Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitaliseren en innoveren: 5 tips voor verzekeraars

Nu nieuwe ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen, staan ook verzekeraars en het intermediair voor de uitdaging verzekeringsproducten of -diensten sneller op de markt te brengen. Om op die manier aansluiting te houden met hun klanten en hun klantenbinding te verbeteren, moeten zij (en de markt) sneller digitaliseren en innoveren. Zo houd je hier beweging in.

Het is natuurlijk belangrijk om altijd de kansen voor je organisatie in de markt te zien. Welk proces komt als eerste in aanmerking voor digitalisering en innovatie? Waaraan hebben gebruikers behoefte? Om goed te kunnen digitaliseren en innoveren, moet duidelijk zijn wie met het uiteindelijke digitaliserings- of innovatietraject gediend is. Je moet je visie formuleren, een strategie bepalen waarmee je die visie ten uitvoer kunt brengen en doelen stellen die je vanuit die visie wilt bereiken. Dat is meteen de eerste van vijf tips.

Tip 1: formuleer een visie

"Innovatie is een middel"

Alles begint met een duidelijke visie. Innoveren kan alleen als je precies weet waar je naar toe wilt. Het gaat om het bereiken van dat doel, niet om innovatie zelf. Innovatie is een middel. Als je een duidelijke én uitlegbare visie formuleert en uit kunt leggen waarom jouw verzekeringsproduct of -dienst op een nieuwe, innovatieve manier wordt aangeboden, dan zullen aanbieders en consumenten dat snappen en sneller geneigd zijn om de overstap te wagen.

Als de visie is bepaald, kan het echte werk beginnen. En de ervaring leert dat deze fase de meeste vertraging oplevert. Terwijl snelheid juist key is. En het hoeft ook niet meteen allemaal perfect te zijn, het gaat er vooral om dat er wat gebeurt.

Tip 2: doe, en doe het snel

Een bekend fenomeen bij innovatie-trajecten is dat er veel tijd in gaat zitten. Omdat innovatie over nog niet gebaande paden loopt, ontstaat het gevaar dat elk facet en elk detail eerst tot in de puntjes wordt doorontwikkeld voordat het resultaat op de markt gebracht wordt. Vaak uit angst dat er iets mis kan gaan. Maar juist door het product of dienst snel op de markt te brengen, door pilots te draaien die je tussentijds kunt evalueren, komt er feedback uit die markt. Van aanbieders, van consumenten, van ontwikkelaars. En die feedback zorgt juist voor een snellere ontwikkeling. Dus werk vooral snel; laat je niet ophouden door de vrees dat het nog niet perfect is.

Tip 3: een foutje mag

"Fouten, en de feedback daarop, geven inzicht in het proces waarin je zit"

In aansluiting op het vorige punt is het logisch dat er af en toe iets fout gaat. Dat is helemaal niet erg. Er zijn talloze filosofen die daar slimme dingen over gezegd hebben, met als strekking dat je van het maken van fouten het meeste leert en de beste ontdekkingen doet. Fouten, en de feedback daarop, geven het beste inzicht in het proces waar je in zit. Juist door fouten te maken en die snel te corrigeren, is het mogelijk om digitalisering sneller en beter te laten verlopen.

Het is daarnaast ook van belang hoe je de uitvoer van het proces aanpakt. Ga je in je eentje pionieren of bekijk je welke partijen al bruikbare kennis of technologie bezitten waarmee je jouw processen kunt versnellen? Want samen met anderen sta je sterker. Enerzijds omdat je gebruik kunt maken van elkaars sterke punten, anderzijds omdat je door de juiste samenwerkingen een goede gesprekspartner wordt voor alle partijen in de markt.

Tip 4: werk samen

Als je iets nieuws wilt doen, dan kun je dat het best samen met anderen doen. Alleen is maar alleen. Door samen te werken laat je bovendien aan de buitenwereld zien dat het niet alleen jouw visie is, maar een gedeelde visie met andere marktpartijen. Je werkt immers aan de toekomst van de hele markt. Ga op zoek naar organisaties die kennis, kunde en expertise in huis hebben die je zelf niet (of nog niet) hebt en maak daar gebruik van.

Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat zelfs de allerbeste innovatie een beperkte houdbaarheid heeft. Je kunt wel heel veel tijd en energie steken in digitalisering en innovatie maar het is belangrijk de termijn van bruikbaarheid daarvan in de gaten te houden. Zie de volgende tip.

Tip 5: denk vooruit, maar niet te ver

We weten niet hoe de toekomst er uit ziet. Niet over tien jaar, niet over vijf jaar. Zelfs niet hoe morgen zal verlopen. Digitalisering en innovatie zijn processen die gericht zijn op de toekomst. Maar als je innovatie zijn langste tijd gehad heeft, dan is het tijd voor nieuwe innovatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-11T15:26:00.000Z Dingeman Leijdens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.