Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mens en robot strijden in toekomst om baan

Channelweb Expert

Marcel van de Gender
Head of Channel Sales Benelux at Dropbox, Dropbox . Expert van Channelweb voor de topics Digital Transformation en Cloud Computing.

Zullen robots onze concurrenten of collega’s worden? Vormen machines nu echt een existentiële bedreiging voor het nut van de mens? Dankzij films als Blade Runner, Terminator en The Matrix, zijn we er in ieder geval al tientallen jaren bang voor.

Zelfs als het streven naar productiviteit ons soms het gevoel geeft dat we de taken van robots proberen over te nemen, maken vele van ons zich nog steeds zorgen om het feit dat robots het werk zullen overnemen. En dan heb ik het niet alleen over fabrieksarbeiders. Tijdens de laatste Davos-conferentie was kunstmatige intelligentie (ai), en vooral zijn impact op de toekomst van ons werk, top of mind voor veel van de aanwezige economische leiders. Dus hoe kunnen wij als mensen ons zelf voorbereiden en positioneren voor het veranderen van onze rollen in de nabije toekomst? Hier zijn vijf banen die waarschijnlijk relevant zullen blijven - misschien zelfs gemakkelijker zullen worden - naarmate meer werknemers gaan samenwerken met robots.

1. Zorgverleners.  Hoewel automatisering ons zeker helpt in het sneller uitvoeren van taken zal, zeker als het gaat om de zorg van onze geliefden, voor velen warmte en empathie altijd belangrijker blijven dan efficiëntie. Immers, als u in afwachting bent van de resultaten van een mri. Zou u dan willen dat een robot de diagnose komt vertellen?

Dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom banen waarin u het minste bang hoeft te zijn dat robots ze komen vervullen, banen zijn als ergotherapeuten, maatschappelijke werkers en verpleegkundigen. Dit wordt ook onderstreept door een onderzoek van de Universiteit van Oxford, dat laat zien dat de kans dat banen van verpleegkundigen geautomatiseerd zullen worden minder dan 1 procent is. Hoewel de chirurg vaak ondersteund wordt middels geautomatiseerde-assistentie, staan robots niet op het punt om de taak van de chirurg volledig overbodig te maken. Eerder zullen, zoals in Wired al werd opgemerkt, artsen en robots de handen in een slaan. Waar u overigens als patiënt alleen maar beter van wordt, want robots kunnen fouten tijdens operaties helpen voorkomen

2. Kunstenaars, ontwerpers en muzikanten. Goed, het is een feit. Robots kunnen kunst maken. Maar apen kunnen dat ook, en ook hun kunst hangt niet in elke galerij. In de wereld van design maken sommigen gedurfde voorspellingen over de ‘onbevreesde creatieve’ computers die ‘hyper-gepersonaliseerde producten’ ontwerpen. Maar andere zijn sceptisch over hun baanbrekende potentieel. Volgens een computerwetenschapper in Australië zijn banen die het beste bestand zijn tegen de overname door robots, banen waar werknemers creatief moeten zijn.
Toch zijn ondernemende onderzoekers erop uit om te bewijzen dat ai deuntjes kan schrijven en schilderijen kan maken. Maar is dat echt waar wij als mensen op zitten te wachten? Geef mij maar onvoorspelbare popsterren en humeurige artiesten. In plaats van op een feestje verplicht met een robot moeten ‘praten’ die niet verder komt dan het imiteren van emoties. Desalniettemin denk ik dat wanneer we kijken naar de evolutie van drummachines, naar samples en naar digitale opnames, mens en machine wel een uitstekende mix kunnen maken. 

3. Ondernemers. Robots zijn goed in wat programmeurs zeggen dat ze moeten doen. Maar hoe goed zijn ze in het spotten van werk of kansen die nog niet gepakt worden , en vervolgens nieuwe technologieën uitvinden om in deze behoeften te voorzien? 'Er is geen beter moment om een ondernemer te zijn met inzicht, dan vandaag de dag,' aldus Erick Brynjolfsson en Andrew McAfee, co-auteurs van The Second Machine Age. 'Technologie kan nu ingezet worden om uitvindingen te gebruiken.' Een voordeel dat we hebben, is ons vermogen om potentiële verbanden te zien tussen ogenschijnlijk niet-gerelateerde industrieën, en nieuwe instrumenten uit te vinden om de hiaten te overbruggen.
Het valt dan ook nog te bezien of robot teams (van vermoedelijk menselijke werknemers) leiding kunnen geven en bedrijven kunnen opzetten die blijven innoveren en zich blijven aanpassen. Ondernemer zijn vereist immers de bereidheid om risico’s te nemen en irrationele keuzes te maken. Dus onvoorspelbaarheid is misschien wel een van de grootste voordelen die menselijke ondernemers hebben ten opzichte van hun robotachtige tegenhangers. 

4. Verkopers. Predictive-marketing software is ontzettend goed daar waar ze voor ontwikkeld is: het vertellen wanneer prospects een aankoop doen. Op dit moment zijn ze 90 procent van de tijd beter in het voorspellen dan menselijke verkopers. Maar er is een groot verschil tussen te kunnen zeggen wanneer een appel rijp is en een appeltaart te kunnen maken. Dat is de reden waarom bots de verkopers voorlopig nog niet voor de voeten zullen lopen. Om de deal te sluiten, moet men meer weten dan alleen wanneer iemand waarschijnlijk tot kopen zal overgaan.
Dit komt omdat mensen niet altijd rationele aankoopbeslissingen nemen. Mensen begrijpen dat beter dan robots. We zijn ook beter uitgerust om vertrouwen op te bouwen en relaties met onze prospects te ontwikkelen. Zo verbazingwekkend als software voor voorspellende marketing is, de echte waarde zit hem in het feit dat ze verkopers in staat stellen zich te concentreren op het sluiten van de deal. De menselijke interactie blijft dus voorop staan. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-20T10:30:00.000Z Marcel van de Gender
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.