Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe cloud-native is jouw infrastructuur eigenlijk?

Je zou denken dat anno 2021 de meeste organisaties hun cloudtransitie wel voltooid hebben. Toch is dat niet het geval. Cloud is weliswaar een belangrijk onderdeel van de hedendaagse technologiemix, maar echte cloud-native it-infrastructuren zijn schaars. Terwijl je daarmee pas echt de optimale resultaten uit cloud behaalt.

Alles op zakelijk it-gebied draait om business-optimalisatie. De cloud is al vele jaren het go-to-platform om organisaties te voorzien van een betaalbare en schaalbare infrastructuur zonder de hoge kosten voor aanschaf en beheer. Maar ook binnen de cloud valt er nog genoeg te optimaliseren.

Veel bedrijven die hun bestaande it-infrastructuur naar de cloud migreren, beginnen namelijk met hun virtuele machines. Die vm’s zijn echter nog steeds gebaseerd op specifieke hardware en software, ook als ze in een cloud-omgeving gebruikt worden. Ze profiteren niet van de voordelen van abstractie, ofwel serverless computing, waarbij applicaties niet meer afhankelijk zijn van specifieke hardware- of softwareplatformen. Dit is de basis voor een cloud-native architectuur.


Standaardcloud versus cloud-native

"Er blijven drie kernelementen over: database, front-end en applicatie"

Veel gevestigde it-infrastructuren zijn in de loop der jaren complex geworden. Ze bestaan uit een veelvoud aan gekoppelde applicaties, databases, front-ends, enterprise service buses en loadbalancers, waaronder vaak de nodige legacy-applicaties. Diezelfde architecturen worden door veel organisaties ook in de cloud in stand gehouden, waardoor ze niet optimaal gebruikmaken van de voordelen van cloud. Denk bijvoorbeeld aan automatische schaalvergroting of verlaging en onderhoudsvriendelijk beheer.

Maar als je deze structuren logisch beschouwt, blijven er slechts drie kernelementen over: de database, front-end en applicatie. En dat is ook precies zoals moderne bedrijfssoftware is opgebouwd in een cloud-native architectuur. Daarmee profiteer je veel directer van de voordelen van cloud.

Minder onderhoud en resources

Het businessmodel van cloud-native infrastructuur is daarom ook gunstiger dan dat van een infrastructuur die niet cloud-native is. Het onderhoud van een dergelijke infrastructuur vereist namelijk veel meer onderhoudsinspanning en technische resources dan een omgeving die volledig is opgebouwd en geoptimaliseerd voor de cloud.

De financiële verschillen zijn eens berekend op basis van een aantal praktijkcases, en daaruit bleek dat de kosten voor een transactie in een cloud-native omgeving een eurocent kostte, terwijl diezelfde transactie in een niet-geoptimaliseerde cloud-omgeving het dubbele bedroeg. Het spreekt voor zich dat een dergelijke halvering van de transactiekosten een enorme efficiëntieverbetering is voor organisatie.

Met vertrouwen naar de cloud

"De sleutel is de bestaande toepassingen binnen de infrastructuur stapsgewijs te moderniseren"

Wat is nu de meest directe route naar een cloud-native infrastructuur? Wellicht heb je al een ‘lift & shift’ naar de cloud afgerond, en misschien zijn er gaandeweg zelfs al wat legacy-componenten vervangen door cloud-native applicaties.

De sleutel is de bestaande toepassingen binnen de infrastructuur stapsgewijs te moderniseren, specifiek voor gebruik in een cloud-native omgeving. Gaandeweg zijn dan alle bestaande infrastructuurelementen zoals netwerken, servers, databases en besturingssystemen te vervangen door cloudgebaseerde diensten, om uiteindelijk een volledige cloud-native architectuur over te houden, met alle voordelen van dien.

Blueprinting

Een nieuwe benadering bij het migreren van niet-geoptimaliseerde (cloud-)applicaties naar cloud-native varianten is het gebruikmaken van blueprinting. Bij dit proces treden in de praktijk opgestelde blauwdrukken op voor het converteren van bekende applicaties en processtructuren naar een cloud-native omgeving.

Die blueprints bevatten alle noodzakelijke kennis om een migratie zo efficiënt mogelijk te laten verkopen, inclusief ci/cd-pipelines, referentieontwerpen, code library’s en methodes voor het genereren en testen van code.

Verder is het belangrijk om altijd vier kernprincipes in acht te nemen:

  • Eerst automatiseren

Niets zou handmatig geconfigureerd of gecreëerd moeten worden;

  • Gebruiksgemak voor alles

Maar dit mag niet ten koste gaan van security en compliance;

  • Bewezen in de praktijk

Gebruikte code en oplossingen moeten in de praktijk getest zijn;

  • Herzie de huidige situatie

Houd geen legacy in stand, gebruik nieuwe en bewezen technologieën en best practices.

Met deze ontwerpprincipes en blueprinting verloopt een cloudmigratie veel efficiënter. De basis wordt immers gelegd met een helder proces dat is gebaseerd op de kennis en ervaring uit eerdere projecten. Zo kunnen applicaties veel sneller cloud-native gemaakt worden, zonder dat een partij daarbij elke keer opnieuw het wiel moet uitvinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-27T14:23:00.000Z Jan Heuker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.