Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Is Wifi 6E de toekomst van connected business?

De race naar Wifi 6E gaat in hoog tempo, en met goede redenen. Naarmate organisaties het gebruik van bandbreedte - zoals hoge-resolutie-videostreams, gebruik van meer cloud-applicaties en moeten inspelen op het het stijgende aantal verbonden apparaten - blijft de vraag naar wifi-connectiviteit stijgen. Sterker, volgens de Wi-Fi Alliance zijn er op dit moment maar liefst 16,4 miljard client- en iot-apparaten in gebruik.

De pandemie is ongetwijfeld een katalysator geweest voor snellere en flexibelere connectiviteit. Draadloze netwerken stonden echter al onder druk voor de gebeurtenissen van de afgelopen veertien maanden; wlan staat al jaren onder toenemende druk door het groeiende aantal puur draadloze apparaten die steeds grotere hoeveelheden data vragen. De opkomst van latency-kritische toepassingen, zoals virtuele/augmented reality (vr/ar), doen daar nog een schepje bovenop. Organisaties die nu of in de toekomst de toepassingen met extreem korte latency en veel bandbreedte willen gebruiken, kunnen hierdoor beperkt worden. Dit kan negatieve invloed hebben op gebruikerservaring, de productiviteit en het tempo van digitale innovatie.

Belofte

"Welke vooruitgang heeft Europa geboekt in de richting van het oppakken van Wifi 6E in het afgelopen jaar?"

Wifi 6E wordt hiervoor in het algemeen beschouwd als de oplossing, met de belofte om Wi-Fi-technologie sneller en krachtiger te maken dan ooit tevoren. Vervolgens verwacht de Wi-Fi Alliance dat de technologie in 2025 alleen al in de VS een geschatte omzet van 183 miljard dollar zal genereren. Deze regio heeft zich al gecommitteerd aan het omarmen van volledige 6-GHz-mogelijkheden.

Maar welke vooruitgang heeft Europa geboekt in de richting van het oppakken van Wifi 6E in het afgelopen jaar? En wat betekent dit voor bedrijven die overwegen in de nabije toekomst in technologie te investeren?

Uitbreiding van de Europese etherfrequenties

Terwijl de VS en Canada snel waren met het omarmen van het volledige extra spectrum van 1200 MHz dat binnen de 6-GHz-band wordt aangeboden, hebben anderen, waaronder Europa, een voorzichtiger aanpak gekozen. Europa heeft gekozen voor een bandbreedte van 5925-6425 MHz, wat betekent dat alleen de onderste 500 MHz is opengesteld. Hoewel dit een lager niveau van snelle adoptie vertegenwoordigt, biedt het nog steeds enorme mogelijkheden. Bovendien blijven de toezichthouders in Europa in gesprek met de wifi-industrie over het openstellen van de laatste 6425-7125-MHz-band in de toekomst om ervoor te zorgen dat aan de groeiende vraag naar capaciteit wordt voldaan. De politieke drang om van Europa een gigabit-maatschappij te maken in 2030 geeft ook extra impuls aan deze eis.

In de tussentijd betekent de goedkeuring van Europa dat fabrikanten al druk bezig zijn met de ontwikkeling van producten waarin Wifi 6E is opgenomen. Aruba heeft bijvoorbeeld onlangs AP-630-series geïntroduceerd; de eerste van zijn indoor campus access points die de 6-GHz-band ondersteunt. Verdere adoptie en beschikbaarheid van apparaten wordt dit jaar verwacht door IDC, dat voorspelt dat meer dan 338 miljoen apparaten op de markt zullen komen. Bijna twintig procent van alle Wifi 6-apparaatleveringen zal 6 GHz ondersteunen in 2022.

Wifi 6 vs. Wifi 6E

"Het is de goed om in het achterhoofd te houden dat Wifi 6E een uitbreiding is van Wifi 6"

Het is de goed om in het achterhoofd te houden dat Wifi 6E een uitbreiding is van Wifi 6, wat betekent dat bedrijven niet direct in deze nieuwe netwerkontwikkeling hoeven te duiken. Er is een aantal overwegingen en, zoals bij de meeste dingen is er niet een 'one size fits all'-aanpak; de behoeften en eisen van het bedrijf zullen bepalen wat de beste route zal zijn. 

Allereerst en bovenal is het van vitaal belang dat organisaties zich ervan vergewissen dat hun land 6 GHz heeft ingevoerd. Sommige landen, zoals Oman, Turkije en Jordanië, bevinden zich nog in het consultatieproces en bedrijven die in deze landen gevestigd zijn, doen er verstandig aan nog even te wachten met investeringen in 6 GHz totdat een beslissing is genomen. Ervan uitgaande dat een land een besluit heeft genomen, moeten organisaties zich afvragen waarvoor het nieuwe spectrum zal worden gebruikt, waar het nodig is en wat er al aanwezig is. 

Bedrijven die het meest geschikt zijn voor 6E zijn zij die willen uitbreiden naar vr/ar-technologieën met high-definition-video, alsook zij die een opfrissing van hun 802.11n-standaard plannen. Daarnaast zijn organisaties die hun bedrijf toekomstbestendig willen maken door investeringen in technologie te beschermen, ook goede kandidaten voor de toepassing van 6E. De nieuwe band kan de productvernieuwingscycli verlengen van vijf tot zes jaar naar acht tot tien jaar, wat betekent dat upgrades tot vijftig procent langer meegaan.

Het is ook belangrijk op te merken dat 6 GHz alleen binnenshuis bruikbaar is, zodat bedrijven die connectiviteit buitenshuis nodig hebben er in dit stadium nog geen voordeel van zullen hebben. Deze bedrijven, samen met organisaties op locaties die al hebben aangekondigd dat ze de nieuwe 6-GHz-band niet zullen invoeren, zoals die in China, zouden het voorlopig bij Wifi 6 moeten houden.

Hoe zit het met 5G?

Je hoort nog regelmatig de vraag of wifi nog steeds nodig is in een 5G-wereld. Een antwoord op die vraag is dat 5G en wifi zeer verschillende, maar complementaire, technologieën zijn. Hetzelfde geldt voor 5G en Wifi 6E; samen zorgen ze voor hogere snelheden, hogere capaciteit en lagere latency. 

Bedrijven hoeven (en moeten) niet kiezen voor een 'het een of het ander'-aanpak. Wifi is een cruciaal onderdeel van de cellulaire vergelijking, aangezien ongeveer zestig procent van alle mobiele netwerken in de wereld wordt gebruikt. Beide technologieën hebben voordelen. Hierdoor is samenwerking naar mijn mening hierbij van cruciaal belang.

(Auteur Dobias van Ingen is EMEA SE director en cto bij HPE Aruba.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-04T15:37:00.000Z Dobias van Ingen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.