Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zo benut organisatie potentieel van low-code-platform

Slechts een kwart van alle gebruikers van low-code-platforms zijn zakelijke gebruikers zonder technische achtergrond. Waarom is dit percentage zo laag? En belangrijker: met welke voordelen gaat het opkrikken van dit percentage gepaard?

Low-code-applicatie-platforms (lcap's)werden ontwikkeld als omgevingen waarin zowel gevorderde programmeurs als zakelijke gebruikers software op maat kunnen ontwikkelen. In die zin zijn het veelbelovende oplossingen met een al even ambitieuze doelstelling. Ondanks het toenemende gebruik van deze platforms zouden bedrijven meer kunnen doen om de volle potentie van deze platforms te benutten.

Lcap's hebben de afgelopen jaren het volwassenheidsstadium bereikt. De resulterende applicaties en it-diensten zijn krachtiger en bruikbaarder geworden en zelfs uitgegroeid tot pijlers voor zakelijk succes. Het is dus niet verrassend dat deze markt een explosieve groei doormaakte. In 2020 was er sprake van een wereldwijde omzet van dertien miljard dollar, en volgens de prognoses zal er in 2025 maar liefst 47 miljard dollar in deze markt omgaan. Zullen deze verwachtingen uitkomen? Het antwoord op die vraag ligt bij middelgrote en grote ondernemingen. Dit zijn de belangrijkste gebruikers van lcap’s, en in dit marktsegment is ook sprake van de snelste groei.

Gedurende de marktontwikkeling van de afgelopen jaren is één aspect van low-code echter onveranderd gebleven. Slechts een kwart van alle gebruikers van lcap’s zijn zakelijke professionals zonder technische achtergrond. Dat betekent dat driekwart van de ontwikkeling van oplossingen door it-professionals wordt waargenomen. En zoals we allemaal weten zijn die schaars. Wat is hier de oorzaak van?

Redenen en risico’s

"Om rendement op een investering in een low-code-platform te realiseren moet meer dan een kwart van alle gebruikers van buiten de it-afdeling afkomstig zijn"

Er zijn diverse redenen voor deze scheefgroei aan te wijzen. Eén daarvan is dat grote ondernemingen prioriteit toekennen aan de ontwikkeling van bedrijfskritische oplossingen, en die vragen om uitgebreide technische expertise. It-afdelingen houden daarmee onvoldoende tijd over voor het assisteren van zakelijke gebruikers of het ondersteunen van de oplossingen die zij zelf ontwikkelen.

Andere redenen zijn dat niet-technische gebruikers zich door de software geïntimideerd voelen, worden opgeslokt door hun dagelijkse verantwoordelijkheden, onvoldoende worden aangemoedigd door hun werkgever of uit frustratie het platform voor gezien houden.

Als het percentage niet-technische gebruikers van low-code-platforms daalt, bestaat daarmee het gevaar dat de ontwikkeling van maatwerk uitgroeit tot een discipline die niet langer in relatie staat tot de werkelijke bedrijfsbehoeften. We hebben het dan over een situatie waarin de it-afdeling louter oplossingen ontwikkelt voor technische of structurele problemen in plaats van tools die ondersteuning bieden voor de dagelijkse workflow. Hierdoor zullen geen grote voordelen uit low-code-ontwikkeling geput kunnen worden.

Om rendement op een investering in een low-code-platform te realiseren moet meer dan een kwart van alle gebruikers van buiten de it-afdeling afkomstig zijn. De vertegenwoordiging van meer krachten zonder programmeervaardigheden zal bijdragen aan een effectievere samenwerking met de it-afdeling. En dat zal op zijn beurt leiden tot de ontwikkeling en implementatie van geavanceerdere, optimaal schaalbare oplossingen die bedrijfsbreed kunnen worden ingezet.

Hier is dus sprake van een gat in de markt, en er is een manier om dat te dichten, namelijk door samenwerking. Lcap’s moeten makkelijk te gebruiken zijn voor niet-technisch personeel en de communicatie en samenwerking met de it-afdeling bevorderen. Op die manier kunnen zakelijke gebruikers ideeën aandragen en beginnen met de ontwikkeling van oplossingen terwijl het zwaardere technische werk, zoals de ontwikkeling van compliance-mechanismen en systeemintegratie aan de IT-afdeling kan worden overgelaten. Om niet-technische gebruikers meer op hun gemak te laten voelen bij low-code kunnen it-afdelingen mensen uitnodigen om prototypes van nieuwe applicaties binnen het platform uit te testen. Zakelijke gebruikers raken op die manier vertrouwd met het lcap. Daarmee wordt de aanzet gegeven tot de uitwisseling van feedback en samenwerking met ervaren programmeurs. Veel grote organisaties hebben plannen aangekondigd voor, of zijn al begonnen met citizen developer-programma’s die zakelijke gebruikers stimuleren om een beroep te doen op low-code-platforms als middel om de last van de it-afdeling te verlichten en de kosten rond softwareontwikkeling te reduceren.

Mogelijkheden voor niet-technische gebruikers

Intensiever gebruik van low-code-platforms door zakelijke professionals kan middelgrote tot grote ondernemingen jaarlijks tal van manuren en miljoenen euro’s besparen.

In 2019 publiceerde Forrester een whitepaper waarin het stelde dat krappe derde van alle bedrijven met een low-code platform hun lcap niet hebben gebruikt voor de ontwikkeling van hun meest waardevolle applicaties. Dit zijn applicaties die bijdragen aan klanten- en omzetgroei en de operationele efficiëntie en productiviteit een boost geven. Dat is waar niet-technische gebruikers van lcap’s het verschil kunnen maken. Salesteams, marketingmanagers, medewerkers van de financiële afdeling, afdelingshoofden, hr-medewerkers, vertegenwoordigers… Meer dan it-professionals zijn dit de mensen die over de domeinexpertise beschikken die nodig is voor het identificeren van vormen van inefficiëntie en nieuwe omzetkansen. In een ideale ontwikkelingsomgeving vinden deze ideeën hun neerslag in maatoplossingen die in samenwerking met de it-afdeling worden ontwikkeld en onderhouden. Vanwege het gebruiksgemak en de krachtige mogelijkheden van moderne low-code-platforms is het voor niet-technische gebruikers zonder meer mogelijk om geavanceerde en schaalbare tools te ontwikkelen. Bedrijven zouden daarom moeten zorgen voor een juiste bedrijfscultuur en financiële prikkels om het gebruik van deze platforms te bevorderen.

Domeinexpertise

Er lijkt onder zakelijke besluitvormers een groeiend besef te zijn dat er meer domeinexpertise van niet-technische medewerkers nodig is voor de ontwikkeling van hoogwaardige maatoplossingen. Dit uit zich in de snelle groei van het aantal grote ondernemingen dat citizen developer-programma’s opzet. Deze ontwikkeling kan bijdragen aan een betere balans ten aanzien van wie gebruikmaakt van low-code-platforms en voor welk doel. De hierboven beschreven maatregelen zouden getroffen moeten worden om het percentage van 25 van zakelijke gebruikers op te krikken.

(Auteur Sridhar Iyengar is managing director Europe bij Zoho.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-30T16:01:00.000Z Sridhar Iyengar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.