Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Geef je apps een gezondheidscheck

En voorkom omzetverlies, reputatieschade en hoge kosten

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat health checks bij apps vaak worden vergeten. Zo bleken drie datingplatforms hun beveiliging niet op orde te hebben. Bij Inner Circle, Pepper en Relatieplanet konden gebruikersnamen en wachtwoorden eindeloos geraden worden, waardoor hackers toegang hadden tot persoonlijke informatie. Dit maakt pijnlijk duidelijk dat het uitvoeren van een gezondheidscheck geen overbodige luxe is.

Een health check is een evaluatie van de applicatiesoftware. Deze evaluatie moet worden uitgevoerd naar aanleiding van veranderd gebruik, bijvoorbeeld als de hoeveelheid data in een app enorm is toegenomen.

Een andere reden is een volgende release of een nieuwe applicatie in het portfolio van het bedrijf. Je kunt ook een health check doen als een applicatiescherm te langzaam laadt of als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de gebruikers een app verwijdert als deze vaak vastloopt. Als je ervoor zorgt dat deze zaken op orde zijn, loop je daardoor in elk geval geen klanten en/of omzet mis. Het doel van een health check is om vermeende onvolkomenheden te detecteren en hier oplossingen of optimalisaties voor te bieden. Kies met het oog op objectiviteit dan ook voor een derde partij om de check uit te voeren.

Een health check is niet hetzelfde als het testen van applicaties en wordt dan ook in een andere ‘levensfase’ van de applicatie uitgevoerd. De focus van zo’n check ligt meer bij de gewijzigde situatie waarin de applicatie wordt gebruikt of een evolutie van een applicatie, zoals het toevoegen of aanpassen van bepaalde functies. In dit soort gevallen kan het wellicht noodzakelijk zijn om de architectuur van de applicatie grondig te herzien. Bijvoorbeeld als er in de loop van de tijd de noodzaak is ontstaan om de applicatie ook offline te gebruiken, of als er de wens is om data op een andere manier te tonen.

Vijf factoren

"Een applicatie kan na verloop van tijd onvoldoende presteren, bijvoorbeeld omdat er meer data bij zijn gekomen"

Vaak staan dit soort ‘problemen’ niet op zichzelf. Let bij een health check op de volgende vijf factoren, maar verlies ook het verband hiertussen niet uit het oog:

Architectuur

Check zowel de modulaire indeling van de applicatie als de wijze waarop de applicatie zich verhoudt in het applicatielandschap. Als er na verloop van tijd verschillende functies bijgebouwd zijn, dan kan dat een valide reden zijn voor een mogelijk redesign van de applicatie. Maar bijvoorbeeld ook mogelijk toegenomen dataverkeer kan een reden zijn om het uitwisselen daarvan efficiënter in te richten.

Onderhoudsvriendelijkheid

Het is van belang dat applicaties regelmatig geüpdatet worden met nieuwe beveiligingsstandaarden, functionaliteit en bug fixes. Het risico op slechte beveiliging of een app die vaak vastloopt, wordt vergroot als er geen of te weinig onderhoud wordt uitgevoerd. Om dit onderhoud soepel en zonder problemen uit te voeren, is het van belang om hier vooraf bij het ontwerp als rekening mee te houden.

Performance

Een applicatie kan na verloop van tijd onvoldoende presteren, bijvoorbeeld omdat er meer data bij zijn gekomen, die aan het begin nog niet beschikbaar waren. Denk aan een artiest die aan het begin van zijn carrière slechts twee nummers heeft uitgebracht en een aantal jaren later tientallen. In zo’n situatie is er een redesign van de applicatie nodig, zoals het in delen laden van grote pagina’s (zie ook volgende factor), of het maken van slimmere integraties. Het gaat hier dus niet om een verkeerd ontwerp bij aanvang, maar om een aanpassing naar aanleiding van evolutionair gebruik.

Gebruikerservaring

Als een dataset in de loop der tijd groter wordt, veranderen ook de eisen. In dit geval is het verstandig om de data op te splitsen in kleinere brokjes en die in delen te presenteren in plaats van alles in één keer. Het laden van het te presenteren scherm wordt op deze manier aanzienlijk korter, terwijl het tweede deel op de achtergrond alvast opgehaald kan worden. De gebruikservaring van de applicatie wordt hier automatisch ook aanzienlijk door verbeterd.

Security

Data die niet voor anderen toegankelijk mogen zijn, moeten beschermd worden. Een mogelijkheid is dataencryptie op het device. Denk ook aan het verwijderen van data nadat een sessie is afgerond. Kies de juiste oplossing voor elke applicatie: een notitie-app heeft bijvoorbeeld minder beveiliging nodig dan een bankieren-app.

Module

Om ervoor te zorgen dat een applicatie optimaal werkt en blijft werken, is het dus belangrijk om na verloop van tijd een health check uit te voeren en aanpassingen te doen. Een tip: als je een applicatie ontwikkelt, is het handig om die op te delen in kleinere, autonome modules. Door maximaal onafhankelijke modules te maken, kun je gerichter en gemakkelijker aanpassingen doen, aangezien er minimale afhankelijkheid van de producerende en/of gebruikende module is. 

Gebruikers van apps hebben in de loop der jaren behoorlijk hoge standaarden ontwikkeld, waardoor applicatieontwikkelaars net dat stapje extra moeten zetten om te voldoen aan de verwachtingen. Door het uitvoeren van een health check kunnen bepaalde problemen voorkomen worden, waardoor bedrijven niet te maken krijgen met onnodige kosten of zelfs reputatieschade of omzetverlies in het geval van een hack.

(Auteur Ruud Hochstenbach is business developer Benelux bij Truewind.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-15T15:15:00.000Z Ruud Hochstenbach


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.