Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Niet alleen kantoorpanden worden slimmer

Er wordt overal volop gebouwd. De voorspellingen zijn dat er wereldwijd meer gebouwen bij komen dan alles wat er al staat. En bijna 40 procent van de CO2-uitstoot komt uit de gebouwde omgeving. Willen we de impact van de mens op het milieu nog enigszins onder controle houden, dan zullen we nieuwe én bestaande gebouwen zo duurzaam mogelijk moeten maken. De inzet van nieuwe technologie kan hierbij enorm helpen.

Edge Olympic, het slimme bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam, is volgestopt met sensoren die helpen om het energieverbruik, voor bijvoorbeeld warmte en licht, af te stemmen op de aanwezigheid van mensen. Denk aan de volle liften die niet nutteloos stoppen als er toch niemand uit wil. Maar ook aan vergaderruimtes die niet hoeven te worden verlicht en verwarmd als er niemand aanwezig is.

Digital workplaces zijn niet alleen vanuit het oogpunt van duurzaamheid een goed idee, dankzij talrijke technologische slimmigheden hebben ze ook een positief effect op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. Maar dit is niet een vanzelfsprekendheid. De grootse uitdaging bij het inrichten van smart buildings is de versnippering in technologie. Van verwarming, verlichting, klimaatbeheersing en liften tot en met het boeken van vergaderruimtes; stuk voor stuk draaien ze op afzonderlijke platforms. Omdat het niet doenlijk om voor elke activiteit afzonderlijke een app te gebruiken, zullen al die afzonderlijke platforms in één dashboard moeten worden samengebracht. Het is van belang om de gebruiker op een overzichtelijke, eenvoudig te gebruiken en veilige manier controle te geven en tegelijkertijd moet technologie niet de boventoon voeren.

Het slim maken van gebouwen is niet een op zich zelf staande ontwikkeling. Het is onderdeel van een brede beweging. Die kwam op gang onder invloed van mobiele technologie en droeg bij aan nieuwe ontwikkelingen, zoals gedeelde werkruimten als Wework. In dit soort werkomgevingen waar het draait om efficiënt gebruik van werkruimte, is slimme technologie geen doel op zich, maar een hulpmiddel om digital workplaces in te richten.

Kantoorgebouwen als Edge Olympic lijken misschien de meest voor de hand liggend om smart technologie toe te passen, maar er zijn wel degelijk ook mogelijkheden voor andere gebouwen en sectoren:

  • Ziekenhuizen. Medische apparatuur is dikwijls kostbaar en soms zwerft die door het hele gebouw. Het kan dan lang duren voordat deze gevonden is. Door apparatuur te voorzien van sensoren, moet het mogelijk worden om een signaal te krijgen als een apparaat aan onderhoud toe is en is het te lokaliseren.
    Een ander voorbeeld is om ziekenhuisbedden te voorzien van sensoren. Zo kan een ziekenhuis bijhouden welke bedden in gebruik zijn. Ook is er hierdoor goed overzicht in hoe vaak de bedden worden gereinigd en hoe lang dit duurt.
  • Stadions. Nu de ticketprijzen zo hoog zijn dat daar nauwelijks nog rek in zit, zoeken stadions naar andere manieren om inkomsten te genereren. In het nieuwe stadion van de American footballclub 49ers kunnen fans met een app hun parkeerplaats reserveren, de kortste route naar hun stoel vinden en zien hoe druk het is op het toilet. Ook kunnen ze een bestelling doen die bij hun zitplaats wordt afgeleverd; food en drinks, maar ook merchandise. De omzet in het eerste seizoen ging omhoog met een miljoen dollar.
    In Engeland biedt de Londense voetbalclub Tottenham Hotspurs in zijn nieuwe stadion eveneens seat ordering aan. Dit werkt iets anders, namelijk met pick-up-punten in het stadion. De bezoeker zit niet de hele wedstrijd met merchandise op zijn stoel, maar kan deze bij het naar buiten lopen ophalen. Ook gebruikt Tottenham sensoren om bij te houden hoe bezoekersstromen lopen en welke plekken meer en minder populair zijn. Dit vertaalt zich weer door naar de tarieven die aan retailers wordt gevraagd.
  • Retail. Home Depot werkt in de VS aan een project waarbij het door middel van wifi-tracking probeert om beter zicht te krijgen op bezoekersstromen in de verschillende locaties. Hiermee kan de inrichting van en looproutes in de winkels worden geoptimaliseerd. Deze data kan in een tweede fase gebruikt worden voor onder meer het koppelen van elektronische schaplabels.

Wanneer je denkt aan transformatie op jouw werkplek, ga eens na hoe medewerkers, gasten, bezoekers en dingen zich nu in het gebouw verplaatsen. Hoe kun je je netwerk breder inzetten? Hoe meer je mobiliteit kunt besturen, des te dynamischer, slimmer, flexibeler en duurzamer jouw werkplek kan worden.

Dobias van Ingen, EMEA-cto bij Aruba

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-01T13:45:00.000Z Dobias van Ingen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.