Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vijf ICT-functies die er toe doen

Computable Expert

ing. Wilbert van den Bliek
Managing Partner, OrangeCrest Consulting B.V.. Expert van Computable voor het topic Development.

Een goed initiatief om honderdduizenden basisschoolkinderen kennis te laten maken met programmeren en coderen. Nu software voor steeds meer bedrijven een levensader is, kun je deze vaardigheden niet vroeg genoeg aanleren wat mij betreft. De actie zou doorgetrokken mogen worden naar het voortgezet onderwijs. Toevallig bezocht ik afgelopen weken met mijn zoon diverse middelbare scholen en daar valt me op dat er - in mijn ogen - nog te weinig aandacht is voor het it-vak. Daarom vijf ideeën voor wat je later met het oog op software kwaliteit kunt worden in onze sector.

1: Productmanager
Als product manager ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige marktproducten. Deze producten zijn in deze tijd veelal softwareproducten en het commercieel succes van bedrijven hangt daarmee samen. Een dynamische baan dus.

2: DevOps-specialist
Dit is een samentrekking van development (ontwikkeling) en operations. Van de specialist vraagt het om een brede kennis van de ontwikkeling van applicaties. Je moet wel tegen druk bestand zijn. Organisaties willen nieuwe applicaties namelijk steeds sneller naar de markt brengen.

3: Enterprise-architect
Dit zijn mensen die aandacht hebben voor details als het gaat om software kwaliteit. Ze zijn in hun element als ze overzicht hebben over het gehele proces. Uiteindelijk zijn ze pas tevreden als de hele keten profiteert van hun werk.

4: Testengineer
Deze professionals zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het gehele testtraject van software. Ze houden daarbij rekening met eventuele risico’s, mogelijke schade, beschikbare tijd en klantverwachtingen.

5: Softwareconsultant
Als consultant geef je klanten een professioneel advies welke software oplossing het best past bij hun doelstelling. Je hebt verstand van techniek, maar ook uitstekende communicatieve vaardigheden nodig. Je moet mensen immers kunnen overtuigen.

Stuk voor stuk interessante beroepen voor de toekomst. Maar als ik het rijtje zo onder elkaar zie staan snap ik dat het op het eerste gehoor niet direct duidelijk is. Daar hebben we als sector nog wel wat werk te doen. Suggesties voor nieuwe functienamen voor mooi werk in het softwarekwaliteitsdomein verneem ik graag. Als branche zitten we in ieder geval te springen om nieuwe medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-29T10:31:00.000Z Wilbert van den Bliek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.