backup en recovery. Grotere betrouwbaarheid en redundantie zijn te bereiken door gebruik te maken van cloud-object-storageplatforms die, door de aard van hun onveranderlijke kopieën, beter geschikt zijn voor de backup van essentiële bedrijfsgegevens dan file/block storage. Met de juiste dienstverlener kunnen it-teams bovendien zonder extra investeringen een robuuste bescherming bieden, omdat cloudstorageplatforms zorgen voor lagere investeringskosten, betere schaalbaarheid en de flexibiliteit waarmee bedrijven hun middelen optimaal kunnen inzetten. Het grote bijkomende voordeel vanuit kostenperspectief is dat it-teams nu minder hoeven uit te geven aan on-premise infrastructuur die altijd extra planning en onderhoud vereist zodra de capaciteit vol raakt.



Risicobeperkend

Met een risicobeperkende aanpak van ransomware-aanvallen en het beschermen van kritieke data in een wereld waarin we steeds meer hybride werken, kunnen cio’s verouderde on-premise infrastructuren uitfaseren terwijl ze hun cloud-activiteiten uitbreiden. En door hun aanpak van backup en recovery te heroverwegen en cloudstorageplatforms in te zetten, maken it-teams niet alleen hun data beter toegankelijk voor collega’s, die op hun beurt door nuttige inzichten te bieden weer meer innovatie kunnen stimuleren, maar maken ze het voor cfo’s ook makkelijker door de budgetten voor it-infrastructuur productiever en voorspelbaarder te maken.

(Auteur Fabian Manook is regional manager BeNeLux & Nordics bij Nasuni.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-31T14:15:00.000Z Fabian Manook


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.