Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Low-code verandert toekomst van werk en innovatie

De voorbije maanden hebben bedrijven ten gevolge van Covid-19 sneller dan ooit online applicaties en services moeten bouwen. We hebben gezien hoe banken nieuwe portalen creëren om aan de toegenomen vraag naar leningen tegemoet te komen. En hoe de leveranciers van maaltijden het potentieel van automatisering en zelfbediening benutten om hun klanten sneller te kunnen helpen. Aangezien bedrijven haast van de ene dag op de andere digitaal moesten transformeren, is het begrijpelijk dat ze op ontwikkeling met low-code overschakelen.

Wie in staat is om mensen zonder kennis van codering apps te laten bouwt, spaart immers veel tijd en middelen uit. Vanuit een breder perspectief is low-code de toekomst van werk en innovatie aan het veranderen.

De populariteit van low-code development is de laatste tijd alleen maar toegenomen. Bovendien voorspelt International Data Corporation (IDC) dat tussen 2018 en 2023 meer dan vijfhonderd miljoen apps en services ontwikkeld zullen worden. Dat is meer dan alle apps die in de voorbije veertig jaar ontworpen zijn. Eigenlijk is low-code een 'drag and drop'-systeem dat het mogelijk maakt om applicaties te creëren door middel van op voorhand ontworpen bouwstenen met code. Waar bedrijven vroeger experts moest inschakelen om apps vanaf nul te bouwen, stelt een combinatie van clicks en code nu ook niet-technische medewerkers in staat om met behulp van eenvoudige visuele tools aan de slag te gaan. Vergelijk het met Lego-blokjes: het is snel en gemakkelijk om iets te bouwen, en je weet dat de stukjes in elkaar zullen passen.

Naarmate de digitale economie zich verder ontwikkelt, kan low-code development helpen om de kloof tussen vaardigheden op de werkvloer te overbruggen. Maar liefst 82 procent van de bedrijfsleiders gelooft dat coderen en web development de komende zes maanden belangrijke skills zullen zijn. Nieuwe technologieën worden almaar sneller beschikbaar en platformen voor low-code development zullen werknemers ondersteunen om relevante nieuwe vaardigheden te leren, snel nieuwe apps te ontwikkelen, en mee te zijn met de laatste trends op het gebied van ontwikkelen.

De EU Code Week is bijgevolg nooit zo belangrijk geweest dan vandaag. Van 10 tot 25 oktober worden wereldwijd honderden evenementen georganiseerd om iedereen op een leuke en boeiende manier met codering en digitale geletterdheid te laten kennismaken. Uiteindelijk moeten zo mensen van alle leeftijden tools en skills aangereikt krijgen die ze nodig hebben om te slagen in een wereld waarin digitaal op de eerste plaats komt. In 2019 namen 4,2 miljoen mensen uit ruim tachtig landen deel aan de EU Code Week.

Low-code tools stimuleren niet alleen de digitale transformatie van bedrijven, ze bieden medewerkers ook de kans om zich te herscholen en zich voor te bereiden op de jobs van de toekomst. Ze nemen de barrières weg om een carrière in de technologische sector uit te bouwen en om succesvol te zijn in de digitale economie. Ik beschrijf hier drie manieren waarop deze technologie de wereld op een positieve manier aan het veranderen is.

Veerkracht kweken

"Met low-code kunnen sneller apps worden gebouwd"

Aangezien de manier waarop we zaken doen blijft evolueren en versnellen, beseffen veel bedrijven dat ze hun traditionele ontwikkelingsprocessen moeten herzien. Wie klanten een vernieuwende dienstverlening wil aanbieden, heeft snelle en flexibele digitale oplossingen nodig. Low-code zal het mogelijk maken om snel nieuwe apps te ontwikkelen en het werk van overbelaste it-teams te verlichten.

Deze tools maken bedrijven weerbaarder om zich aan de eisen van klanten aan te passen. Als meer medewerkers in staat zijn om apps te bouwen, dan zijn ze immers niet langer afhankelijk van ontwikkelaars. Die zullen op hun beurt ook weer meer tijd hebben om zich op complexere projecten toe te leggen. Zeker in een tijd waarin het maximum uit budgetten moet worden gehaald, kunnen bedrijven dankzij low-code met vertrouwen schalen zonder dat ze aan kwaliteit moeten inboeten.

Innovatie democratiseren

Met clicks in plaats van code herdefinieert deze technologie de rol van ontwikkelaar. De toegankelijkheid van de tools zorgt ervoor dat niet-technische medewerkers kunnen leren en onmiddellijk oplossingen voor hun bedrijf en klanten kunnen bieden.

Enerzijds zijn werkgevers steeds vaker op zoek naar digitale skills, en anderzijds is ook het personeel erg enthousiast om zich bij te scholen. Low-code opent niet alleen nieuwe deuren voor werknemers, het helpt ook om innovatie te democratiseren en een cultuur van continu leren te ontwikkelen.

Barrières afbreken

"Ontwikkelaars krijgen meer mogelijkheden"

Net zoals tools voor low-code aan huidige medewerkers nieuwe mogelijkheden bieden om zichzelf te herscholen, breken ze ook barrières af voor gemeenschappen om te slagen in de digitale economie. Ze breiden de woordenschat van studenten uit en vormen hen om tot de makers van een digitale wereld. Ze rusten mensen uit met programmeervaardigheden die morgen net zo belangrijk zullen zijn als het vermogen om te kunnen lezen en schrijven.

Omdat de leermogelijkheden zo laagdrempelig zijn, is low-code zich sneller en op een meer toegankelijke manier aan het ontplooien dan de meer traditionele vormen van professionele ontwikkeling. Bovendien kunnen apps van om het even waar gebouwd worden.

Ideeën tot leven brengen

Terwijl bedrijven zich volop aan het herstellen zijn na de pandemie en weer op groei focussen, is verandering de enige constante. Technologie met low-code zal in toenemende mate een drijfveer zijn om bedrijven wendbaarder te maken, om carrières te hertekenen, en om iedereen in staat te stellen zich om te vormen tot ontwikkelaar.

EU Code Week komt op het juiste moment om de lacunes in de digitale vaardigheden te dichten en de volgende generatie codeurs op te leiden. Net als het bijhorende motto 'ideeën tot leven brengen', beloven deze tools dankzij hun snelheid en flexibiliteit de creatie van efficiëntere bedrijven en een veerkrachtigere samenleving, klaar voor alles wat de toekomst brengt.

Max Swerdlow, country leader bij Salesforce Belux

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-16T15:45:00.000Z Max Swerdlow


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.